FILM: A bosszú börtönében
2012. július 03. írta: Monty H.

FILM: A bosszú börtönében

Mennyit bír ki valaki... mielőtt még visszaadná?

Még a kilencvenes években láttam a tévében Stallone egyik kevésbé ismert filmjét, mely azonnal megfogott, de csak nemrég tudtam beszerezni. A bosszú börtönében szerencsére kilóg az agyatlan akciófilmek sorából; tulajdonképpen egy erős börtöndrámáról van szó.

lockup1.jpg

Frank Leone büntetése utolsó hónapjait töltő fegyenc. Nem akar mást, mint visszatérni a civil életbe, elvenni a kedvesét és beindítani saját autószerelő műhelyét. Ám a múltja nem engedi: hirtelen egy szigorított fegyintézetben köt ki, a szadista igazgató pedig épp azért helyeztette ide, hogy megbosszulhassa rajta egykori sérelmét: Frank volt ugyanis eddig az egyetlen fegyenc, aki meg tudott szökni az ő intézetéből. És most mindent és mindenkit bevet, hogy valamiképp rásózhasson még néhány évet… 

lockup4.jpg

Sylvester Stallone (Feláldozhatók, John Rambo) tökéletesen beválik a főszerepre, még ha most sem látunk tőle semmi újat a mimika vagy a színjátszás terén – egyszerűen passzol ehhez a karakterhez, mi pedig úgyis ezért szeretjük (vagy nem szeretjük). A genya börtönigazgató szerepében Donald Sutherland (Kelly hősei, Tű a szénakazalban, A sas leszállt) remekel. Feltűnik még Tom Sizemore (Szemtől szemben, Ryan közlegény megmentése) is, akit ilyen fiatalon (és néhány kilóval soványabban) kifejezetten érdekes volt látni.

lockup2.jpg

Az egyéb karakterek terén persze a kötelező börtönlakó-típusok is feltünedeznek, méghozzá igen hiteles formában, ami nem is csoda, hiszen többségük igazi fegyenc volt. A hangulat – részben emiatt – nagyon ott van, és szerintem a forgatókönyv is megállja a helyét. Nem akarom túldicsérni ezt a filmet, egyszerűen jó kis darab.

A bosszú börtönében most újra kapható nálunk DVD-n. Angol és magyar hangsávot (utóbbi az eredeti tévés szinkron) kapunk, illetve ugyanilyen feliratokat. Az úgynevezett extrák nem különösebben extrák, mindössze néhány előzetes. 


Stallone, a sarokba szorított oroszlán.
Értékelés: 8/10

A bosszú börtönében (Lock Up)
TriStar 1989
Krimi, akció, dráma (107 perc)
Rendező: John Flynn
Szereplők: Sylvester Stallone, Donald Sutherland
Zene: Bill Conti

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr674622075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása