FILM: Célállomás: Tokió
2011. szeptember 17. írta: Monty H.

FILM: Célállomás: Tokió

Gépház, előre!

A második világháború többek között abban is különbözött a korábbi konfliktusoktól, hogy a propaganda eszközei között feltűnt a játékfilm is. Az Egyesült Államok élen járt az ilyen alkotások készítésében, s a helyzet egyik legnagyobb előnye az volt, hogy korlátlanul állt rendelkezésre hadfelszerelés és szakértő statiszta, melyek és akik használatát a kormány is lelkesen engedélyezte. Ennek a korszaknak a gyümölcse a Cary Grant főszereplésével készült tengeralattjárós dráma, a Célállomás: Tokió.

1941 karácsonyán az amerikai tengerészek jelentős része nem ünnepelhet együtt a családdal. Cassidy kapitány, a Copperfin nevű tengeralattjáró parancsnoka is éppen küldetésre indul a Csendes-óceán nyugati felébe. Feladatuk szigorúan titkos, és csak napok múlva derül ki, hogy Tokió felé tartanak, ahol egy ügynököt kell partra tenniük, egy másik, szintén titkos küldetés érdekében…

A filmtől valóban nem lehet elvenni, hogy propagandacéllal készült, bár ez leginkább az amerikai és japán kultúrák összehasonlításában merül ki (lásd: demokrácia és autokrácia, vagy a nők szerepe és helyzete itt és ott, és így tovább), igazán rasszista megnyilvánulásokra szerencsére nem kerül sor. A forgatókönyv nem kerülheti ki a mára már sablonossá vált karaktereket és jeleneteket, ettől függetlenül a színészek megtették a magukét, igaz, hogy Cary Grant az egyetlen, aki név szerint is kiemelendő. A víz alatti élet bemutatása természetesen még korántsem olyan realisztikus, mint a német Das Bootban, sőt, a film szerint az életkörülmények sem voltak olyan durvák az amcsi flottánál, mint a németnél – propagandafilmről szólván persze nem merném kijelenteni, hogy minden jenki tengeralattjárón ilyen vidám volt az élet. A tengeri háborút idéző külső felvételek a kor színvonalát simán hozzák.

Mindebből következően a film bátran ajánlható a háborús filmek kedvelőinek, bár leginkább csak azért, mert érdekes látni ennyi év távlatából az amerikai propagandagépezet egyik maradandóbb alkotását.

A film sok évvel ezelőtt magyarul is megjelent DVD-n, de már elég régen nem kapható. Az angol változaton angol hangsáv, angol, magyar, francia, arab és pár más felirat található.

A korszak szellemiségének megfelelő, ma már kissé ódivatúnak ható háborús film.
Értékelés: 7/10

Célállomás: Tokió (Destination Tokyo)
Warner Bros. 1943
Háborús film (129 perc)
Rendező: Delmer Daves
Szereplők: Cary Grant, John Garfield
Zene: Franz Waxman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr813196523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása