FILM: Válogatott gyilkosok
2012. január 21. írta: Monty H.

FILM: Válogatott gyilkosok

"Ölni könnyű. Élni vele, az a nehéz..."

Akciófilmből is sokféle akad, a könnyedtől a hiperrealisztikusig, s a fenti darab bizony ez utóbbihoz áll közelebb, ami nem is csoda, hiszen Gary McKendry rendező egy megtörtént esetet bemutató sikerkönyvet, a Sir Ranulph Fiennes által jegyzett The Feather Ment használta alapanyagként (melyet mostanában természetesen már a filmnek megfelelő címen - Killer Elite - árusítanak odaát).

"Káosz uralkodik a világban. Az olajválsággal párhuzamosan folytatódik a gazdasági visszaesés. Háborúk dúlnak mindenfelé. Forradalmak, bérgyilkosságok és titkos műveletek idejét éljük. A dátum 1980." Danny profi bérgyilkosként keresi a kenyerét ezekben az időkben, míg meg nem csömörlik a melótól és vissza nem vonul. Barátja, Hunter azonban bajba kerül, és Danny kénytelen elvállalni a haverjának szánt feladatot, mely korántsem kecsegtet túl sok sikerrel: az ománi hadjárat három SAS-veteránját kell eltennie láb alól, de úgy, hogy balesetnek látszódjon mindhárom haláleset...

Tetszik ez a film. Nem korszakalkotó, de tisztességes iparosmunka, még ha csak akciófilm-kategóriában is. A forgatókönyv az egymás kiirtásán munkálkodó csoportok küzdelmén alapszik, és nagyon életszagú - bár sokaknak talán kissé zavaró - az a tény, hogy tulajdonképpen mind a két fél törvénytelen eszközökkel dolgozik, vagyis nincs egyértelmű jó és rossz fiú - itt és most mindenki rossz ember, legfeljebb van, aki szimpatikusabb a nézőnek.

Jason Stathamről nagyjából azt mondhatom el, amit korábbi akciófilmjei kapcsán is: kiválóan adja a hidegvérű profit, de karakterábrázolás terén nem mutat fel újdonságot. Robert De Niro is mindössze hozza a formáját, igaz, az ő szerepe amúgy is kisebb. Clive Owen ezzel szemben (számomra) új arcát villantotta fel (és nemcsak a sminknek köszönhetően) a kiszolgált elitkatona szerepében, aki a film folyamán némileg meg is változik. Amúgy egyszerűen félelmetes, amikor dühös és csépelni kezd - márpedig amikor ökölharcra kerül sor, a színészek igen szakszerű módon agyalják el egymást, értsd: majdhogynem agyonverik a másikat. Yvonne Strahovski az egyetlen női szereplő. Ő a film végére talál igazán magára, bár nem akarnám túlmagyarázni a jelentőségét: egyszerűen ő képviseli a nyugalomra vágyó, visszavonulni készülő bérgyilkos utolsó mentsvárát.

Bár a durván 70 millió dolláros költségvetés nem mondható túl nagynak, akció terén nincs okunk panaszra - amikor arról van szó, van mit nézni és min izgulni. A helyszíneket is jól összeválogatták, Omántól Londonig. A játékidő talán lehetne picit rövidebb, bár a történeti csavarok miatt nyilván kellett némi tartalék a forgatókönyvírónak is. Az SAS-szel kapcsolatos utalások viszont ülnek. A hozzám hasonló érdeklődésűek ne hagyják ki...

Kőkemény akciófilm.
Értékelés: 8/10
 
Válogatott gyilkosok (Killer Elite)
Omnilab Media 2011
Krimi, akció (129 perc)
Rendező: Gary McKendry
Szereplők: Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro
Zene: Reinhold Heil, Johnny Klimek

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr443543965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2012.01.23. 11:01:35

Az egyetlen kézitusajelenetet leszámítva Owen és Stathem között ez a film egy balfácánság az elejétől a végéig.

De tényleg, van benne jó 3 perc ütleg, ami nagyon ott van + talán De Niro 10 másodperce a metrón.

Tehát nagyvonalúan 4 egész perce van a filmnek, amit érdemes megnézni vele kapcsolatban.

Ne is fárasszátok magatokat nagyon, itt van De Niro keménykedése:
www.youtube.com/watch?v=8tBz8wO8ivU

Itt pedig Stathem és Owen verekedésének nagyrésze:
www.youtube.com/watch?v=FR-HSngap2M

A mozi kicsit hajlani akar a realitás felé, csakhogy ezt teleszövi unreális, mi több idegesítően képtelen elemekkel. Az arányokat pedig rosszul keveri, mert vagy hiteles legyen, vagy ne legyen az egyáltalán, vagy legalábbis ne próbáljon erőlködni ezzel kapcsolatban.

Azt hiszem a film elején kiírják valahol, hogy "igaz történet alapján", na ezzel már komolytalanítja is magát az egész és akkor a részletekbe még bele sem mentem.

A forgatókönyv írói valószínűleg fogták a cselekményt és csukott szemmel ráböktek néha, hogy hová tegyenek egy-egy akciójelenetet. Az alapsztori finoman szólva baromság, bár nem tudom mennyi köze van Fiennes irodalmához, csak remélni merem, hogy valójában nem sok.

Tényleg nagy pozitívum viszont Clive Owen játéka, aki simán bebizonyítja, hogy bárki képes úgy ütni megfelelő tréning mellett, mint Stathem és ráadásul még komolyan is vehetjük, mint színészt.

Szeretem az ilyen meglepetéseket, amikor egy alapvetően rossz filmben egy szereplő mégis jó teljesítményt tud nyújtani.

Ó egyébként annak, aki belevág és ugyanolyan gyepáláspárti mint én íme két film, ami orvosságul szolgálhat a Killer elite csalódáskeltő megnézése után:

Warrior
www.youtube.com/watch?v=KRt9qjLu4_Y
-tele van kemény összecsapással, ráadásul megható, mi kell még a férfiszívnek.

És íme 2012 várhatóan legkeményebb akciófilmje Gina Caranoval, bizonyítandó, hogy Stathemen kívül is létezik akciókínálat:
www.youtube.com/watch?v=Og9dz4KNhJk&feature=relmfu

symor 2012.01.23. 11:26:45

És majd el felejtettem, Statham kezébe érdekes dolgok kerülnek a filmben :)

Mint a fenti képen is látszik egy Beretta 92FS pisztolyt szegez valakire, az egyetlen bibi, hogy 1980-ben ez a modell még nem létezett.

Nem mintha a filmben ne jelenne meg egy Sig 226-os, ami szintén nem volt még akkor, vagy a Glock 17, ami csak 1982-től került gyártásba az osztrák hadsereg számára.

Nem szoktam, de megemlítem, hogy amikor ugyanezt megjegyeztem a film első megtekintése alatt a barátnőm korholni kezdett, hogy ennyi erővel Statham széldzsekijéről is beszélhetnék, ami szintén 21. századi szabás.

Most erre mit nem hozok fel, csakis a kedvéért :) ?

Monty H. 2012.01.27. 01:06:16

@symor: A fegyverek kapcsán én is elgondolkodtam egy kicsit, de nem mentem utána. Ezek szerint valóban sántított a technikai felhozatal...

Azért egy kicsit keményen bánsz ezzel a filmmel :-) Én képtelenségeket nemigen találtam benne, mintha realistább lett volna, mint sok más társa... (Mondjuk akciófilmből olyan sokat nem nézek...)

symor 2012.01.27. 11:48:55

Nem bírom, ha valamit "igaz alapokra" próbálnak helyezni pedig a legkevésbé sem az.

Elit orgyilkos osztagok valóban léteztek, teszem az Görögország, Törökország mezsgyéjén a '70-es évektől, amelyek átnyúltak az Afrikai kontinensre az Arab térségre működési területüket nézve, de még az olasz csizmára is.

Dél-Amerikában egy külön kis tenyészet létezett ilyen fajta szélsőséges és profi személyekből. Azt sem kétlem, hogy a britek elkallódó elitjei feltűnhettek Arábia különböző vidékein, vagy Ázsia-szerte.

A film róluk kíván valamiféle bajtársiasságmesét előadni: öreg és fiatal között, illetve arról, hogy a közvetítőik hogyan éltek vissza a helyzetükkel. Alapkoncepciónak ez egész érdekes lenne.

Csakhogy, ez a mozi tényleg nem tudja magáról mi akar lenni!
Hiszen inkább meg kívánja adni azt a stathami-stílust, amiért elé ülnek a nézők, mintsem azzal foglalkozna hová kanyarodhatna több értelemmel a cselekmény. Ezért látszanak az erőszakjelenetek annyira odavarrtnak, a drámázás pedig olyan életidegennek.

Yvonne Strahovskiért egyenesen sírt a szívem, amiért belekeverték a stathami-romantika posványába. A csaj, kaliberéhez méltatlan díszítő elem volt csupán a történetben.

De Niro dettó, szerintem erősen 70 felé kicsit meg akarta mutatni, hogy tud ő még meggyőzően ütni-lőni ha kell. Egyébként abszolút jellegtelen volt hozzá képest a szerep. Arccal a gázsi felé azonban kicsit legalább fitogtathatta a meglévő erejét.

Az elrablása, majdnem megszöktetése, Statham zsarolása pedig siralmasan erőltetett volt. Ahogy az "összeszokott" csapat egymáshoz foltozása is, melyben hozzáteszem Statham a legbáránylelkűbb (mert nehogy már a főszereplő mocskolja be magát), ha kalapáccsal kell agyoncsapni valakit hirtelen más dolga akad, tegyék a "csúnyát" a társai. Az ő rezüméje a főhősé tiszta, még gyilkost játszva is.

Az SAS felmérésen lezajló gyilkosság is még a reálisabb oldala a mozinak, aztán HD minőségben végignézetik az elrablókkal mi történt és ennek a varázsa is elszáll :)

Tele van idegesítő képtelenségekkel a mozi. Nincs valódi ellenségképe, a csúnya öreg arab, meg a ficsúr trónörökös nem kicsit hiteltelen hülyeség, de mint írják: "igaz történet alapján".

A film közepe felé pedig megunják, hogy úgy tegyenek tovább mintha "megtörtént", vagy "megtörténhetett volna" dolgokat mutogassanak és átmennek végre egy Statham-szintű akciómoziba, igazán csak néhány jelenetnél.

Ezt követi viszont egy lelombozó végkifejlet. A dolgokat végül is Owen fejezi be, ráadásul úgy ahogy azt Statham az első 15 percben megtehette volna (mi van?), majd egy értelmetlen autós üldözés, izzadságszagú és tanulságosan keserű párbeszéd. De Niro kitömi a zsebét, bár akár elpakolhatná az egész bőröndöt is, azonban miért hiányozzon valami utolsó kis marhaság a film végéről. Aztán mindenki el a sivatagi szélbe.

És ennyi a film. Egy rossz vicc az akcióimádóknak egy blődli a thriller-kedvelőknek.

De mint írtam van benne kemény 4 perc, ami azért ott van :)

Másrészt lehet, hogy szigorú is vagyok :)
süti beállítások módosítása