KÖNYV: Overlord (Commemorative Collection)
2019. június 16. írta: Monty H.

KÖNYV: Overlord (Commemorative Collection)

A partraszállás a művész szemével

A D-napról nemcsak játékfilmek, könyvek és visszaemlékezések születtek, hanem számos művészeti alkotás, köztük festmények is. Hadtörténeti vonatkozású képekből pedig már több album is látott napvilágot Nyugaton, s ezek közül több is itt sorakozik a polcomon, köztük a partraszállással kapcsolatos kötet.

dday_commemorative_collection_1.jpg

Az itt található festményeket és rajzokat a Military Gallery (militarygallery.com) gyűjteményéből válogatták (ezekkel az érdeklődők minden bizonnyal már összefutottak az internet valamelyik sarkában). Az általuk kiadott és korlátozott példányszámban terjesztett nyomatok a konfliktus híres eseményeiből táplálkoznak, hogy művészi szemmel (és adott esetben egy nagy adag heroizmussal) rögzítsék a történelemformáló pillanatokat és szereplőket. Jelen kötetben öt művész (Robert Taylor, Richard Taylor, Anthony Saunders, Chris Collingwood és Simon Smith) munkái sorakoznak.

Az első pár oldalon a partraszállásig vezető út, vagyis a háború első éveit idéző alkotások szerepelnek, utána viszont következnek a D-napot és a normandiai csatát felelevenítő munkák. Mindegyikhez kapcsolódik hosszabb-rövidebb ismertető szöveg, melyek, ha kivonatosan is, de elénk tárják a harcok krónikáját. Így aztán láthatunk számos ismert és ismeretlen momentumot, például a Carentant ostromló 101-eseket, Johnnie Johnson Spitfire-kötelékét a partok felett, esetleg a Bayeux-be bevonuló brit erőket.

A kötet papír- és nyomdai minősége példás, ám a szerkesztői munka nem tökéletes. Személy szerint kínosnak tartom, hogy nem egy, de legalább három festmény kétszer is szerepel a könyvben, ráadásul némelyik nem is részletként ismétlődik, hanem teljes egészében. Az efféle figyelmetlenség (vagy épp laikus hozzáállás) nem méltó egy ilyen munkához. A rajzok és festmények betördelt mérete kapcsán is lehetne vitatkozni; ha már ilyen kiadvány készült, nem értem, miért kellett némelyiket kimondottan kis méretben betenni, ahelyett, hogy egy egész oldalt szenteltek volna neki. Még téma lehet a képek színvonala is: ez esetben is beszélhetünk kiváló és inkább csak átlagos munkákról, de ettől függetlenül összességében garantált az esztétikai élmény. Persze az is igaz, hogy ezeket a képeket nagy méretben lehet igazán kiélvezni, úgyhogy akit megragad egy-egy ilyen festmény, annak érdemes esetleg poszterként vagy nyomatként megrendelnie.

Overlord – D-Day and The Battle for Normandy (Commemorative Collection)
Írta: Michael Craig
Griffon International Ltd. 2015
128 oldal

German bunker captured.jpgHa érdekelnek a D-nappal kapcsolatos egyéb posztjaim – könyvekről, filmekről, makettekről, videójátékokról és képregényekről –, akkor
IDE KATTINTS.

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr4214874010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása