FILM: Tűréshatár
2009. június 06. írta: Monty H.

FILM: Tűréshatár

Vajon meddig bírod?

A D-nappal kapcsolatos filmalkotások többsége háborús vagy kémfilm – lélektani drámát nemigen találni közöttük. Kivétel azonban itt is akad. Ez az amerikai tévéfilm emlékeim szerint 1994 végén került sugárzásra a Magyar Televízióban, és akkor nagyon mély nyomot hagyott bennem.
 
1944 tavasza – gőzerővel folyik a normandiai partraszállás előkészítése. Jefferson Pike amerikai őrnagy egyike azon kevés tiszteknek, akikkel már közölték az akció bizalmas részleteit is. A német hírszerzés pedig készen áll, hogy egy spanyolországi küldetés során foglyul ejtsék őt… A vallatás és a kínzás azonban egyelőre elmarad: Pike egy erdei szanatórium vendégeként tér magához; körülötte amerikai egyenruhát viselő katonaorvosok, ápolók és rendészek. Állítólag 1946-ot írnak, s a jó öreg Dr. Gerber szerint a háború véget ért, a szövetségesek győzelmet arattak – Pike viszont állítólag amnéziában szenved, és nem emlékszik az elmúlt két év eseményeire… Az őrnagy nehezen hiszi, amit hall, a németek pedig fondorlatos módszerrel próbálják kiszedni belőle, mire emlékszik a partraszállással kapcsolatban. Még csinos – és egykori jegyesére kísértetiesen hasonlító – ápolónője is részt vesz a műveletben… 

Az alapötlet mesteri – az eredeti történetet Roald Dahl írta, Beware of the Dog címen –, a kidolgozás pedig igényes tévéfilmhez méltó. A forgatókönyv éppen annyira van elnyújtva, hogy a feszültséget kellően megteremtse. A párbeszédek és maguk a szituációk is említésre méltók, akárcsak a jelmezek és a díszletek. A főszerepben a nálunk kevésbé ismert Corbin Bernsen alakít, méghozzá meggyőzően, de a John Glover által játszott Dr. Gerber figurája is emlékezetes, nem is beszélve Joanna Paculáról, aki a fent említett hasonlóság folytán két szerepet is eljátszik a filmben.

A Tűréshatárral kapcsolatban mindössze egy szívfájdalmam van: videón vagy DVD-n tudtommal nem elérhető, még külföldön sem. Úgyhogy marad a régi VHS-felvétel…

Izgalmas tévéfilm.
Értékelés: 8/10

Tűréshatár (Breaking Point)
Turner Network 1989
Lélektani dráma (100 perc)
Rendező: Peter Markle
Főszereplők: Corbin Bernsen, Joanna Pacula, John Glover
Zene: J.A.C. Redford

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr441165282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása