FILM: SAS Survival Secrets
2013. augusztus 20. írta: Monty H.

FILM: SAS Survival Secrets

A túlélés titkai

Az SAS a legrégebben fennálló kis létszámú elit alakulat, méghozzá a legelismertebb mind közül. A több mint 70 éves ezred sokoldalúsága legendás: helyt állt, sőt, igen eredményesen szerepelt a britek valamennyi hadműveletében a második világháború óta, akár mélységi felderítésről, akár lélektani hadviselésről, akár szövetséges államok haderejének kiképzéséről vagy épp hírszerző műveletekről volt szó, Észak-Afrikától Észak-Írországig, Iraktól Afganisztánig.
sas survival secrets 1.jpgA széria fiktív küldetések megelevenítésével villantja fel az Ezred leggyakoribb feladatait. Mindeközben ízelítőt kaphatunk az alkalmazott módszerekből, felszerelésből és fegyverzetből. Először tehát végignézhetjük, hogy ellenséges területen hogyan dolgozik egy négyfős járőr (Behind Enemy Lines), később azt, hogy testőrként, majd túszszabadítóként mire képesek (Guardians Against Terror), továbbá, hogy nagy létszámú bevetéseken hogyan dolgoznak együtt egy-egy század szakosodott szakaszai (Sabre Squadron).
sas survival secrets 2.jpgA forgatásban elsősorban az Ezred négy egykori katonája segédkezett. Közülük csak kettőnek láthatjuk arcát, illetve ismerhetjük meg nevét. Eddie Stone őrmester 1989-ig szolgált az SAS-ben, többek között harcolt a Falkland-szigeteken és Észak-Írországban. Mellette láthatjuk Sean McAleese-t, aki nemcsak a londoni iráni követség ostromában vett részt 1980-ban, de róla mintázták a Call of Duty Modern Warfare elhíresült figuráját, Price századost. Sajnos már nincs köztünk, 2011-ben elhunyt. Mellettük láthatjuk a brit haderő más alakulatainál szolgált tagjait is.
sas survival secrets 3.jpgLátható, hogy a készítők törekedtek a talán túlzottan is klipszerű megvalósításra: a kamerakezelés sajnos többször is zavaróan túlrángatott; az információk szerencsére gyorsan peregnek, viszont sok helyen nélkülözik a részletesebb tudnivalókat. A téma szerelmesei ezért némi hiányérzettel állhatnak fel utána, megtekintését azonban így is javaslom, mivel a szakemberek szerepeltetése mindenképp érdekes élményt jelent. 

Az angol DVD-változat, mely három külön lemezen került kiadásra, sajnos nem tartalmaz feliratot. Extra anyagok szerencsére kerültek, méghozzá két hosszabb dokumentumfilm (SAS – Britain’s Secret Warriors és SAS Survival Guide), illetve egy szűkös képgaléria. Akik ezt nem engedhetik meg maguknak, azok a YouTube-on is megtalálhatják az epizódokat, lásd feljebb.


SAS-rajongóknak kötelező.
Értékelés: 8/10

SAS Survival Secrets
BBC 2, Momentum Pictures 2003
Dokumentumfilmsorozat (480 perc)
Rendező: Paul Barnett

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr145467642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.08.21. 02:58:43

Megvan magyarul a teljes sorozat.

Bár a kedvenceim közül való, mivel az átlagnál jóval informatívabb a megvalósítás ennek ellenére néha mégis kissé gyerekes.

Az alkalmazott módszerek láttatásának mégis példaértékű a bemutatása ebben a sorozatban. A nyílt tűzharc szabályai, a klasszikus felállások elmagyarázása testőrmunkákat illetően mind érthető és szemléletes.

A fegyverhasználatnál adott instrukcióknál külön érdekesség, hogy mennyire másképp képesek ugyanazt kifejezni a britek, mint teszem azt az amerikaiak, vagy az európai, izraeli iskolát járt hasonló felkészültségű személyek.

Még egy zavaró apróságot viszont meg kell említenem és ez a sorozatban bemutatott felszerelés: fegyver, füles, terepfelszerelés és kocsik stb. A látottak ugyanis még a 2003-as időponthoz képest is elavultak, de tényleg :/

Csupa '80-as évek végéről, '90-es évek közepéről származó cucc. Mintha direkt archív keretek között akarták volna leforgatni a jeleneteket, de a szomorú igazság inkább persze az lehet, hogy ezek az inaktív harcosok ezeket a felszereléseket ismerték a legjobban.

Például itt a legelső képen is látható fekete békaember-ninja kombó ezekkel a gázálarcokkal nemhogy 10 éves, de 30 éves felszerelés a később is magukra pakolt terep- és álcaruhákhoz hasonlóan.

Jó lett volna ezt a sorozatot a veteránoktól kicsit korszerűbb eszközökkel látni!

Pötty1 2013.08.21. 17:21:32

Szerintem még egyszerűbb a válasz. A sorozat nem Amerikában készült, és egyszerűen nem volt pénz/akarat modernebb dolgokat beletenni, ráadásul a brit fegyveres erőknél is csak az utóbbi években kezdődtek nagyfokú modernizálások, erről több önéletrajzi könyvben is megemlékeznek a szerzők. Még az olyan kiemelt alakulatok is mint az SAS, korlátozott költségvetésből gazdálkodhattak, messze nem voltak olyan lehetőségeik mint amerikai társaiknak. Nem véletlen, hogy minden alkalmat kihasználtak a csencselésre. :)

Egyébként is jellemző a britekre, hogy ami bevált azon nehezen változtatnak, így nagyon sok felszerelésük máshol már elavultnak számít, ők mégis büszkén használják.

symor 2013.08.22. 05:56:54

@Pötty1:

Igen, a sorozaton látszik, hogy kevésből akartak valami jót csinálni és az előadott anyagban nincs is hiba, de szerintem az egy picit sántít, ha már az oroszok is modernebb cuccokkal játszották az őrző-védő-támadó bakát 2003-ban, mint itt ezek a "fiúk" szimulálva.

Pedig a ruszkiknál lassabban senki sem mozdul az iparban, ha az alapfelszerelésről van szó, szerintem.

2003-ban egyébként az SAS felszereltsége semmivel sem volt kevesebb mint bármely amerikai különleges alakulaté, maximum a nagyobb támogató eszközök voltak mások akkor és most is. Nem mintha ezeket hoztam volna szóba :)

Igaz, hogy itt bár SAS-veteránok jelennek meg, viszont annyi azért egyértelmű, hogy nem az alakulat raktárkulcsával a zsebükben forgattak. Inkább teljesen privát.

Monty H. 2013.08.22. 09:37:32

@symor: Nagyon igaz, amit a felszerelés színvonaláról mondtál. Az éjjellátókat épphogy megemlítik, MOLLE-cuccnak még híre sem (igaz, az pont 2003-ban kezdett úgy igazán elterjedni), stb. És ahogy említetted, ennek ellenére élmény végignézni :-)

Történelem p 2013.08.28. 22:12:42

A sorozatot régen nagyon szerettem. Amíg volt Viasat Explorerem és ment rajta, mindig néztem.
süti beállítások módosítása