KÖNYV: Lopj úgy, mint egy művész! (Austin Kleon)
2014. február 04. írta: Monty H.

KÖNYV: Lopj úgy, mint egy művész! (Austin Kleon)

10 tanács a kreativitásról

Egy ilyen cím láttán az ember valószínűleg először néz egy nagyot, aztán zavartan pislogva újra ránéz a borítóra - de nincs tévedés, Austin Kleon ugyanis nem szépíti a helyzetet, ha kreativitásról van szó, egyszerűen leírja, amit a témáról gondol, aztán vagy elhisszük és megfogadjuk, vagy nem. (Mellesleg maga Pablo Picasso mondta, hogy "A művészet lopás", úgyhogy ne legyenek aggályaink.)

lopj ugy.jpgA szerző ezt az apró kötetet saját fiatalkori énjének ajánlaná, mondván jó hasznát vehette volna akkor ezeknek a tanácsoknak, de mindenki másnak is, nemcsak a művészeknek, hanem azoknak is, akiknek munkakörében szükség van kreativitásra. Az említett tíz tanács több apróbb útmutatásból áll, között találunk olyat, hogy "Írd meg a könyvet, amit szívesen olvasnál!""Szerezz barátokat! Felejtsd el az ellenségeid!", "Egyetlen darabot se adj fel önmagadból!" vagy épp "Még az előtt vágj bele, hogy tudnád, ki vagy!". Ezek keretében tömören és közvetlenül megfogalmazva, számos saját készítésű rajzocskával kiegészítve ismerhetjük meg Kleon úrfi mondandóját.

Időre van szükségünk, amíg megtaláljuk saját stílusunkat vagy hangunkat. Senki sem születik kész egyéniségként. Személyiségünk eleinte azáltal fejlődik, hogy példaképeinket utánozzuk. Másolva tanulunk.

  A másoláson gyakorlást értek, nem pedig plágiumot. A plágium azt jelenti, hogy valaki más munkáját próbáljuk meg a saját nevünk alatt eladni. A másolás ezzel szemben a tanulási folyamat része, például amikor egy szerelő azért csavarozza szét a motort, hogy megtudja, hogyan működik.

  Írni is úgy tanulunk meg, hogy eleinte csak lemásoljuk a betűket. A zenészek skálázással gyakorolnak, a festők pedig másolatot készítenek a nagy elődök munkáiról. 

  Elég kézenfekvő, hogy kit akarunk másolni. Többnyire a példaképeinket, akiket szeretünk, akikre felnézünk, akikhez hasonlók akarunk lenni. A dalszövegíró Nick Lowe megfogalmazása szerint "az ember nem tesz mást, mint újraírja a példaképe életművét." Lopni nem csak egyetlen példaképtől érdemes. Lopjunk valamennyitől. Wilson Mizner amerikai író szerint "egyetlen szerzőt másolni plágium, sok szerzőt másolni kutatás." Gary Panter képregényrajzoló pedig úgy fogalmazott: "Ha egyetlen alkotó van ránk hatással, mindenki azt gondolja, egy vagyunk a sok közül. Ha viszont száz embertől lopunk, mindenki megdicsér, milyen eredetiek vagyunk."

Mivel a kötet 150 apró, szellősen megtöltött oldalból áll, kitalálható, hogy gyorsan és fájdalommentesen el lehet olvasni, de ez egyáltalán nem hátrány. Jópofa és hasznos kis olvasmányról van szó, melynek talán csak eredeti, 2900 forintos ára tűnhet kellemetlennek... 

Lopj úgy, mint egy művész!
Írta: Austin Kleon
Fordította: Nagy Marcell
HVG Könyvek 2013
152 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr935649888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása