FILM: A hímnemű hadimenyasszony
2011. október 01. írta: Monty H.

FILM: A hímnemű hadimenyasszony

Egy szoknya, egy nadrág... de melyiket ki viseli?

Ha már belekezdtem Cary Grant életművének bemutatásába, nem mehetek el szó nélkül egy nálunk kevésbé ismert szerepe mellett. A hímnemű hadimenyasszony már címében is humoros, és szerencsére a film az igényes vígjátékok közé tartozik.

Henri Rochard százados a nyugat-németországi francia megszálló erők tagjaként az illegális német kereskedelem ellen küzd a negyvenes évek végén. A mellé beosztott amerikai hadnagy, Catherine Gates viszont szoknyát visel, így az együttműködésnek vannak buktatói, ám a két tiszt, így vagy úgy, de összemelegszik, és ez odáig fajul, hogy össze is házasodnak. A hadsereg bürokráciája persze a civil világénál is kegyetlenebb, így a szükséges papírok kitöltése mellett akad még megoldani való feladat bőven, főleg, mikor az újdonsült feleséget hazavezénylik, s férje természetesen vele tartana…  

A filmet a dátumból és a témából adódóan valóban az újjáépülő Nyugat-Németországban forgatták. A német tél olyan kegyetlen volt, hogy nemcsak a két főszereplő, de még a rendező, Howard Hawks (A légierő, Szőkék előnyben) is megbetegedett, csak úgy, mint a stáb jelentős része. Szerencsére a végeredmény kárpótolhatta őket, mivel a kor szellemének megfelelő, de máig élvezetes alkotást hoztak létre, mely javarészt az igényes párbeszédnek köszönhető. Ha belebonyolódnánk a történet hitelességébe, akkor persze több gyenge pontot is találhatnánk, de nyilván nem ez volt a fő szempont…


Sajnos nem tudom, nálunk mennyire szerezhető be a film (ha a televízióban sugározták, már az is megnyugvást jelentene), én Angliában vásároltam meg a DVD-változatot, mely elég fapados: angol hang, felirat nuku, extraként egy werkfilm, egy előzetes és egy képgaléria szolgál.

Kedves romantikus komédia.
Értékelés: 8/10

A hímnemű hadimenyasszony (I Was A Male War Bride)
20. Century Fox 1949
Romantikus vígjáték (101 perc)
Rendező: Howard Haks
Szereplők: Cary Grant, Ann Sheridan
Zene: Cyril Mockridge

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr1003080697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása