FILM: Ragadozók
2010. augusztus 19. írta: Monty H.

FILM: Ragadozók

Kezdődjék a vadászat.

Nem tudom, ki hogy van vele, de ha nekem kéne választani a két életveszélyes dög, az alien és a ragadozó között, én biztosan az előbbit választanám, főleg, mert az Alien-történetekből az erkölcsi tanulság sem marad ki. Más szóval jobban örültem volna az (amúgy már beígért) Alien 5-nek mint a Ragadozó harmadik részének, de miután kis kedvenceink már ezekkel a vadászokkal is összemérték erejüket (nemcsak két halovány filmváltozatban, hanem több regényben és képregényben is), úgy éreztem, nem mehetek el szó nélkül a Ragadozó-sorozat igencsak késve érkező harmadik része mellett sem, melyről már jó régen tudható volt, hogy Antal Nimród (Kontroll, A szállítmány, Elhagyott szoba) lesz a rendezője, Robert Rodriguez (Sin City, Desperado, Kémkölykök) pedig a producere.

Néhány – többnyire jól felfegyverzett – figura találja magát hirtelen a dzsungelben, köztük például egy orosz szpecnaz-kommandós, egy izraeli katonalány és egy japán jakuza. Fogalmuk sincs, hogyan és miért kerültek oda, de persze ki akarnak jutni onnan. Az egyre baljósabb események azonban nem váratnak magukra, s hőseink élethalálharca hamarosan kezdetét is veszi…



A Schwarzenegger-féle első rész több eleme is visszaköszön: a dzsungel, a benne ragadt elitkatonák, a vízesés, vagy a filmzene egyes dallamai. Szerencsére mindezt sikerült a megfelelő mederben tartani, és nem válik tőle a Ragadozók a nagy előd olcsó kópiájává, igenis vannak eredeti ötletek. A fináléban látható végső összecsapás például nagyon tetszett. A szereplőkről se negatív, se pozitív dolgot nem tudok mondani, alapvetően megállták a helyüket. Technikailag egyébként az egész film jól működik, de kétségtelen, hogy a klasszikus misztikum már hiányzik, hiszen a ragadozó alakja mostanra túlontúl is jól ismert négy másik film révén. Amikor viszont akcióba lépnek, akkor tényleg érdemes figyelni. Emiatt viszont az átlagosnál némileg kiemelkedőbb B-kategóriás akciófilmként tudom csak értékelni a művet, mely meggyőzően igényes iparosmunka, de a rajongókat leszámítva valószínűleg nem lesz nagy hatással a többségre.

Sajnos a film amerikai premierjét majdhogynem eltitkolták: kevés moziban adták és a promóció is elmaradt. Tekintve, hogy egy klasszikus folytatásáról van szó, ez legalábbis furcsa… Magyarországon viszont már a rendező személye komoly reklámértékkel bír, ezért az itthoni bevételek alakulása okozhat még meglepetést. 

Nem rossz, de nem is annyira maradandó.
Értékelés: 6/10

Ragadozók (Predators)
20th Century Fox 2010
Sci-fi, akció (107 perc)
Rendező: Antal Nimród
Szereplők: Laurence Fishburne, Adrien Brody, Danny Trejo
Zene: John Debney

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr702233604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ragadozók (Predators) 2010.10.20. 08:35:02

Alapsztori: A kegyetlenségükről híres predatorok egy csapat földi embert vadászgatnak egy idegen bolygón. Húzónév: Adrien Brody, Laurence Fishburne Műfaj: sci-fi, akció Trailer itt Amire számítottam: Rodriguez és Antal Nimród is folyton arról beszéltek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommm 2010.08.27. 09:51:07

Egyértelműen jobb mint amit előtte az arcunkba löktek Predator fronton, de a szürke középkategóriából ennek sem sikerült kiemelkedni, ahogy szvsz az Armored-nak avgy az Elhagyott szobának sem.

Nimródnak amúgy meg durván meg lehetett kötve a keze, ebből a forgatókönyvből a maximumot hozta le.
6/10

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2010.09.02. 00:50:52

Részemről is 6/10. Tisztességes iparosmunka, legjobb pillanataiban remekül kacsint vissza az eredetire és Brody igenis remek főhős. A Fishbourne-karakterért meg nagy kár.
süti beállítások módosítása