KÖNYV: Állami áruház (Poós Zoltán)
2013. február 25. írta: Monty H.

KÖNYV: Állami áruház (Poós Zoltán)

Most is nyitva áll...

Vetkőzös toll. Moncsicsi. Traubisoda. Smena. Gombfoci. Kutyás persely. Lendület motorbicikli. Gazdálkodj Okosan. Babaszappan. Camping sajtkrém. Türelemjáték... És még hosszasan sorolhatnám gyermekkorom, és mások gyermek-, ifjú- vagy felnőttkorának ma is könnyen felidézhető emlékeit. Mert mindig akadnak csak arra a korszakra jellemző tömegcikkek, és a szocializmus is tele volt olcsó vagy drága, de mindenképp elterjedt és általában népszerű cuccokkal. Poós Zoltán ezekből a dolgokból készített leltárat.

allamiaruhaz.jpgMindegyik tárgyat egy-egy duplaoldalon tárgyal a szerző, általában fél-egy oldalas terjedelmű szöveg kíséretében, melyben alapvetően a kötetlenül nosztalgikus életérzés felidézése dominál. Emiatt nem kapunk minden részletre kiterjedő technikai leírást vagy gyártási paramétereket, inkább amolyan rövid anekdotákat. Ez sajnos néhol hiányérzetet hagyhat az emberben, főleg, ha egy általa is felismert, de nem túlzottan ismert cikk kerül szóba… Ugyanakkor az ilyesféle hiány nem az író hibája, hiszen ma már nehéz, ha ugyan nem lehetetlen volna kideríteni, hogy mit hol és mikor kezdtek gyártani.

Az életérzés fokozása érdekében a kötet végén az 1970 és 1989 közötti évek rövid krónikáját is áttekinthetjük, illetve tízegynéhány oldalon a korszak leghíresebb plakátjait is megcsodálhatjuk – ez utóbbi mellékletnek megszavaztam volna még néhány tucat oldalt, ha már témánál vagyunk…

Az impresszum szerint ez az ötödik, teljesen átdolgozott s kibővített kiadás – a korábbiakat még Szivárváy Áruház, illetve Szivárvány Nagyáruház címen lehetett megvásárolni a kilencvenes években. Sajnos még most is találtam apró hibákat, elírásokat. Ezeket azonban nem akarom túlhangsúlyozni, mivel így is igen érdekes és kellemes kiadvány ez, méltó mindazok figyelmére, akik szeretnének elmélázni kicsit a múlt használati tárgyainak világában.


Állami áruház
Írta: Poós Zoltán
Collective Art 2012
304 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr394989667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása