KÖNYV & KÉPREGÉNY: Minden ami Batman
2022. december 26. írta: Monty H.

KÖNYV & KÉPREGÉNY: Minden ami Batman

A Sötét Lovag története

Bár a Marvel- és DC-hősök legtöbbje nem tud lázba hozni, Batman a kivételek közé tartozik. Gyerekként szívesen olvastam a Kandi-lapok között kiadott füzeteit, később viszont a szuperhősvonalból kiábrándulva másfelé fordultam. Christopher Nolan kiváló filmtrilógiája nyomán támadt fel bennem ismét az érdeklődés, és ennek nyomán egyrészt mazsoláztam az önálló animációs Batman-filmekből, másrészt az elmúlt években nálunk is kiadott keményfedeles képregénysorozatból is elolvastam pár kötetet. Igen, csak műkedvelő vagyok, de szerintem vagyunk így egy páran. A karácsony előtt nem sokkal megjelent album, a Minden ami Batman pedig véleményem szerint éppen a műkedvelők számára lehet érdekes… 

minden_ami_batman_01.jpg

A kötet arra vállalkozik, hogy a Batmannel kapcsolatos tudásanyag legjavát összefoglalja. Ennek megfelelően az alapvető információkkal indítunk, vagyis Batman családi hátteréről, előéletéről, ruházatáról, felszereléséről, lakóhelyéről és bázisáról, legfontosabb szövetségeseiről és ellenfeleiről lesz először szó. Közben a teljes képregénysorozat elmúlt nyolc évtizedének alakulásáról is olvashatunk, majd pedig egy áttekintő kronológia után a legfontosabb kalandok ismertetése is sorra kerül, ideértve a legfrissebb történeteket és az alternatív idővonalakat is (például a Hush, a Halál a családban, a Végtelen krízis vagy a Nulladik év). Mindezeket az altémákat általában kétoldalas blokkokban prezentálják, bár egyes esetekben ez érthető módon hosszabbra nyúlik. 

A kötet mindezt bő 200 oldalba próbálja összesűríteni. Aki a témát jól ismeri, sejheti, hogy ez viszonylag tömör narratívát von maga után, de összességében úgy látom, sikerült megtalálni az arany középutat. Sajnos laikusok számára itt-ott még így is kissé nehezen követhető vagy értelmezhető lesz egy-két rész, de ez nem a szerzők hanyagságára, hanem a tudásanyag összetettségére, főleg a személycserékre és névváltoztatásokra, esetleg a számos különböző frakcióra és csoportra vezethető vissza. Apropó, nevek. Amennyire meg tudtam állapítani, a fordító követte a standard magyar névváltozatokat, bár ezt igazán egy fanatikus rajongó tudná teljes bizonyossággal megállapítani. 

Az, hogy készült név- és tárgymutató, szintén pozitív dolog, viszont komoly hiányérzetet okozott, hogy nem foglalkoztak Batmannek a globális kultúrára gyakorolt hatásával, illetve a nagyjátékfilmek, animációs filmek, játékok és szobrok, vagy épp a videójátékok teljesen kimaradtak a könyvből. Márpedig ezek hatása nem lebecsülendő a franchise szempontjából, és erre legalább 8-10 oldalt még simán lehetett volna szánni. Mivel jelen kiadás tudtommal már a bővített amerikai változat alapján készült, jogosan várhattuk volna, hogy ilyesmivel kiegészítik, de nem…

A könyv tördelése szerintem pazar: nem csili-vili, hanem képregényes módra látványos és esztétikus, a szöveg pedig a sok különálló szövegdoboz ellenére is jól követhető. A számos kivágott képkockát és borítófestményt kellő figyelemmel válogatták, emellett a különböző grafikusok eltérő stílusú rajzai is hangsúlyozzák a vizuális sokszínűséget. Talán csak az nem tetszett, hogy néhány duplaoldalnál áttértek a kilencven fokkal elforgatott szövegirányra, ami látványosnak látványos, csak olvasási szempontból egyáltalán nem kényelmes, pláne egy ilyen méretű könyvnél.  

A magyar változat, amely a Kolibri Kiadó munkáját dicséri, nagyon igényes lett, a nyomdai kivitelezés méltó a témához. A szerkesztő jó munkát végzett, mindössze két elírást találtam benne, plusz néhány mondat lehetne picit magyarosab, illetve a belső címoldalon a cím nem egyezik a borítón szereplővel. A tízezer forintos hivatalos vételár nem alacsony, de online könyvesboltokban akár 20-30%-os kedvezménnyel is meg tudjuk rendelni, szóval ezt legalább valamelyest lehet tompítani. De kinek is ajánlanám igazán? Elsősorban a laikusoknak, a lelkesebb érdeklődőknek, illetve a magamhoz hasonló mérsékelt rajongóknak, mert arra valóban kiváló, hogy legyen egy kis áttekintésünk Batman történetéről, továbbá ráirányítsa a figyelmünket néhány eddig ismeretlen történetre (én párat fel is jegyeztem). A megszállottak számára nyilván jóval kevesebb új információt fog nyújtani, de közülük azok, akik odavannak a reprezentatív kiadványokért, mindenképpen nézzenek bele. 

Minden ami Batman (Batman: Ultimate Guide)
Írta: Matthew K. Manning & Daniel Wallace
Fordította: Sepsi László
Kolibri Kiadó 2022
216 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr6318010814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.12.28. 10:37:49

A net korában az ilyen könyvek létjogosultsága nulla a számomra.
nem csak nekem aki 25 éve olvassa batmant, de aki ma ismerkedik vele az is olvasson történetet, vagy a wikin fennvan minden ami egy ilyenbe is bekerülhet.
Ez szomorú, mert tuti igényes, és nagy munka egy ilyet összegyűjteni, csak az idő, meg a technika eljárt a műfaj fölött.
süti beállítások módosítása