FILM: A velencei kurtizán
2011. augusztus 07. írta: Monty H.

FILM: A velencei kurtizán

Szenvedélyes bűnök

A szerelem mindenható erejéről már több film készült, mint amennyi egészséges volna, de a téma örök, úgyhogy lássunk most egy címével is sokat sejtető produkciót, mely az utóbbi években látott romantikus filmek közül – saját listámon legalábbis – mindenképp az igényesebbek közül való.

Velence, 1583. A gazdag város lakosságának nagy része dekadens, de annál jólesőbb életmódot folytat. Veronica Franco, az ártatlan ifjú hölgy pedig beleszeret egy jóképű nemesbe, Marco Venierbe, aki azonban hiába viszonozza szerelmét, rangja miatt soha nem veheti feleségül. A lány anyja alternatív megoldást kínál fel: ha kurtizán lesz, az övé lehet Marco, és mellette kitörhet a középkori asszonyok unalmas és korlátozott életéből is. Veronica így lesz a helyi férfiak kedvence, miközben megismerheti mindazt a fényűzést és kultúrát, amit a tisztességes családanyák soha. Ez az életstílus viszont komoly veszélyekkel is jár...

Marshall Herskovitz romantikus drámája megtörtént eseten alapul: Veronica Franco, az 1546-ben születtet velencei kurtizán egyben költő- és írónő is volt, s nevét egész Itáliában ismerték. Történetét Margaret Rosenthal vetett papírra, A becsületes kurtizán címmel (és ezzel a címmel rögtön utalt is azokra az örömlányokra, akiket nem kizárólag testi adottságaik, hanem zenei vagy irodalmi műveltségük folytán alkalmaztak). Hogy ehhez képest mi mindenen változtattak a szkript esetében, nem tudom, de a konfliktus lezárását valószínűleg nem csak én érzem túlzottan hollywoodiasnak. Ez a film talán egyetlen gyenge pontja, amellett, hogy a bevezető is kissé feszesre vágott (vagyis igen gyorsan és céltudatosan eljutunk odáig, hogy Veronica a rossz útra kell lépjen, finomkodásra nincs idő). Ettől függetlenül az összhatással szerintem nincs gond. 

A főszerepben az angol Catherine McCormack (A rettenthetetlen, Kémjátszma, 28 héttel később), akinek finom nőiességét kiválóan ki tudták hangsúlyozni, részben a smink és a ruhák segítségével. Partnere Rufus Sewell, rá a legtöbben a Lovagregény genyó Adhemar grófjaként emlékezhetnek, de szerepelt a Kenneth Branagh-féle Hamletben és a Trisztán és Izolda legújabb változatában is. Kiemelném még a gyönyörű fényképezést, amin persze sokat dob a velencei környezet, illetve McCormack kisasszony nőies bájai. A jelmezek és a díszletek terén is érezhető az igényesség. A filmzene George Fenton (Memphis Belle, A salemi boszorkányok) munkája.

A filmet nálunk a mozikban, majd egyes tévécsatornákon lehetett látni. VHS-en talán még megjelent, DVD-n viszont csak külföldről beszerezhető. Az angol változat angol hangot és angol feliratot tartalmaz, extrák nélkül.

Szépen összerakott romantikus dráma.
Értékelés: 8/10

A velencei kurtizán (Dangerous Beauty / A Destiny of Her Own)
Regency 1998
Romantikus történelmi dráma (107 perc)
Rendező: Marshall Herskovitz
Szereplők: Catherine McCormack, Rufus Sewell, Oliver Platt
Zene: George Fenton

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr213120504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása