MAKETT: 7+1 tanács megrekedt makettezőknek
2021. április 18. írta: Monty H.

MAKETT: 7+1 tanács megrekedt makettezőknek

Az internet tele van makettezőknek szóló cikkekkel és videókkal. Ezek többsége tippeket, trükköket, eljárásokat vagy épp makettek építési bemutatóit, esetleg a dobozbontás perceit osztja meg. Jelen cikk azonban egészen másféle irányt követ: azokhoz szól, akik egy valószínűleg nem is olyan kis csoportot képeznek a kollégák között. Ők már elértek egy bizonyos szintet, tudják, hogy miről szól ez a hobbi, a rutinjuk is megvan, de valamiért megakadtak, éppen nem maketteznek, vagy ha mégis, érezhetően gyengébb kedvvel. Mivel én is átéltem ezt, méghozzá nem is egyszer, szeretném őket inspirálni néhány olyan tanáccsal, amelyek talán átlendítik őket a holtponton. 

Szóval éveken át nyomtad az ipart, de aztán történt valami. Megszületett az első gyerkőc. Esetleg már a második is. Vagy beszáradt az összes festéked, és lusta voltál pótolni. Vagy továbbra is lelkes vagy, de úgy érzed, nincs rá időd. Vagy talán lenne, csak éppen nehéz újra nekigyűrközni. Mindig van egy “csak éppen…” Ezek áthidalására következzen néhány ötlet. 

1. Inspirálódj és gyűjts ötleteket
Az inspirálódás komoly hajtóerőt jelenthet az újrakezdéshez, illetve a tudatos fejlődéshez (amely ugyancsak motiváló, de erről később). Emlékszem azokra az ínséges időkre (a kilencvenes évek elején), amikor egyetlen katalógus vagy külföldi makettező magazin is rögtön beindított az agyamat, annyi érdekes fotó és ötlet szerepelt bennük. Ehhez képest manapság a nyomtatott szakirodalom is bőségesebb (bár magyar nyelven nem sokkal, de legalább már tudok angolul), az internet viszont egyenesen kimeríthetetlen forrás, ráadásul az írott anyagok mellett a nyelvi nehézségekkel küzdők számára befogadhatóbb videók is rendelkezésünkre állnak. Szó szerint néhány kattintásra vannak csak tőlünk ezek, de a fórumok jelentőségét sem szabad lebecsülni, ahol a kollégák gyakran megmutatják, min dolgoznak. Az inspirálódáson túl mások tapasztalataira hagyatkozva még időt és pénzt is takaríthatunk meg (mert az okos ember más kárán tanul, ugye). Hasonlóképpen menjünk el versenyekre és kiállításokra, ahol szintén láthatunk inspiráló műveket, festési bemutatókat vagy épp régi barátokkal is összefuthatunk, és az sem mellékes, hogy élőben azért más ránézni egy-egy makettre. 

20190831_104036.jpg

2. Szánd rá a pénzt, de csak ésszel
Kezdő koromban, sőt már felnőtt fejjel is beértem néhány olcsó ecsettel. Ma már tudom, hogy az a pár ezer forint, amit később professzionális ecsetekre költöttem, az egyik legjobb befektetésem volt. Ugyanez mondható el a szórópisztolyról és a kompresszorról, amelyek árát látva talán sokan húzzák a szájukat – pedig ha jobban belegondolunk, 50 ezer forintot amúgy is simán elkölthet egy makettező makettre, kiegészítőre és festékekre egyetlen félév alatt. Nézzük tehát inkább az arányokat, hogy a nagy egészben mindez csak egy kis csepp. Amúgy is: jó munkához jó szerszám kell, adott feladathoz pedig sokszor célszerszám. Pont.  

A “szánd rá a pénzt” persze nem azt jelenti, hogy esztelenül költekezzünk. Tartsuk szemmel a kínálatot (nemcsak a boltokat, hanem a fórumokat), részben mert néha az árak kapcsán is komoly különbségek vannak. Iratkozzunk fel a webshopok hírlevelére, ők rögtön megírják, ha akcióra vagy leárazásra készülnek; nézzünk rá időnként a makettinfo.hu cserebere-rovatára, esetleg a releváns Facebook-oldalakra. Nem mindegy, hogy 15 ezret fizetünk ki egy makettért, vagy egy leárazás keretében hozzájutunk kilencért. Ilyen szempontból a makettversenyek is fontosak, hiszen ott börzéket is szoktak rendezni, ahol rengeteg ritkaságra és leárazott termékre bukkanhatunk, csak győzzük hazahordani úgy, hogy az asszony meg ne lássa… 

20210131_084233.jpg

3. Találj időt rá
Az egyik legnehezebb dolog. De ha tényleg ezt szeretnénk csinálni, – leszámítva egy-két extrém esetet – úgyis megtaláljuk a módját. Sok évvel ezelőtt a Fine Scale Modeller egyik számában két oldalon át nyilatkoztak makettezők e kérdésben. Volt, aki elmondta, hogy nincs otthon tévéjük, és ezzel máris rengeteg időt megspórol, aminek egy részét makettezéssel töltheti. Másvalaki az építési folyamatot rövid, félórás szakaszokra bontja, hogy be tudja illeszteni a napirendjébe. Olyan is akadt, aki a munkahelyi ebédszünetben dolgozgatott az aktuális makettjén (ehhez engedélyt kért a főnökétől), vagyis egy héten két és fél óra fixen megvolt. Megint más korábban kel, és kihasználja azt az időszakot, amikor a többi családtag nincs még ébren, és ez a naphoz is megadja az alaphangot. És olyan is volt, aki az esti bébietetés és -altatás után szánt még rá egy órát, felesége támogatása mellett, aki tiszteletben tartotta a szenvedélyét. Mindenki máshogy éli az életét, másféle családi viszonyok között, de így vagy úgy, meg lehet ezt oldani. 

20201225_150520.jpg

4. Tanulj új módszereket
Én kétszer is eljutottam odáig, hogy komolyan fontolgattam, abbahagyom a makettezést. Utólag látom, hogy a gond elsősorban a fejlődés hiánya volt, az érzés, hogy megrekedtem egy bizonyos szinten, és úgysem fogok tudni szebbet alkotni, pláne olyan szépet, mint az igazi profik. Az ilyen holtpontról úgy kell kitörni, hogy fel kell vállalni az újítást. Más szóval kísérletezni kell új módszerekkel, pláne mert manapság már nem titok, hogy csinálják a legjobbak, vagy hogy az újabb technikai megoldások hogy is működnek (lásd megint a YouTube-videókat, amelyekben a cégek sokszor megmutatják, hogy új terméküket hogyan érdemes alkalmazni). Szóval tegyük félre berögzült szokásainkat és előítéleteinket. Ha addig hülyeségnek tartottuk az előárnyékolást, a bemosókat vagy a színmodulálást, most próbáljuk ki. Ezt tettem az utóbbi öt-hat évben, szinte minden egyes makettnél kipróbáltam valami újat, és egyszer sem bántam meg, sőt látható a fejlődés. 

20181014_174932.jpg

5. Próbálj ki új eszközöket
Valamelyest kapcsolódik a fenti témához, de ezúttal nem módszerekről, hanem célszerszámokról van szó. Én egy PSMK-s figurafestő tanfolyamon láttam olyan cuccokat egy-egy kollégánál, aminek nyomán elkezdtem bővíteni a kellékeimet. Ilyen volt például a nagyítószemüveg, ami rendkívül hasznos arcfestésnél vagy bárminél, ahol igazán apró részleteket festünk vagy ragasztunk. Esetleg az AK maszkológyurmája, netán a maszkoló toll… A sor hosszan folytatható. Minden, ami megkönnyíti a munkát, időt és energiát spórol, ami a közérzetünkre, a makettező kedvünkre és a végeredményre is jótékonyan fog hatni. 

20200606_181601.jpg

6. Csinálj valami mást!
Ha úgy érezzük, hogy kicsit leült a makettezési kedvünk, talán itt az ideje másfelé is körülnézni. Bennem pár éve merült fel, hogy talán az 1:48-as és 1:32-es repülők, illetve az 1:35-ös helikopterek is érdekesek lehetnek. Nos, azóta beszereztem pár ilyen makettet, és azt is eldöntöttem, hogy a korszerű vadászok témájában áttérek a 48-as léptékre. Hasonlóképpen egy-két napóleoni készlet is becsúszott, ahogy a korszerű harckocsikból is néhány. Szinte biztos, hogy a kedvenc témák mellett mindenkiben mozgolódik pár elfelejtett vagy háttérbe szorított ötlet, egy vadnyugati figura, egy polgári autó, esetleg egy Star Wars-vadászgép. Szóval tegyünk néha kirándulásokat más témákba. Jól fog esni egy kis kikapcsolódás. 

uh-1c_15.jpg

7. Fejezd be, amit elkezdtél
Egész őszintén: hány makettünk várja évek óta félkészen, hogy befejezzük? A tavalyi év utolsó hónapjaiban elővettem a megkezdett darabokat, és szinte csak azokon dolgoztam, így hármat leszámítva végre elkészültek, vagy legalábbis már közel járnak hozzá. Hihetetlen jó élmény volt 10-15 esztendő után a végére érni egy-egy munkának. Igen, tudom, hogy néha egy botrányos illeszkedésű készlet, egy nehezen beszerezhető matrica, egy hiányzó kiegészítő vagy egy nagyon drága fém lánctalp miatt akadnak meg ezek a projektek, de csak ajánlani tudom, hogy menjünk utánunk, és végre fejezzük be, amit elkezdtünk. Egy makett mindig szebben fest kész állapotában, mint megkezdve (kivéve, ha valamit nagyon eltoltunk építés közben). 

20210321_133631.jpg

+1. Szanálj és rakj rendet
Erre is nehezen vesszük rá magunkat, de nagyon fontos. Időnként szánjunk rá egy-két órát, és menjünk át az otthon porosodó, összeépítetlen és félkész készleteken, illetve segédanyagokon. Ennek több előnye is lesz. Először is tisztába kerülünk azzal, hogy mi van otthon (azon kollégáknak, akik erről pedáns módon excel-táblázatot vezetnek, esetleg azoknak, akik csak annyi makettet vesznek meg, amennyit a következő két hónapban össze tudnak rakni, ez nem szól). Másodszor is rájöhetünk arra, hogy bizonyos készletek: 

  1. ma már megmosolyogtató minőségűek, szóval elpasszolhatjük az antik makettek rajongóinak 
  2. már nem is érdekelnek minket (sőt miféle megmagyarázhatatlan okból vettük meg őket anno?) 
  3. még megvannak, pedig már rég elveszettnek hittük őket

Ez a folyamat arra is kiváló, hogy helyet szabadítsunk fel, és rendet rakjunk. E téren is több lehetőség adódik. Például az öntőkereteken maradt (és könnyen azonosítható) alkatrészeket vágjuk le, és zacskózzuk be, természetesen címkével, így máris helyet spórolunk (márpedig ez is fontos). És ha már itt tartunk, szortírozzuk is őket maradék dobozokba. Nekem például van amerikai és német dobozom, műgyanta figurás dobozom, esetleg összeállítási rajzokat és maradék matricákat tartalmazó. Legyen minden tematikus dolog egy helyen, ez később nagy segítség lehet. A kiürült dobozok sorsa kapcsán is van választási lehetőség:

  1. Dobjuk ki őket. 
  2. Ahogy feljebb olvasható, használjuk őket szortírozott cuccok tárolására, de címkézzük fel őket.
  3. Ha a dobozfestmény tetszik, vagy vágjuk le (fali dekorációnak nem rossz, ha van rá hely), vagy szkenneljük be, hogy meglegyen később is. 

Nézzünk alaposan körül a festékek, ragasztók és egyéb segédanyagok között, sőt akár a szakirodalom kötetei közt is. Ami már rég beszáradt, tönkrement, vagy már nem használjuk, ne foglalja ott a helyet. Például ha már rég áttértünk az akrilokra, szabaduljunk meg a régi enamelektől. És hát a könyvek és folyóiratok némelyike is elavulhatott, vagy érdektelenné válhatott számunkra. Minden, ami még jó állapotban van (néha az is, ami már roncs), elpasszolható egyes kollégáknak, esetleg cserealapként működhet.  

A fentiek mellett érdemes időt szánni a munkaterület rendbe tételére, esetleg átgondolására és átrendezésére. Itt is szinte bizonyosan tudunk helyet felszabadítani, régi holmiktól megszabadulni és célszerűbbé tenni ezt a teret. 

20201219_130013.jpg

Hát ennyi. Remélem, kedvet csináltam megrekedt kollégáinknak ahhoz, hogy elgondolkodjanak a folytatáson, és ennek eredménye nemsokára vitrinjeiket fogja díszíteni. Szép hobbi a miénk, de eltökéltség és jókedv is kell kell hozzá. Hajrá! 

20200323_130318.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr5116504222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltankiricsi 2021.04.27. 11:42:37

Kedves MontyH! Kiricsi zoltán vagyok a blog.hu-tól. Milyen mélcímen tudunk veled kapcsolatba lépni? A profilom segítségével vissza tudsz jelezni nekem privátban. Előre is köszi. kz
süti beállítások módosítása