FILM: Scouts Guide to The Zombie Apocalypse
2016. február 18. írta: Monty H.

FILM: Scouts Guide to The Zombie Apocalypse

Cserkészek kontra zombik

A zombis témát az utóbbi években olyan mértékben ki- és elhasználták, hogy aki még ezzel próbálkozik, jobb, ha rendesen odateszi magát. Van, aki persze ehelyett elmegy a paródia felé, és a fenti darab is ezek közé tartozik egy komolyan nem vehető, de legalább könnyed zombikaland keretein belül.

scouts_guide2.jpg

Ben és Carter javában készülnek már a nagybetűs életre az ő esetükben a gimis évekre , ezzel párhuzamosan pedig búcsút akarnak inteni kemény négyfős cserkészcsapatuknak is, mivel a luvnyák láthatóan nem rajonganak az egyenruhásokért, ők viszont szeretnének végre felnőni. Ez utóbbihoz persze nem ártana bejutni az idősebb és érettebb diákok legbelső köreibe, amire most alkalom is nyílik egy vad bulinak hála, ahova elvileg őket is meghívják... Csak azzal nem számolnak, hogy a közeli laborból éppen ekkor indul útjára egy fokozottan fertőző élőhalott. Kerekedik itt hamarosan olyan vérgőzös-kézitusás-menekülős kaland, ahol a mindenki által lesajnált cserkészfiúk végre megmutathatják, mit tudnak valójában.

scouts_guide3.jpg

Csak azért nem írom, hogy Zs-kategóriás a film, mert, mint egy barátom rámutatott, zombifilmhez a Z-kategória illik, érthető okokból. De azt jobb tisztázni, hogy ez még horrorból is a habkönnyű változat leginkább azért, mert ennél kevésbé félelmetes zombikat még nem láttam a vásznon. Már ezen is látszik, hogy a rémületszintet lazábbra engedték, így azt tanácsolom, a keményvonalas horror-rajongók inkább kerüljék, mert számukra nagy valószínűséggel idegesítően komolytalan lesz. Akik húzódoznak az igazán ütős borzongástól, azok persze nekifuthatnak, mert másfél órás kikapcsolódásnak megteszi.

scouts_guide1.jpg

Maga a forgatókönyv túlnyomórészt klisékből és visszautalásokból építkezik (és itt jó pár cím beugrana az Alien vs. Predator 2-től a Kommandóig). Az alkotók nem használták ki az összes adódó ziccert, de a mai fiatalokban és cserkészekben kiparodizálható elemek azért akadnak (a legképtelenebb veszélyhelyzetekben is szelfiző Carter esete ilyen például). Összességében jól keverték a könnyed horrort a tinivígjátékkal, megfejelve mindezt a cserkésztémával. És ha a néző is cserkész, akkor némi elégtételt is érezhet, hiszen a történet egyik tanulsága, hogy az átlaghalandó számára idegen, de az erdőjáró számára természetes készségek és leginkább a rögtönzés milyen előnyöket jelenthetnek, ha beüt az össznépi gebasz. Ettől függetlenül 16 év alatt nem javasolnám a megtekintést (akár cserkész az érdeklődő, akár nem), a hol véres, hol buja, de mindenképp morbid jelenetek okán.

A film egyébként nagyot bukott, hiszen még a befektetett cirka 15 millió dollárt se nagyon hozta vissza az alkotás: mostanáig kevesebb, mint 4 milliót termelt. Magyarországi forgalmazásra ezért botorság várni...


Könnyed tini-horror, de annak elmegy.
Értékelés: 6/10

Scouts Guide to The Zombie Apocalypse
Paramount 2015
Horror-vígjáték (93 perc)
Rendező: Christopher Landon
Főszereplők: Tye Sherdian, Logan Miller
Zene: Matthew Margeson

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr158402496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása