FILM: Ez a fiúk sorsa
2013. április 06. írta: Monty H.

FILM: Ez a fiúk sorsa

A tökéletes családapára vágytak, de nem azt kapták

Robert De Niro régi kedvencem. Leo DiCaprióval viszont csak az elmúlt pár évben békültem ki… Közös filmjük abból az időből származik, amikor utóbbi még korántsem volt világsztár: éppen húsz éve készült Tobias Wolff író és professzor önéletrajzi könyvéből, Michael-Caton Jones (Memphis Belle, A sakál, Rob Roy) rendezésében.
 this boy3.jpg

A kiskamasz Toby sorsa nem könnyű: szülei elváltak, ő kalandorlelkű édesanyjával maradt, akivel ide-oda vándorolnak munka és szebb jövő reményében, míg az asszony meg nem elégeli a gyökértelen életmódot és nem talál magának egy új férjjelöltet. Dwight régi vágású férfi, özvegy, három gyerekkel, talán ő képes lesz végre normális egzisztenciát biztosítani nekik. Toby azonban idegenkedik tőle és okkal…

thisboy6.jpg

A film tulajdonképpen nem mutat többet más, ugyanilyen alaptörténetre épülő családi drámáknál. A mostohaapa és a lassan felnövő fiú küzdelme, amit csak néha zavar meg az édesanya, sokszor látott motívum, valószínűleg a főszereplők személye jelenti a komolyabb húzóerőt. DiCapriónak persze nem kellett nagyon megerőltetnie magát a szerep kedvéért – bár érdemes megjegyezni, hogy 18 évesen játszott el egy, a történet kezdetén durván 14 éves fiúcskát. De Nirónak sem ez lehetett a legnagyobb kihívás, őt viszont kifejezetten érdekes volt egy többnyire inkább negatív karakterként viszontlátni. Az anyát alakító Ellen Barkin nevét pedig megjegyeztem, mert a nyughatatlan, de azért békességre vágyó asszony megtestesítőjeként rá is érdemes volt figyelni.

this boy4.jpg

A forgatókönyvön úgy éreztem, hogy egyes szálakat nem bontott ki kellően: nem tudom, hogy egyszerűen a végső vágásban vesztek el, vagy eleve csak érinteni akartak bizonyos részeket, de némely mellékszereplőknek nem jut elég idő. Összességében egy átlagos alkotásnak nevezném.

A film a Hollywood Movie Classics DVD-sorozatában jelent meg magyarul (bár nem tudom, jelentősége alapján mennyire illik ebbe a szériába). Angol és magyar hangsáv, illetve magyar felirat szerepel rajta. Extraként filmográfiák és előzetes szolgálnak.

this boy1.jpgNem átütő, de korrekt.
Értékelés: 6/10

Ez a fiúk sorsa (This Boy’s Life)
Warner Bros. 1993
Családi dráma (115 perc)
Rendező: Michael-Caton Jones
Főszereplők: Robert De Niro, Leonardo DiCaprio
Zene: Carter Burwell

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr695198661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peelou75 2013.04.10. 20:30:20

Hű, emlékszem, a helyi kábeltévén adták a 90-es évek végén. Nekem nagyon bejött, jó volt mind három főszereplő. Mikor később ment az általános Leo fikázás a Titanic kapcsán, mindig eszembe jutott ez a film :) Aztán tessék, tényleg jó színész lett a srácból végül.
süti beállítások módosítása