FILM: Az Iwo Jima-i csata
2008. november 15. írta: Monty H.

FILM: Az Iwo Jima-i csata

Próbálkozni lehet(?)...

Ez a film különböző források szerint „igazi háborús klasszikus”, meg állítólag az amerikai tengerészgyalogság legnagyobb erejű toborzófilmje, nem mellékesen John Wayne egyik leghíresebb szerepe. Mindezek tudatában, ugyanakkor a negyvenes évek háborús filmjei sokszor némileg hamisan heroikus hangulatának ismeretében némi előítélettel, de alapvetően jó szándékkal ültem le megnézni.

Nos, ennél nagyobbat nemigen csalódtam még. Ez a film szerintem már fél évszázaddal ezelőtt kukába való fércmű volt… (abban az időben, amikor más igenis tudott egész élethű háborús filmet is csinálni, ha volt hozzá alapja, lásd Csatatér). Először is a szereplők sem különösebben érdekesek, de párbeszédeikben is hiába keresnénk igazi életet. A forgatókönyv sem különleges, a lényeg, hogy egy amcsi tengerészgyalogos szakasz élményei, egészen Iwo Jimáig. Mindezt képzeljük magunk elé egy rakás közhely és pár archív haditudósítói felvétel kíséretében. Slussz.

Ami különösen furcsa volt számomra, az pont az Iwo Jima-i csata jeleneteiből hiányzó lendület, hősiesség, vagy bármi hasonló. Nem akarom lelőni a poént, de muszáj: John Wayne a film végén elesik. Nyilván azt várnánk, hogy a Szuribacsi-hegy csúcsa felé rohamozva teszi ezt, ahogy John Wayne-hez illik. Hát nem. A hegycsúcstól nem messze megpihen a raj, és ahogy ott üldögélnek, egy eltévedt golyó viszi el szegényt. Ettől függetlenül egy perc múlva megláthatjuk, amint a csillagos-sávos lobogó kitűzésre kerül… Vérgáz. Tényleg nem értem, hogy Ron Kovic, a Született július negyedikén írója, mi izgalmasat és felemelőt látott ebben a filmben (könyvében külön kiemeli az alkotás rá gyakorolt hatását), még akkor is, ha akkor az ötvenes éveket írták és John Wayne istencsászár volt, Kovic pedig egyszerű kiskamasz, aki tengerészgyalogos akart lenni. Azt viszont értem, hogy ilyen filmek után miért gondolja vagy gondolta sok amerikai azt, hogy „a második világháború romantikus kaland volt, a főszerepben John Wayne-nel.” (És ezt nem én mondom, hanem Steven Spielberg.)

Kukába vele. Bocs, John.
Értékelés: 2/10

Az Iwo Jima-i csata (The Sands of Iwo Jima)
Universal Pictures 1949
Háborús (100 perc)
Rendező: Alan Dwan
Szereplők: John Wayne, John Agar
Zene: Victor Young

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr18761693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása