FILM: Kémnők
2010. január 07. írta: Monty H.

FILM: Kémnők

Ők is ott voltak...

Nem sokkal a D-nap 65. évfordulója előtt a francia filmgyártás előrukkolt egy, a témába vágó filmmel, mely a partraszállás sikerében oroszlánrészt vállaló francia ellenállási mozgalom és a brit SOE (Special Operations Executive, vagyis a megszállt Európában végrehajtandó különleges műveletekért felelős szervezet) szerepét húzza alá. 

A második világháborúban az addiginál nagyobb arányban vettek részt nők, és az ő szerepvállalásukat eddig viszonylag kevés film örökítette meg. A nyitó stáblista alatt látható korabeli fotókkal nekik állítanak emléket – nemcsak a kémtevékenységet űző lányoknak, asszonyoknak, hanem a pilótáknak, segédszolgálatosoknak, nővéreknek és így tovább. Hőseink is közülük kerülnek ebbe a kis kommandóba. Valamennyien franciák, akiket 1944 májusában dobnak le Normandiában. Feladatuk egy fogságba esett angol geológus kiszabadítása. A partraszállás küszöbön áll, a németek viszont eközben tudomást szereznek a britek Főnix fedőnevű betonkeszonjainak létezéséről, mindössze azt nem tudják, mire szolgál. A helyzet egyre bonyolódik…

Jean-Paul Salomé háborús drámája jól ismert, már-már sablonos elemekből építkezik. Egy-egy jelenetben visszaköszönnek a nagy klasszikusok (például A piszkos tizenkettő), és a karakterek terén sem fogunk semmi megdöbbentőt tapasztalni. Sajnos a forgatókönyv itt-ott fájdalmasan elnagyolt (például a toborzó jelenetsort követően szinte azonnal repülőgépen találjuk magunkat, és irány Franciaország). A döntő jelentőségű küldetés pedig, mit mondjak, kevés izgalmat kínál. Az akciójelenetek sem egetrengetők, kivéve talán a kórházi rajtaütést. A díszletek és jelmezek viszont egy-két apró hibát leszámítva megfelelők, a korabeli hangulatot sikerült hitelesen visszaadni.

A színészek közül egyedül Sophie Marceau és Julie Depardieu neve csenghet ismerősen idehaza, de a kémnőket életre keltő hölgyek mindegyike megtette a magáét. Kár, hogy a film összességében mégsem sikerült olyan jól…

Dicséretre méltó szándék, felemás minőségű megvalósítás.
Értékelés: 6/10

Kémnők (Les femmes de l’hombre)
Canal+ 2008
Háborús dráma (113 perc)
Rendező: Jean-Paul Salomé
Szereplők: Sophie Marceau, Julie Depardieu
Zene: Bruno Coulais

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr981633219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása