SOROZAT: Irak (HBO)
2008. október 07. írta: Monty H.

SOROZAT: Irak (HBO)

Nehéz a dolga a katonának - Irakban is...

Angliában járva csodálkoztam rá az Over There (Odaát) című sorozat DVD-dobozára. Ismeretlensége és borsos ára akkor elriasztott, de reménykedtem, egyszer majd hozzánk is eljut ez a széria. Így is történt.

Ami engem illet, manapság már irtózom a messzibe nyúló, szinte soha véget nem érő sorozatoktól. A minisorozatokat azonban kedvelem. Ezeknek klasszikusa Az elit alakulat volt, amely nemcsak az én kedvencem. Az Irak is ebbe a csoportba tartozik a maga 13 epizódjával. Érdeklődéssel ültem tehát neki, ám több mint egy év telt el, mire eljutottam az utolsó részig. Ez sokat elárul arról, milyen viszonyban állok vele. Lássuk részletesebben.
A történet ott kezdődik, hogy a 3. amerikai gyaloghadosztály egyik alakulata elindul a Közel-Keletre. Vannak köztük férfiak és nők, facérok és házasok, fehérek, afroamerikaiak és latinok (sőt, később még egy arab származású is közéjük kerül). Természetesen az embert próbáló katonaélet a fő téma: távkapcsolat az otthoniakkal, ismerkedés a helyi kultúrával, tűzharcok és pokolgépek. Mindez már ismerős máshonnan, itt nyilvánvalóan az iraki háttér adna mindennek új ízt. A gond, hogy véleményem szerint nem ad. Azon túl, hogy a tipikus iraki mindennapokat hitelesen mutatják be (ezt iraki beszámolók ismeretében állíthatom), alapvetően közhelyekből és kiszámítható fordulatokból építkezik a sorozat. Jómagam egyetlenegyszer sem éreztem se izgalmat, se kíváncsiságot, se aggódást.

A széria javára írható, hogy nem próbálja dicsőíteni a háborút. Se az irakit, se a többit. Pofátlanul őszintén megmutatják, mit áll ki egy hadirokkant, aki fél lábát elvesztette, és odahaza megpróbál beilleszkedni (bár egy idő után ez a szál is csak ismétlődő és unalomba fulladó jeleneteket hoz); azt is, hogy egy-egy esetben a végső megoldást bizony a légierő egy bombája jelenti; azt is, hogy a civil áldozatok is mindennaposak odaát, és így tovább. A díszletek, a jelmezek, a kellékek, a környezet mind-mind kiváló; kár, hogy ez nem elég az üdvösséghez.

A film minálunk még nem jelent meg DVD-n. Tudván, hogy majdnem két év telt el a tévés premier óta, nem is biztos, hogy piacra kerül. Hogy miért nem készült folytatás? A hírek szerint a Pentagon nem rajongott a szériáért, minden bizonnyal rossz reklámnak tartották. Ebben van is valami…

Használható alaptörténet, gyenge forgatókönyv, vegyes benyomások, felemás összhatás. Lesz még jobb is ebben a témában.
Értékelés: 5/10


Irak (Over There)
HBO 2005
Háborús minisorozat (13 epizód)
Rendező: Jesse Bochco, Nelson McCormick, Chris Gerolmo, Mikael Salomon
Szereplők: Josh Henderson, Luke Macfarlane, Erik Palladino, Keith Robinson
Zene: Chris Gerolmo

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr29701591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása