FILM: A Vörös Báró
2010. június 22. írta: Monty H.

FILM: A Vörös Báró

Hősök születnek, birodalmak pusztulnak, a legendák fennmaradnak.

A modern német háborús filmekre mindig is érdemes volt odafigyelni. Nem készült belőlük túl sok, de többségük nagyon is hiteles, mi több emlékezetes és méltó (a legjobban sikerültek valószínűleg A tengeralattjáró és a Sztálingrád). Ez a német-angol koprodukciós alkotás szinte vadonatúj, 2008-as, és az igen halovány Flyboys témájához nyúlt vissza, vagyis az első világháború vadászpilótáinak állít emléket, alapvetően német szemszögből.

Az 1892-es születésű, porosz arisztokrata családból származó Manfred von Richthofen – pirosra festett Fokker gépe után csak egyszerűen a Vörös Báró vagy a Vörös Ördög – a nagy háború egyik legismertebb neve, egyszersmind legeredményesebb pilótája volt a maga 80 légi győzelmével. Eleinte megfigyelőként repült, bár állítólag már ekkor lelőtt géppuskájával egy ellenséges gépet. Ezután jelentkezett pilótaképzésre, és 1916-ban már saját gépén harcolt. Önéletrajzi könyvét, mely A vörös vadászpilóta címmel jelent meg, a front túlsó oldalán is rengetegen olvasták…

Ami elsőre szembeötlő, hogy a történetvezetés meglehetősen képregényes, de inkább pozitív értelemben, vagyis az események gyorsan pörögnek – olykor viszont emiatt kissé epizodikusnak is hat egy-egy jelenet –, de a hangulat mégsem akciófilmeket idéz: nagyon fontos szerepet kap a frontvonalon is túlnyúló bajtársiasság, a repülés szeretete és az a – talán hamis – kalandvágy, ami a hőskorszak pilótáit olyannyira hajtotta. Ugyanakkor néha mégis úgy éreztem, a forgatókönyvíró nem tudta eldönteni, hogy háborús vagy kalandfilmet akar írni. Ettől függetlenül a film szerencsére élvezhető. A látványért elsősorban a – nem kétséges, hogy – digitális repülők és légicsaták felelősek.

A történet emberközelibbé tételéhez természetesen most is a szerelem témájához nyúltak: Richthofen beleszeret egy ápolónőbe, és többek között ennek köszönhető, hogy ráébred a háború embertelen lényegére. Az elsősorban arisztokraták közül kikerülő pilóták többnyire valóban lovagias küzdelmet vívtak az égen, ám ez nem könnyítette meg a lövészárokban kushadó bakák dolgát. Az égbolt volt az utolsó hely, ahol úriemberhez méltón küzdhettek, de ez sem maradhatott így örökké... 

A színészgárda nálunk túlnyomórészt ismeretlen arcokból állt össze, a kivétel Joseph Fiennes (Szerelmes Shakespeare, Ellenség a kapuknál) és Til Schweiger (Becstelen brigantyk). A stáb nagyobb része európai. Azt hiszem, nincs szégyenkeznivalójuk: ha nem is tökéletes, de kellően igényes filmről van szó.

A magyar DVD-kiadás magyar és angol hangsávval, illetve magyar felirattal érkezett, extrák nuku.

Sokkal jobb, mint a Flyboys.
Értékelés: 8/10

A Vörös Báró (The Red Baron)
Arclight 2008
Háborús (102 perc)
Rendező: Nikolai Muellerschoen
Szereplők: Matthias Schweighöfer, Til Schweiger, Lena Headey, Joseph Fiennes
Zene: Dirk Reichardt, Stefan Hansen

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr612027857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása