2013. jan 23.

FILM: Zero Dark Thirty

írta: Monty H.
FILM: Zero Dark Thirty

A bin Laden hajsza

Csak idő kérdése volt, hogy az utóbbi idők leghírhedtebb amerikai katonai akciójáról (melyről már magyarul is olvashatunk) valaki filmet készítsen, de valószínűnek tűnt, hogy inkább előbb, mint utóbb sor kerül erre is. Ehhez az alapanyaghoz fordult Kathryn Bigelow rendező, aki legutóbbi mozijában az iraki háború mindennapjait mutatta be az amerikai bombaszakértők szemével, ám ezúttal nem tisztán katonai vonalra koncentrált, hiszen bin Laden levadászásának feladatából a hírszerzés is jócskán kivette a részét...
zerodarkthirty1.jpgA CIA üdvöskéje, Maya megszállottan dolgozik a globális terrorizmus fejeseinek kézre kerítése érdekében. A munkába belefásult munkatársak és az évekig elhúzódó hiábavaló keresés azonban nem hat rá túlságosan lelkesítően. De nem adja fel, akkor sem, amikor tényleges bizonyítékok híján csak megérzéseire és kizárásos alapon nyugvó következtetésekre hagyatkozva rámutat egy pakisztáni épületre, melyben egy kétségtelenül fontos személy rejtőzik… Valószínűleg maga bin Laden.
zerodarkthirty4.jpgA főszereplő, a már említett Jessica Chastain a nemrég bemutatott Fékezhetetlenben már látható volt, és gyanítom, mostantól kezdve őt is gyakrabban fogjuk viszontlátni a vásznon. Jason Clarke azonnal ismerősnek tűnt, és valóban, a Halálfutamban, illetve a Közellenségekben már láttuk. Harold Perinneau a Rómeó és Júliában, illetve a Mátrix-trilógiában is szerepelt, Edgar Ramirez pedig a Dominóban. A szereposztásért felelős három szakembert dicséret illeti, mert nagyon jellegzetes arcokat választottak. A kézikamerás felvételeknek és a vágásnak hála a film látványvilága kellően dinamikus. Az eredeti(nek ható) helyszínek is sokat tesznek az atmoszféráért.
zerodarkthirty2.jpgBigelow munkáján meglátszik, hogy az emberközeliség mellett kénytelen volt utat engedni a dokumentarista jellegnek. A megtörtént eseten alapuló hiteles forgatókönyv persze veszélyes dolog, mert a mozgástér máris csökken. Ráadásul itt és most alapvetően egy kémtörténetről van szó, de a hírszerzős fajtából, amit akárhogy is vesszük, sokszor még csinálni is unalmas, nemhogy nézni. Emiatt a film első másfél órája nyúlik, mint a rétestészta, de semmivel nem ad vagy mutat többet, mint mondjuk a Hazugságok hálója. Márpedig azzal is az volt a bajom, hogy hiába hiteles, ha egyszer sótlan és egyhangú. Ezen még Jessica Chastain hol visszafogott, hol szenvedélyes játéka sem változtat, ahogy az a tény sem, hogy őszintén bemutatják, miféle kínzásokat állnak ki az elfogott terroristák vagy terroristagyanús személyek. Félek, ma már ez utóbbi is közhelynek számít… Persze végül eljutunk odáig, hogy a tulajdonképpeni akció hogyan is zajlott le, ám az, amellett, hogy részletes és pontos, nem húzza fel annyira a végeredményt, bár a katonai érdeklődésűek nyilván örülni fognak neki, főleg, hogy lényegében valós időben mutatja be a bevetést. Érdekességként jegyzem meg, hogy a film eredetileg az egy évtizeden át húzódó, sikertelen hajtóvadászatról szólt volna, és bin Laden halála után írták csak át. Belegondolni sem merek abba, akkor milyen lett volna ez a film…
zerodarkthirty3.jpgÖsszességében egy gondosan összeállított krónikát láttam, amelyben nemhogy idő, igény sincs arra, hogy többet megtudjunk a karakterek hátteréről, motivációiról vagy akármiről. Az egyik internetes kritikus rámutatott, hogy mivel a vadászat kimenetele amúgy is ismert, legalább szegény Mayát jobban megismerhettük volna... Vagyis a dokumentarista stílus visszaütött: lepörgeti előttünk a történteket, de szinte semmi mást nem nyújt.

A lényeg, hogy a nagyközönség egy jelentős része valószínűleg így is meg fogja nézni, részben mert a film már eddig is szépen szerepelt a különböző díjátadókon, részben mert nyilván érdekli őket a modern kor egy olyan eseménye, aminek a média akkora feneket kerített, de minél többet gondolkodom rajta, annál inkább úgy látom, hogy csak szimbolikus tett volt, némi elégtételt szolgáltatva a nyugati világ harciasabb részének. A háború ettől ugyanúgy folyik tovább, és hogy valójában miért, nos, talán erről is kéne egyszer filmet csinálni.

bin laden akcio.JPGA már bemutatott kötetre, A bin Laden-akcióra azért is visszautalnék, mert Mark Owen történetében bizony felbukkan ez a bizonyos CIA-ügynök, igaz, nem Maya, hanem Jen néven.


"Ő volt az egyik legfőbb elemező, aki segített bin Laden keresésében. [...] Miután az egyetemről azonnal az ügynökséghez került, az elmúlt öt évben a bin Laden-csapatban dolgozott. Az elemzők jöttek és mentek abban a csoportban, de ő ott maradt és kitartott. Az al-Kuvajti telefonbeszélgetés után azon dolgozott, hogy összeillessze a kirakós darabjait."

173.o.

 

zerodarkthirty.jpgHiteles, de száraz, dokumentarista krónika
Értékelés: 7/10

Zero Dark Thirty
Universal 2012
Háborús, akció, dráma (157 perc)
Rendező: Kathryn Bigelow
Szereplők: Jessica Chastain, Paul Clarke
Zene: Alexandre Desplat

Szólj hozzá

dráma kémkedés akciófilm seal háborús film különleges alakulatok