FILM: Sky kapitány és a holnap világa
2013. január 11. írta: Monty H.

FILM: Sky kapitány és a holnap világa

Időutazás indul

Manapság gyakran panaszkodnak a filmgyártók ötlettelenségére. Talán ezért is húznak elő mostanság annyi régi témát és készítenek belőle remake-et – esetenként teljesen szükségtelenül. A szóban forgó alkotásnál azonban éppen azzal nyújtottak át valami frisset, hogy egyszerűen a durván hetven évvel ezelőtti stílussal dolgoztak, s még az alaptörténetet is mintha abból a korból nyúlták volna le. Így jött létre az ezredforduló egyik legérdekesebb összhatású mozija.
sky_03.jpg
A harmincas évek végén járunk. A világ vezető tudósai sorra tűnnek el, New Yorkot, Londont, Berlint és sok más fővárost pedig váratlan és szokatlan támadás ér: hatalmas emberszerű robotok és madárszerű repülőgépek tűnnek fel. Polly Perkins újságírónő az események nyomába ered, akárcsak egykori szerelme, Joseph Sullivan, a Sky kapitányként ismert, vakmerő pilóta. Hamarosan kiderül, hogy egy titokzatos német professzor áll a dolgok mögött…
sky_02.jpg
Retro sci-fi. Most már ezt a titulust is ismerjük. Merthogy a Sky kapitány ilyen. Tökéletesen visszaadja a harmincas-negyvenes évek filmjeinek hangulatát, s erről nemcsak a sztori gondoskodik, hanem inkább a látványvilág. A vizuális effektek például tökéletesek is lehetnének, de a készítők szándékosan butították le az akkori színvonalra, elmosódottabbá, stilizálttá téve egyes képsorokat – ez pedig nem rontja az összhatást. Effektekről szólván egyébként érdemes megjegyezni, hogy lényegében minden jelenet kék háttér előtt készült – ez mondjuk látszik is – és a színészek kizárólag az előzetes látványtervek alapján alkothattak képet arról, hogy milyen környezetbe kell beleképzelniük saját magukat.
sky_05.jpg
A két főszereplő, Jude Law és Gwyneth Paltrow régi barátok voltak már akkor, amikor belevágtak ebbe és a főhősök csipkelődő, de azért burkolt szexualitással is átitatott kapcsolatát sikerült eleven és élvezetes módon visszaadni, részben a forgatókönyvet átható finom humornak köszönhetően. Mellesleg mindkettejüknek nagyon jól áll a negyvenes évek világa.Feltűnik még Angelina Jolie is, de az ő figuráját nem tudnám ugyanígy dicsérni.
sky_01.jpg
Tulajdonképpen semmilyen újdonság nem ér minket, kivéve azt, hogy korunk kedvenceit ilyen stílusban látjuk viszont. És ez máris elegendő. Kerry Conran rendező ugyanis nem akart mindenáron átütő filmet készíteni, egyszerűen csak szórakoztatni egy stílusgyakorlatnak is beillő, részben misztikus, részben krimiszerű, részben repülős kalandfilm keretein belül – és sikerrel is járt. A Sky kapitány az, aminek elsőre is látszik, így nekem nem okozott csalódást, viszont az interneten keringő véleményeket látva egyértelmű, hogy sokaknál kiverte a biztosítékot.

A magyar DVD-kiadás borítóján több tévedés is olvasható a tartalom kapcsán, de a tényleges belső ezért kárpótol. A film angol és magyar hangsávot, és ugyanilyen feliratokat tartalmaz. Extraként audiókommentár, werkfilmek, kisfilmek, interjúk és előzetesek szolgálnak. Ezeknek sajnos csak egy része – egy werkfilm és az interjúk – lett magyarosítva, de utóbbiaknál a feltett kérdéseket már nem fordították, ami meglehetősen amatőr dolog.

sky-poster.jpgKellemes retro sci-fi.
Értékelés: 8/10

Sky kapitány és a holnap világa (Sky Captain And The World of Tomorrow)
Paramount 2004
Kalandfilm, retro sci-fi (106 perc)
Rendező: Kerry Conran
Szereplők: Jude Law, Gwyneth Paltrow
Zene: Edward Shearmur

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr774727371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.01.11. 01:06:56

Megint kicsit túlrajongsz egy filmet szerintem :P

Paltrow, mint a jelenkor Grace Kelly-je :O

Ez különösen fájt!
De te tudod :)

Monty H. 2013.01.21. 11:58:30

@symor: Egyébként rájöttem, mi volt ebben a kétértelmű. Paltrow nem jelentőségében mérhető Kellyhez. Egyszerűen arról van szó, hogy nézem, nézem, és olyan gesztusai, arckifejezései vannak, sőt, időnként a hanghordozása is olyan, hogy Kelly ugrik be rá. Ez mi??? :-)

symor 2013.01.21. 16:17:53

@Monty H.:

Nem tudom, nekem alapvetően különböző a két nő és nem csak jelentőségben.

Paltrow képes ugyanazt a hűvös szőkét hozni, mint Kelly, igaz. Viszont ő ilyenkor inkább olyan mint egy unalmas leming, míg Kelly-ben érezni az a fajta vonzó parázslást, amit a hidegszép felszín csak eltakar.

Patrow nekem sohasem volt csábító, kicsit inkább olyan semmilyennek éreztem. Ezért akasztott meg, hogy Kelly-hez hasonlítod, akinek jóval erősebb szexepilje van.

symor 2013.01.21. 16:22:22

@Monty H.:

Ez volt Grace Kelly:
www.youtube.com/watch?v=cvKCbWf3KYA

Mint nő Paltrow a nyomába sem ér :)

Monty H. 2013.01.21. 22:12:46

@symor: Érdekes, amit írsz, mert sokáig én is így éreztem Paltrow-val kapcsolatban. Nem értettem, miért ajnározzák annyira. És pont az utóbbi időben, újranézve a Szerelmes Shakespeare-t, meg a fentit, jöttek ezek a benyomások... Na mindegy, pár év múlva újra előveszem a kérdést :-) Lehet, hogy máshogy fogom látni.
süti beállítások módosítása