SOROZAT: Angyalbőrben
2012. április 03. írta: Monty H.

SOROZAT: Angyalbőrben

„Nincsen baj, csak az, hogy nincs hajam!”

A rendszerváltás éveinek egyik népszerű sorozata volt a katonaéletet - az eredeti szándék szerint bizonyára - népszerűsítő széria, mely több klasszikus (Usztics Mátyás, Bárdi György, Végvári Tamás) és számos később beérő színészarcot (Mészáros Zoltán vagy Juhász Illés) vonultatott fel.

A vasbogdányi laktanya dolgos életébe nyerhetünk bepillantást, ahol is Karádi őrmester igyekszik beleverni kiskatonáiba a vasfegyelmet. A honvédek között ott találjuk az összes, vígjátékban kötelező karaktert (lásd még Rendőrakadémia vagy Kadétok és kollégisták), a nagydarab zabagép Mamuttól az enyhén militarista, Stallone-imádó Rabón át a félénk Klammerig, s természetesen van vezéralak is, Urbán, akit a mindennapok hangulatát feldobni próbáló katonák tűzön-vízen át követnek. Akad persze szigorú katonatiszt, szemétkedő mezőgazdasági pilóta, vidéki arcok és ott van még a városka csilivili butikjának vezetője, Nellyke. És mindig van mit csinálni, hol a helyi ásatásokban segédkezni, máskor egyik-másik bajtárs magánéletét jobbra fordítani.

Akkoriban, majdnem húsz évvel ezelőtt nagyon odavoltam a szériáért, és kíváncsi voltam, ennyi esztendő múltán milyen hatást kelt majd. Nos, most, hogy valamivel jobban ismerem a katonaság belső világát, az kell mondjam, a történet nagy része a fantasztikus filmek forgatókönyvét is megszégyeníti: ahogy a helyi pilóták, esetleg hiányosan öltözött nőcik fel-alá járkálnak a laktanya körleteiben, az még csak elmegy, de hogy például egy teljes raj dublőröket szerződtessen, hogy ők kiszökhessenek és némi privát meló árán szedjenek össze pénzt szeretett őrmesterük javára, miközben a hasonmásokat is fizetni kell, és még így is nyereségesek legyenek… Hát jó, vígjátéksorozatról van szó, de azért ez már túlzás.

A filmzenét az R-GO és a Moho Sapiens követte el. Számaik egész jól illenek a szériához, a gond az, hogy a zenei szerkesztő félmunkát végzett, mivel a jelenetek hangulatához némelyik dal egyszerűen nem passzol, a végefőcímhez pedig néha-néha lehetett volna másik nótát is választani. Egyébként az utóbbi zenekar vonatkozó lemeze akkoriban kapható is volt a boltokban. Kiadták a forgatókönyvből készült regényváltozatot is, mely nem sokat tett hozzá a sztorihoz, de némi vigaszt nyújthatott azoknak, akik nem rögzítették videóra az epizódokat. 

A forgatási helyszínek között sokat felismerhetünk: a valóságban nem létező vasbodgányi laktanyát például az akkor még valóban a honvédség birtokában levő budaörsi kaszárnya „alakította” (a háttérben húzódó hegyek és a tévétorony alapján könnyű beazonosítani), de a zsámbéki templomrom is gyakorta feltűnt a képsorokon, a reptéri jeleneteket pedig minden bizonnyal a budaörsi hangárokban vették fel.

A sorozatot végül 2006-ban adták ki DVD-n, négy lemezen. A kiadvány az MTV Rt. Filmarchívumának felhasználásával készült, és sajnos meglátszik, hogy az eltelt évek nem tettek jót az eredeti szalagoknak. Úgy is mondhatnánk, ha egy jobb minőségű VHS-kópiát találtak volna, és azt digizték volna be, a végeredmény meggyőzőbb lehetett volna. Így viszont meg kell elégednünk a húsz évvel ezelőtti kép- és hangminőséggel. A menük sincsenek túlbonyolítva, ráadásul a teljes főcím csak minden lemez legelső epizódján nézhető végig, de nem akarok panaszkodni, hiszen nagy dolog, hogy egyáltalán megérte a DVD-kiadást…

Retrózásra tökéletes.
Értékelés: 8/10

Angyalbőrben
MTV 1990
Vígjátéksorozat (részenként kb. 50 perc)
Rendező: Gát György és Szurdi Miklós
Szereplők: Usztics Mátyás, Mészáros Zoltán, Szerednyei Béla
Zene: R-GO és Moho Sapiens

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr904076337

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: fodboldtr 2018.08.02. 03:50:38

Collateral - A halál záloga (Collateral) - MovieMánia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2012.04.04. 20:04:11

És a harmadik világháború (majdnem) kirobbantása már nem volt sok?:D

Monty H. 2012.04.04. 20:06:17

@Ghery88: Igen, köszönöm! :-) Hogy is hagyhattam ki?

Monty H. 2012.04.04. 20:07:11

Bár összességében még mindig ez volt a realisztikusabb :-)

symor 2012.04.04. 22:58:57

Ennél szórakoztatóbb magyar sorozat még nem készült (azóta sem), habár nekem eleve archív volt az egész, koromnál fogva más nem is lehetett, mégis el kell ismernem :)

Itt a realitást firtatni meg kicsit olyan, mint Rejtőn számon kérni miért nem nézett ki sohasem úgy a légió, ahogy azt ő megírta :D

Monty H. 2012.04.05. 12:34:33

@symor: Igazad van, nem a hitelessége miatt szerettük :-) De valahogy szemet szúrt nekem, ilyen idősen...

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2012.04.05. 21:03:29

Én imádtam amikor adták a viasaton. Ennyi "hazai" haditechnikát mozogásban még jó darabig nem fogunk látni. És hát ugye Karádi őrmester:) Kár, hogy ma már nem csinálnak semmi ehhez foghatót.

Monty H. 2012.04.06. 09:05:49

@Ghery88: Csak csatlakozni tudom az előttem szólóhoz :-) Karádi őrmester, jöjjön vissza, kérjük!

Ott volt ugyebár a Kisváros, ami sokkal több részt ért meg, de láthatóan realista krimiszériának szánták. Sohasem lett olyan népszerű, mint elődje, de Usztics Mátyás szerepeltetése valószínűleg eleinte mindenkinek ezt idézte...

symor 2012.04.06. 19:34:04

A Kisváros az valami szörnyű förmedvénye a magyar sorozatkészítésnek, a legrosszabb propagandasorozat amibe életemben valaha belenéztem.

Usztics pedig nem véletlenül vonult a háttérbe, aki követi a közéleti eseményeket nem lepődik meg rajta miért nem szerepel úgy, mint korábban.

Monty H. 2012.04.12. 14:44:43

@symor: Hát, azért volt a Kisvárosnál is rosszabb :-) Propagandaként szerintem még tűrhető lett volna, de olyan uncsi az egész, bár kiváló színészek is voltak benne. Vártam volna, hogy olyasmi legyen, mint az Angyalbőrben, de nem ez lett belőle...

pallee 2014.07.01. 18:17:16

Az nem a jáki templom, hanem a zsámbéki rom.

Monty H. 2014.07.01. 19:39:41

@pallee: Köszönöm a kiigazítást. Gondolhattam volna :-)
süti beállítások módosítása