FILM: Elrabolva; Párizsból szeretettel; 22 lövés
2011. december 15. írta: Monty H.

FILM: Elrabolva; Párizsból szeretettel; 22 lövés

Akcióból elégséges

Egy gyors huszárvágással most egyszerre három, közelmúltban érkezett akciófilmet mutatok be. A színvonal láthatóan igencsak hullámzó, de nincs még veszve minden, úgyhogy lássuk, mit alkottak mostanában e téren…


Az Elrabolva plakátján Liam Neeson feszít, és ismervén az ír színész tehetségét, illetve kihasználva a leértékelt DVD-k árfekvését, megelőlegeztem a bizalmat a filmnek. Nem is bántam meg. Bryan Mills, az egykori különleges ügynök a nyugdíjas éveket próbálja meg élvezni, de látható, hogy hiányzik neki az adrenalin. Egy dolog érdekli csak igazán, 17 éves lánya, aki az elvált anyával és egy tehetős mostohaapával éldegél. A lány barátnőjével épp Párizsba készül – apja viszont félti a nagyvilágtól. Végül mégis elengedi, amit nemsokára meg is bán, a leányzókat ugyanis érkezésük után elrabolják. Bryan azonban még nyugdíjasan is vérprofi és az emberrablók nyomába ered…

Az alaptörténetben nincs túl sok újdonság, de a film mégis lenyűgöző, egyszerűen azért, mert a szkript kellően kidolgozott, a színészek értik a dolgukat, amikor pedig az akcióra kerül a sor, a látványt úgy adagolták, hogy a hitelesség se szenvedjen csorbát. Úgy bizony, egy hiteles akció-krimi, ami nem csak elsőre tudott lekötni. Láttam eddig legalább háromszor és még jó párszor meg fogom nézni.

A magyar DVD-változat angol és magyar hangot, illetve ugyanilyen feliratokat tartalmaz. Extraként egy werkfilmet és két előzetest kapunk.

Életszerű és magával ragadó akció-krimi.
Értékelés: 10/10

Elrabolva (Taken)
Europacorp 2007
Akció, krimi, dráma (100 perc)
Rendező: Pierre Morel
Szereplők: Liam Neeson, Maggie Grace
Zene: Nathaniel Mechaly


A Párizsból szeretettel – melyet „Az Elrabolva készítőitől” kezdetű szlogennel próbáltak eladni – már közel sem ennyire magasztalható. Az alaptörténet itt sem túl eredeti, de a kidolgozás sem az. A lényeg, hogy a párizsi amerikai nagykövetség egyik embere új társat kap, aki még az országba sem tud diszkréten bejutni. Ez a kopasz és meglehetősen vehemens szaki pedig egy bizalmas ügyben jár el, vagyis nem sokat árul el, viszont lényegében mindent szétlő… Az össze nem illő párocska tehát bejárja a francia fővárost és közben megy a móka.

A film szinte semmilyen szempontból nem ér a névrokon James Bond-film, az Oroszországból szeretettel nyomába. A forgatókönyv elég sótlan: egy kis akció, egy kis laza cseverészés az összezavart James és a kőkemény Charlie között, egy egészen hanyagolható romantikus szál, slussz. Humorból szinte alig akad, ami mégis, az visszautalás Travolta szereplésére a Ponyvaregényben. Mindezek tudatában a filmet senkinek sem tudom ajánlani, aki mégis megnézné, az viszont legalább pénzt ne adjon érte.

A magyar DVD-változat nemrég jelent meg. Angol feliratot megint nem kapunk, ahogy extrákat sem.

Újabb elpuskázott lehetőség.
Értékelés: 4/10

Párizsból szeretettel (From Paris With Love)
Miramax 2010
Akció, krimi (102 perc)
Rendező: Pierre Morel
Szereplők:
John Travolta, Jonathan Rhys Meyers
Zene: David Buckley


A 22 lövés – melynek producerei az Elrabolva készítésében is részt vettek – a sötétebb hangulatú francia krimik hagyományait követi. Jean Reno szerepeltetése sokat ígér, de mint tudjuk, ez sem garancia a teljes sikerre. A főszereplő egy visszavonult maffiafőnök, Charly Mattei, akit egy nap a mélygarázsban szitává lőnek. A családos ember csodálatos módon életben marad, felépül és a merénylők nyomába ered…

Reno úr most is zseniális, de a forgatókönyv elemeit már számtalanszor láthattuk más krimikben. Egyedül talán az atmoszféra és a fényképezés az, ami végig a helyén van, de a film összességében nem tudott lekötni. Nagy kár, mert a franciák ebben a műfajban sokkal többet tudnak.

A film DVD-n kapható nálunk, francia és magyar hangsávval, illetve magyar és angol felirattal. Extraként werkfilmet, interjúkat és előzetes kapunk.

Renótól láttunk már jobbat is.
Értékelés: 5/10

22 lövés (L’Immortel)
Europacorp 2009
Krimi, dráma (112 perc)
Rendező: Richard Berry
Szereplők: Jean Reno, Kad Merad
Zene: Klaus Badelt

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr933374392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2011.12.16. 21:57:51

Nemrég én is belemásztam pár francia filmbe, melyek közül ezek voltak talán a legjobbak:

La Proie (The Prey, 2011)
www.youtube.com/watch?v=NFyiWwi3UD8

Ne szólj senkinek! (Ne le dis a`personne/ Tell No One, 2006)
www.youtube.com/watch?v=fuAJp72VnKI

Pour elle (2008)
www.youtube.com/watch?v=4o9NHu_1TxA

Ez utóbbit Russel Crowe-al már fel is dolgozták egy jobban sikerült moziban, de azért az eredetihez nem értek fel Diane Kruger miatt sem :)

Mindhárom filmhez található jól sikerült felirat, a másodikhoz szinkron is. Ezek miatt hiszem el, hogy a francia filmgyártás még mindig a legjobbak között van.

És bár vannak olyan import sztárokkal dolgozó mozijaik, mint Neeson, vagy Travolta esetében, ezek hol jobban, hol rosszabbul sikerülnek.

Saját nagy neveik pedig alig mozdulnak ki megszokott komfortszerepeikből, akár Reno.

A kevésbé nevesebbek, mint a fentebb ajánlott hármasban, viszont büszkén képviselik a legjobb minőséget, amit európai mozi csak elérhet továbbra is.
süti beállítások módosítása