2011. ápr 29.

KÖNYV: Maximum nulla áldozattal (Szlankó Bálint)

írta: Monty H.
KÖNYV: Maximum nulla áldozattal (Szlankó Bálint)

A Magyar Honvédség afganisztáni háborújának igaz története

Nem ez az első magyar könyv az afganisztáni háborúról, de valószínűleg ez az első átfogó kötet a témában. Szlankó Bálint újságíró viszont nem először látogatott el válságövezetbe. Műve abszolút hiánypótló, így az általános érdeklődésre mindenképp számot tarthat.

A lassan tíz éve tartó afganisztáni konfliktusban Magyarország 2004 óta vállal szerepet, eleinte csak támogató, később viszont már harcoló alakulatokkal is. Szlankó a szerepvállalás jellegének változására is kitér, de emellett kellő részletességgel elemzi a térség előéletét, a terrorizmus elleni háború fejleményeit, a NATO bekapcsolódását, és – ami a legfontosabb – a magyar katonák részvételét.

A Magyar Honvédség szerepvállalásának dokumentálása már önmagában komoly feladat, hiszen a közvélemény csak elvétve értesülhet a kint zajló, de hazai vonatkozású eseményekről. A kontingens ügyeinek intézése pedig enyhén szólva sem mindig professzionális színvonalon zajlik, és ennek sokszor a kint állomásozó katonáink isszák meg a levét. Szlankó őket is megszólaltatja, vagyis honvédeink tapasztalatait is megismerhetjük végre, akár harci, akár békefenntartó jellegű feladatokról legyen szó. A számos interjúnak hála sikerült megragadni valamicskét az afganisztáni mindennapokból, de a szerző az itthoni minisztériumok tisztségviselőivel is elbeszélgetett, hogy megmutassa, politikai vonalon hogyan állnak a témához idehaza.

Átfogó megközelítése mellett a könyv további erőssége, hogy teret ad az eltérő véleményeknek, így egy-két esetet leszámítva nem érezzük, hogy a szerző pálcát törne bárkinek a feje felett is. A konfliktus amúgy is olyan bonyolult, hogy igen nehéz bármiben is azonnal megtalálni a legjobb megoldást, illetve túlságosan sokféle információ érkezik be ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen egyes dolgokat jelenteni. Az pedig nagy szó, hogy a kéziratot a Honvéd Vezérkar képviselői is átolvasták és engedélyezték, s mindössze apróbb módosításokat (stilisztikai javítást, technikai pontosítást, stb.) kérelmeztek. A szövegben megfogalmazott – olykor igen erős – kritikákat azonban nem húzatták ki. 

Az érdeklődők további információkat is megtudhatnak még Szlankó Bálint blogján, illetve a könyvbe a hivatalos honlapon lehet beleolvasni.

Maximum nulla áldozattal
Írta: Szlankó Bálint
Atheneum 2011
320 oldal

Szólj hozzá

magyar honvédség afganisztáni háború