KÖNYV: Maximum nulla áldozattal (Szlankó Bálint)
2011. április 29. írta: Monty H.

KÖNYV: Maximum nulla áldozattal (Szlankó Bálint)

A Magyar Honvédség afganisztáni háborújának igaz története

Nem ez az első magyar könyv az afganisztáni háborúról, de valószínűleg ez az első átfogó kötet a témában. Szlankó Bálint újságíró viszont nem először látogatott el válságövezetbe. Műve abszolút hiánypótló, így az általános érdeklődésre mindenképp számot tarthat.

A lassan tíz éve tartó afganisztáni konfliktusban Magyarország 2004 óta vállal szerepet, eleinte csak támogató, később viszont már harcoló alakulatokkal is. Szlankó a szerepvállalás jellegének változására is kitér, de emellett kellő részletességgel elemzi a térség előéletét, a terrorizmus elleni háború fejleményeit, a NATO bekapcsolódását, és – ami a legfontosabb – a magyar katonák részvételét.

A Magyar Honvédség szerepvállalásának dokumentálása már önmagában komoly feladat, hiszen a közvélemény csak elvétve értesülhet a kint zajló, de hazai vonatkozású eseményekről. A kontingens ügyeinek intézése pedig enyhén szólva sem mindig professzionális színvonalon zajlik, és ennek sokszor a kint állomásozó katonáink isszák meg a levét. Szlankó őket is megszólaltatja, vagyis honvédeink tapasztalatait is megismerhetjük végre, akár harci, akár békefenntartó jellegű feladatokról legyen szó. A számos interjúnak hála sikerült megragadni valamicskét az afganisztáni mindennapokból, de a szerző az itthoni minisztériumok tisztségviselőivel is elbeszélgetett, hogy megmutassa, politikai vonalon hogyan állnak a témához idehaza.

Átfogó megközelítése mellett a könyv további erőssége, hogy teret ad az eltérő véleményeknek, így egy-két esetet leszámítva nem érezzük, hogy a szerző pálcát törne bárkinek a feje felett is. A konfliktus amúgy is olyan bonyolult, hogy igen nehéz bármiben is azonnal megtalálni a legjobb megoldást, illetve túlságosan sokféle információ érkezik be ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen egyes dolgokat jelenteni. Az pedig nagy szó, hogy a kéziratot a Honvéd Vezérkar képviselői is átolvasták és engedélyezték, s mindössze apróbb módosításokat (stilisztikai javítást, technikai pontosítást, stb.) kérelmeztek. A szövegben megfogalmazott – olykor igen erős – kritikákat azonban nem húzatták ki. 

Az érdeklődők további információkat is megtudhatnak még Szlankó Bálint blogján, illetve a könyvbe a hivatalos honlapon lehet beleolvasni.

Maximum nulla áldozattal
Írta: Szlankó Bálint
Atheneum 2011
320 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr112851665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2011.04.30. 18:49:35

Szép kis történeteket hallottam már a dicső afganisztáni missziónkról. Nem tudom mennyire ment bele ezekbe a régóta nyílt titokként fennálló problémákba a könyv, de az biztos, hogy mindeddig a "csókos" és túlburjánzott vezérkar következményeket kilátásba helyezve és alkalmazva kussoltatta a veszélyes szolgálatot teljesítőket.

Lefogadom, hogy a fele sem derült ki az igazságnak, bármennyire is nyílt szavúak a katonáink, azért ismerik az információmegosztás ésszerű határait. Más szóval korántsem önpusztító hajlammal teliek :)

Nemrég olvastam Jeremy Scahill könyvét a Blackwater kontraktöreiről. Zseniális könyv és nem hiszem, hogy akár fele olyan bátor kötet lehet Szlankóé is.

Bár tévednék!

Monty H. 2011.05.01. 13:32:02

Hát, azért rendesen kibeszélik itt a katonák... Szerintem olvasd el, lehet, hogy meglepődsz.

symor 2011.05.02. 14:29:40

@Monty H.: Megszereztem és elolvastam. Azt kell mondanom, hogy meglepően jó beszámolót nyújt. Egyáltalán nem az a hírszerkesztősen tördelt könyv, amire számítottam. Jól fogalmazott és színes leírású beszámoló az ottani helyzetről.

Pozitív csalódás, majd minden tekintetben. Nagyon jó érzés volt olyan válaszadókat olvasni, akik látszólag értik a csíziót. Alig volt benne küldetéstudatról szóló hozsannázás, ami abszolút megnyerővé tette a kötetet.

Az a "azért rendesen kibeszélik itt a katonák" dolog kicsit azért így is sántít. Nagyjából a "megengedett panasz" állapotát gyakorolják a legtöbben, mint annak idején Hofi a "megengedett humorét". A kimondottak többsége legkevésbé sem újdonság, már ha a témát illetően korábban is érdeklődött valaki.

A személyes megnyilvánulások hangneme számomra még mindig visszafogottabb, mint pl. a dán kontingens beszámolói, de tudjuk be ezt jótékonyan annak, hogy a magyarok között több az úriember.

Érzékelni, hogy a panaszok nagy többsége nem a magyar vezérkar nyilvánvaló balfékségéről szól (szólhatna,de nem fűrészelik maguk alatt a fát :), hanem a speciális körülményekről, amibe a legtöbben kerültek.

A "megengedett panaszok" illuzióján túl, hogy most aztán be lettünk avatva a problémákba, a könyv nagyon kellemes csalódás volt.

Több hasonlót kellene kiadni, meg néhány merészebbet is :)

gyomb 2011.05.06. 19:22:55

Itt egy interjú a szerzővel a könyvről, érdekes a szóbeli stílusa. index.indavideo.hu/video/Szlanko_konyv

Monty H. 2011.05.08. 14:28:38

@gyomb: Köszi, be is szúrtam.
süti beállítások módosítása