KÖNYV: Basher Five-Two (Scott O'Grady)
2011. december 25. írta: Monty H.

KÖNYV: Basher Five-Two (Scott O'Grady)

Ellenséges területen...

Sok évvel azután, hogy megtekintettem a hollywoodi vadhajtások egyik prominens képviselőjét, az Ellenséges terület című repülős mozit, kezembe került az eredeti esetet feldolgozó kötet, vagyis a Bosznia felett 1995 júniusában lelőtt amerikai F-16-os pilótájának visszaemlékezése. Az incidensre valószínűleg többen is emlékeznek még.

Scott O'Grady százados egy kétgépes őrjárat tagjaként repült be Bosznia légterébe. A NATO-légtérzár fenntartásában részt vevő vadászokra a szerb légvédelem több rakétát is kilőtt, az egyik telibe találta O'Grady F-16-osát. A pilóta szerencsésen katapultált, majd földet érés után bevette magát a bozótba, hogy a kutatóegységek ne találjanak rá, s a következő napokat rejtőzködéssel, az éjjeleket pedig gyaloglással töltötte. A kimentésére irányuló mentőakció természetesen csak akkor indult meg, amikor végre sikerült rádióján kapcsolatba lépni a felette járőröző bajtársaival...

A történet nagy vonalakban valószínűleg ismerős minden katonai érdeklődésű olvasó számára. Ami újdonság, az a személyes hangvételű beszámoló, mely kellő részletességgel tárgyalja O'Grady ellenséges környezetben töltött hat napját, hangsúlyozva a túlélés szempontbából lényeges részleteket és eljárásokat. A szerző természetesen kitér előéletére és családi hátterére is. A kötet mindezek ellenére nem hosszú (és nem drága), 134 oldalas, stílusa egyszerű és közérthető, vagyis azoknak is ajánlom, akik még nem feltétlenül készek a középfokú nyelvvizsgára. A szöveget képmelléklet egészíti ki. 

Akiket érdeklik a történet túléléssel kapcsolatos részletei, olvassák el vonatkozó cikkemet a vadonszava.blog.hu-n.

Basher Five-Two: The True Story of F-16 Fighter Pilot
Írta: Scott O'Grady
Bantam 1999
134 oldal

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr633408157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása