KÖNYV: A D-nap (Antony Beevor)
2011. február 17. írta: Monty H.

KÖNYV: A D-nap (Antony Beevor)

A normandiai csata krónikája

A partraszállás 65. évfordulója alkalmából már bemutattam a D-nap irodalmának válogatott műveit, Beevor vonatkozó kötetére azonban mostanáig várniuk kellett a magyar olvasóknak. Sok hasonló könyv után leginkább azért akartam ezt is elolvasni, mert a kritikák szerint újszerű megvilágításba helyezi a normandiai inváziót, és ez máris érdekesebbé tehet egy mára agyontárgyalt témát.
 
Antony Beevor neve a magyar olvasók számára is ismerős, hiszen több kötetét (például a Krétát vagy a Berlint) is kiadták nálunk. Jómagam ezek közül egyet, a Sztálingrádot olvastam csak el, és bevallom, a mai napig gondban vagyok azokkal az ajnározó kritikusokkal, akik dicshimnuszokat zengnek Beevorről. A Sztálingrád ugyanis szerintük „olvasmányos és lebilincselő, akár egy tolsztoji epikus dráma, nagyszabású, mint a Háború és béke, továbbá „alapos, mélyreható és letehetetlen” munka – szerintem viszont az egyik legsótlanabb és legunalmasabb hadtörténeti munka, ami valaha a kezembe került, súlyosbítva ezt azokkal a magyarokkal kapcsolatos – enyhén szólva is hajmeresztő – megjegyzéseivel, amelyek valószínűleg a román források miatt kerültek bele az anyagba. Ezután már nem is volt kedvem kezembe venni más könyveit, egészen mostanáig.

Rögtön az elején leszögezném, hogy nehéz dolga van annak, aki a D-napról bármi újat is szeretne elmondani, hiszen ezt a – méltán híres – hadműveletet már elejétől a végéig többször is kielemezték, bemutatták, elmesélték, a műveletben részt vevő ejtőernyősöktől a pilótákig lényegében mindenre és mindenkire kitérve. A külföldi eredetű vélemények ezért leginkább azt emelték ki, hogy Beevor az eddigieknél sokkal kritikusabb szemmel veszi végig a normandiai csata eseményeit. Nos, ez tényleg elmondható, például ott, ahol a magasabb szinteken hozott döntésekről van szó: a szerző kíméletlenül felsorolja Montgomery tábornagy mulasztásait és hibáit, de mindkét oldal vezetőivel ugyanilyen szigorúan jár el. A felszabaduló franciák közötti ellentétek bemutatása is érdekes színfolt, illetve a franciák hozzáállása az egész hadművethez olyan részlet, amit eddig kevés kötetben pedzegettek.

Maga a történtek bemutatása persze nem hoz annyi újdonságot, bár nagy előny, hogy a kötet egyesíti a partraszállás és a Párizs felszabadításáig folyó hadműveletek történetét, vagyis nem kizárólag a D-napra összpontosít. Így tehát azoknak, akik most először merülnek el a normandiai csata történetében, ez a könyv tényleg hasznos lehet, már csak a nagyon részletes, szinte napról napra haladó csataleírások miatt is.

A Gold Book Novák Gábor fordításában jelentette meg a kötetet. Bár az ő nevét emlékeim szerint már más hadtörténelmi munkákban is láttam, továbbra is bosszantóan sok félrefordítás vagy hiba akad, amiket egy szaklektor valószínűleg azonnal kiszúrt volna: ilyenek például a „szerszámöv” (helyesen „málhaöv”), az „angliai légi háború” (helyesen „angliai csata”), a „bosszúfegyver” (helyesen „megtorlófegyver”), vagy az 1944-es orosz nyári offenzíva, melyet magyarban az orosz kiejtésnek megfelelően Bagratyionnak és nem Bagrationnak írunk. Egyes francia mondatok lefordítása pedig egyszerűen lemaradt…

A D-nap (D-Day – The Battle for Normandy)
Írta: Antony Beevor
Fordította: Novák Gábor
Gold Book 2010
496 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr782649784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2011.02.19. 15:33:24

Gondolkodtam rajta, hogy megvegyem, mivel talán épp a minap találkoztam vele szembe ismét egy könyvesboltban. Most már örülök, amiért inkább otthagytam :)

A legélvezetesebbnek mindeddig részemről Stephen E. Ambrose D-nap kötete és Colin Beavan Jedburgh-művelet című könyve bizonyult a számomra a témában. Talán kivárom a következő vásárlást egy jobb ajánlóig :)
süti beállítások módosítása