SOROZAT: Strike Back - Válaszcsapás (2. évad)
2012. január 04. írta: Monty H.

SOROZAT: Strike Back - Válaszcsapás (2. évad)

A titkos háborúk sosem érnek véget...

Akármennyire is szeretem Chris Ryan regényeit, a Strike Back első évadja nem tudott lenyűgözni. Hiába, egy népszerű alaptéma még kevés nekem, de ahogy látom a többségnek nyújtott valamit a széria. A beígért folytatás pedig nemrég megérkezett és e héttől már magyarul is nyomon követhetjük...

Az előző évad főhőse, Porter - önhibáján kívül - nem sok vizet zavar ezekben a részekben, kollégái, a brit hírszerzés 20. számú különleges részlegének tagjai viszont a világ egzotikusabb helyszínein folytatják bűnüldöző tevékenységüket. Megfordulnak tehát Indiában, Dél-Afrikában, Csecsenföldön, Koszovóban végül pedig Budapesten és környékén, míg a Latif nevű terrorista után kutatnak. A két főszereplő vérprofi operátor, Michael Stonebridge, az SAS veteránja, illetve az amerikai Damien Scott, ex-Delta Force-katona, akik a részleg piszkos munkájának nagyját végzik.

A karakterek kellően kidolgozottak, a célnak tökéletesen megfelelnek, bár igazán sok újdonságot nem várhatunk tőlük. Nyilván nemcsak én éreztem úgy, hogy Grant ezredes asszony a James Bond-féle M női változatának (Judi Dench) lánya lehetne – minden fajta értelemben. A háttértámogatást végző szereplők között amúgy is dívik a politikai korrektség, vagyis megint kapunk egy fekete és két nőnemű tagot, hogy mindenki boldog legyen, és időnként persze nekik is kijut az akcióból.

A történetet láthatóan a helyszínekhez köthető epizód-párokra építették, melyek többé-kevésbé önálló fejezeteket alkotnak, de egymáshoz is kapcsolódnak, így a sorozat legvégén mindenre fény derül, olyan titkokra is, amik a kezdet kezdetén még nem is tűntek olyan fontosnak. A szakszerű hitelesség és életszagúság nem hiányzik. A helyszínek gyönyörűen vannak fényképezve (a budapesti jeleneteknél megdobbanhat a szívünk), az operatőr és a vágó értette a dolgát, az akció pereg, váratlan fordulatok akadnak, ahogy erotikától fűtött ágyjelenetek is.

Az összhatás tehát számomra valamivel meggyőzőbb volt, mint az első évadnál. Az a fajta történetbonyolítás, ami a Ryan-féle regényekben megvan, itt is tetten érhető (nem hiába, hiszen ő is részt vett a forgatókönyv kidolgozásában), de a sztori nem egy adott könyvön alapul, így ezúttal nem volt a saját prekoncepcióm miatti csalódottság a feldolgozás minősége miatt. Úgyhogy aki egy igényes és izgalmas akciósorozatra vágyik, ezzel megkaphatja.

Igényes akciósorozat.
Értékelés: 9/10

Strike Back - Válaszcsapás (2. évad)
Left Bank Pictures 2011
Háborús, akció, dráma (450 perc)
Rendező: Bill Eagles, Alex Holmes, Paul Wilmshurst
Szereplők: Philip Winchester, Sullivan Stapleton & Amanda Mealing
Zene: Ilan Eshkeri és Scott Shields

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr983515664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrültteknos 2012.01.10. 11:03:03

Megnéztem mindkét évadot. Más a 2-es, de nekem mind a kettő bejött.
A Koszovói részek (7-8.) jó részét a Tököli laktanya (airsoft pálya) ismerős romjain forgatták.
Az külön humor, ahogy a 10. részben a terrorista Köki-Nyugati-?-piros metro-Batthyány-?-47-es villamos útvonalon halad.
Külön örülök, hogy a sorozat költői záróképe a Lánchíd madártávlatból.
Végre egy film, ahol Budapest, Budapestet játsza!

Monty H. 2012.01.10. 12:08:56

@Őrültteknos: A 9-10. részben pedig a pestszentimrei paintball/airsoft-pálya köszön vissza, legalábbis nagyon hasonlít.

bobbi0 2012.09.03. 13:30:39

Van már harmadik széria is. Amputált arcú, prosti kinézetű főnökasszonnyal és hasonló segéderőkkel. Nem jó ómen...

deansam 2013.02.16. 01:22:49

Van magyar nyelvu konyv is Chris Ryan-tol?

Monty H. 2013.02.16. 10:17:15

@deansam: Igen.
- Összeomlás (Blackout)
- Célszemély (Hit List) és az eredeti öböl-háborús beszámoló, Aki megmenekült (The One That Got Away). Utóbbiba belenéztem, sajnos nagyon gyengus a fordítás.

monty.blog.hu/2010/03/10/konyv_chris_ryan_sas_regenyei

deansam 2013.02.17. 00:59:43

@Monty H.:

Koszonom.Az osszeomlas meg van.De a tobbit nem tudom hol meg venni.Librinel nincsen sajnos.
süti beállítások módosítása