FILM: Túléltem a D-napot
2013. június 06. írta: Monty H.

FILM: Túléltem a D-napot

A partraszállás évfordulójára

Lehet-e még újat mondani a világtörténelem legjelentősebb hadműveletéről annyi más film, beszámoló és fotóalbum ismeretében? Valószínűleg nem, de mindig vannak és lesznek olyan nézők, akiknek ez a téma új lesz, vagyis igény adódik. Ráadásul egy jól ismert témát is lehet másképpen tálalni, ahogy azt a mellékelt példa is mutatja.
d-day1.jpg

A Discovery Channel dokumentumfilmje emlékeztet egy kicsit John Keegan A csata arca című kötetére. Nem kronologikus, távlati képet ad az ütközetről, hanem rögtön leereszkedik a kiskatonák közé és az ő élményeikből kiindulva veszi sorra, mi minden befolyásolta az invázió menetét és sikerét, az egyén és a hadseregek szintjén. Először is tehát egy amerikai gyalogos mellé telepszik le az operatőr, aki ázva-fázva tart a part felé a rohamcsónakban. Megismerhetjük származását, bevonulásának körülményeit, motivációit, ahogy azt is, hogy mit reggelizett a csata előtt. Később aztán ezeknek a tényezőknek is szerep jut, ahogy kibontakozik az ütközet valósága, melyet játékfilmbe illő módon rögzítettek, vagyis túlnyomórészt nem dokumentumfilmek összevágott snittjeit látjuk, hanem a Ryan közlegény vizualitásához közelítő jeleneteket.

d-day2.jpg

Ahhoz persze, hogy teljes képet kapjunk a partraszállás körülményeiről, a készítők hasonló alapossággal kitérnek a német oldalra is. Megszólalnak túlélő veteránok, katonai szakértők, hadtörténészek is, sőt, sor kerül néhány demonstrációra is, például azért, hogy megtudjuk, hogyan viselkednek az MG-42-es lövedékei a vízben (vagyis a partra vergődő gyalogosok mennyire voltak biztonságban a villámgéppuska elől).

d-day4.jpg

Összességében érdekes élményt nyújtott ez a dokumentumfilm. Néhány részlet még nekem is új volt, illetve értékelem, hogy törekedtek a csataképek igényes felidézésére. Hibák persze akadnak. A már említett MG-42-est például ok nélkül titulálják újnak a partraszállás idején… A D-nap teljes tablója is hiányt szenved, hiszen nemigen kerülnek említésre a műveletben részt vevő egyéb nációk (kivéve a briteket, akiket a légideszant kapcsán említenek). Még ha nem is ez volt a cél, a témában járatlanok számára feltétlenül lett volna hírértéke – nekik más, átfogóbb filmeket és dokumentumfilmeket ajánlok. A filmet egyébként nálunk is kiadták DVD-n tavaly, de angolul meg is tekinthető a YouTube-on, lásd a mellékelt videót.

Nem teljesen átfogó, de érdekes részleteket is tárgyal.
Értékelés: 8/10

Túléltem a D-napot (Surviving D-Day)
Discovery Channel 2011
Dokumentumfilm (87 perc)
Rendező: Richard Dale

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr115307544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2014.06.04. 19:38:16

a világtörténelem legjelentősebb hadművelete a Barbarossa volt, mérete alapján nyilvánvalóan, jelentősége alapján pedig azért, mert a D-nap idején a háború már eldőlt, a Barbarossa viszont alapjaiban befolyásolta azt

(egyébként meg Nagy Sándor hadjárata vagy a Rubico átlépése)
süti beállítások módosítása