FILM: Tiszta játszma
2010. március 07. írta: Monty H.

FILM: Tiszta játszma

Amikor Cindy színésznő akart lenni...

Manapság már egyre kevesebben kapják fel a fejüket Cindy Crawford nevének hallatán, pedig röpke tizenöt évvel ezelőtt, mikor ez a film a mozikba került, első volt a világ topmodelljei között. És joggal. Hogy színésznőként nem tudott befutni, szerintem nem az ő hibája volt, hanem azoké, akik megdobták egy használhatatlan forgatókönyvvel, és elhitették vele, hogy ebből bizony kasszasiker lesz…

Egy sikeres ügyvédnő kerül az orosz maffia célkeresztjébe, aki túlságosan is hatékonyan dolgozik, így veszélybe sodor egy titkos karibi akciót. Egy kissé szétcsúszott, de vagány nyomozó kerül mellé, aki amellett, hogy képes megvédeni a rosszemberektől, egyre közelebbi kapcsolatba kerül az amúgy is szemrevaló hölggyel… Vagyis sokszor látott klisékből építkezve dobtak össze egy történetet, ami még másfél órára se elegendő. Persze, ott volt Cindy, aki a nézőket becsalta a moziba, és ezt a készítők le se tagadhatják. Ez azért is szégyen, mert a producert Joel Silvernek hívták, és róla köztudott, hogy olyan filmekhez adta a nevét, mint mondjuk a Mátrix. Ez kevéssé látszik meg a Tiszta játszmán… Egyáltalán, mit akar jelenteni az, hogy „tiszta játszma”? Aki egyszer is látta, tudja, hogy semmi értelme ennek a magyar címnek. A szótár segítségével azonban kideríthető, hogy a szóösszetételnek más jelentése is van, méghozzá a "könnyű préda"...

A két főszereplő, Cindy és William Baldwin alapvetően megfelelő volt erre a nem túl komplikált feladatra. Baldwin búráját például kifejezetten bírtam, és az orosz elvtársakat alakító színészek is kellően ellenszenvesek voltak. Mark Mancina filmzenéje (főleg a főtéma) kellően hangulatos. Egy-két egész jól kitalált fordulatot is belecsempésztek a történetbe, de ez így is kevés volt. Megint csak nem értem, miért nem lehetett kicsit felturbózni egy picit ezt az alapsztorit, ha már a szemrevaló Cindy igent mondott rá. A vége az lett, hogy a filmet sokan megnézték ugyan, de a tetszési indexe nem volt túl magas (az IMDB.com-on 3,8/10-es). Az a csipkelődő kritika pedig, mely szerint „Cindy többször zuhanyozik ebben a filmben, mint mások egy életben”, nagyon is találó, de nem akarom újra a forgatókönyvet cikizni.

Röviden és tömören egy sablonos akciófilmről van szó, amelyet kizárólag a főszereplők miatt érdemes megnéznie azoknak, akiket a főszereplők személye kicsit is izgat. Ők viszont kénytelenek lesznek megelégedni a meglehetősen spártai DVD-kiadással, melyen angol, német és spanyol hangsáv, illetve magyar, angol, spanyol, német és sok más felirat található – extrák nuku.

Csak Cindy és Billy miatt ér valamit.
Értékelés: 5/10

Tiszta játszma (Fair Game)
Warner Bros. 1995
Akciófilm (87 perc)
Rendező: Andrew Sipes
Szereplők: Cindy Crawford, William Baldwin, Steven Berkoff, Salma Hayek
Zene: Mark Mancina

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr881813892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása