KIÁLLÍTÁS: „Egy legénylakás ablakából”
2014. augusztus 04. írta: Monty H.

KIÁLLÍTÁS: „Egy legénylakás ablakából”

Zórád-tárlat a Józsefvárosi Galériában

Bő két és fél évvel ezelőtt Zórád Ernő születésének századik évfordulója alkalmából több kiállítás is nyílt, de nagy öröm, hogy most, nem sokkal halálának tízedik évfordulója után újra testközelből láthatjuk műveit, ezúttal a Józsefvárosi Galéria jóvoltából.

zorad tarlat.jpg

ZoradErno-Krudy_Gyula.jpgAz intézmény ablakában már érkezéskor ki lehet szúrni az évtizedekkel ezelőtt készült Füles-grafikákat, de egy pár képregényoldal is kivehető a falakon. Belépve rögtön kezdhetjük a kávézó részen kiállított anyagokkal, melyeket a Mester sajtóban megjelent munkáiból válogattak. A legmarkánsabbak érezhetően a képregények, melyekből olyan klasszikusok tűnnek fel, mint a Winnetou belső címoldalának festménye a lovas indiánnal, vagy a fenti képtörténet egyik akciódús eseménysora - legalább A2-es méretben...

A belső terem már a hagyományosabb festményeké és kollázsoké, melyek tematikus rendezésben kaptak helyet. Zórád tabáni témájú képeiből éppúgy látható itt, mint a Krúdy-féle gasztronómiai kötet illusztrálására készült remekművekből, de a jól ismert magyar irodalmi pantheon egy-egy darabja is visszaköszön. "Népiesebb" témák is előkerültek azonban, és ez azért is nagy öröm, mert a vonatkozó kiadványok ezekből ritkán mutatnak bármit is.

A tárlat nem kifejezetten terjedelmes, viszont átfogó és lényegre törő. Azt hiszem, a régi Zórád-rajongók is szívesen nézik majd végig. Az intézmény központi elhelyezkedése (a Corvin-negyedtől nem messsze, a József krt. 30. szám alatt) ráadásul megkönnyíti a megközelítést is. A tárlat még augusztus 14-ig látogatható, hétköznap 9 és 18 óra között. A belépés díjtalan. Én pedig ezúton mondok köszönetet a galériának, a szervezőknek és a Zórád-családnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr626574209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása