FILM: A túlélő
2014. január 17. írta: Monty H.

FILM: A túlélő

A SEAL-hőseposz filmen

Majdnem négy éve már, hogy beszámoltam Marcus Luttrell könyvéről, a Lone Survirorról. Az Afganisztán hegyei között ragadt SEAL-ek epikus története a jelek szerint megragadta Hollywood fantáziáját is (hozzátehetném, hogy mostanában forgatják egy kolléga, a nemrég elhunyt Chris Kyle Amerikai mesterlövészének filmváltozatát is, vagyis a téma jelenleg igencsak kapós), s a rendezői jogokat az a Peter Berg kapta, aki színészként (Gyávák és hősök, Hancock),  sőt, forgatókönyvíróként, producerként, illetve direktorként (A királyság, Csatahajó) is dolgozik.

lone survivor 2.jpg

A kerettörténetre most nem térnék ki, akit még a moziélmény előtt érdekel, annak javaslom az eredeti beszámolóval kapcsolatos posztomat. Inkább abba mennék bele, hogy filmként hogy működik Luttrell története.

lone survivor 1.jpg

A sztori nagy vonalakban emlékeztet A sólyom végveszélyben - szintén valós alapú - cselekményére, ezért a támaszponton a bevetés előtt tapasztalható hangulat most is a "fasza-gyerekek-vagyunk-és-mellesleg-legyőzhetetlenek-vaze"-atmoszférát idézi. Előtte még a hatásosan összevágott kezdőképsorokat is élvezhetjük, melyeket a SEAL-válogatókurzus anyagából vágták össze. A lényeg, hogy átérezzük, a világ (de legalábbis az amerikai haderők) legjobb harcosait láthatjuk magunk előtt. Az előkészítés nagyjából ki is merül ennyiben, viszont így is működik a dolog, hiszen a fő téma itt a balul sikerült hadművelet, melynek keretében a négyfős osztag egy magas rangú célpont likvidálására indul. 

Modern háborús történet lévén kötelező volt talajszintről bemutatni a tűzharcok valóságát és a háború ködét – ilyen téren nincs is miért szégyenkezni. Az audiovizuális élmény garantált, és a műkedvelők, illetve az airsoft-játékosok és persze a fotelhuszár FPS-rajongók nem fognak csalódni. Sőt, ők azok, akik nem fognak csalódni, a többiek lehet, hogy picit egyhangúnak tartják majd a látottakat, mivel érezhető, hogy erre az elnyúló csataképre és a túlélő megmenekülésére van kihegyezve az egész. Amolyan lecsupaszított dráma ez, amely vagy bejön valakinek vagy nem. A katonai oldal, a csatajelenet hitelessége és a szakmai részletek bemutatása véleményem szerint csaknem tökéletes – és az imdb.com egyik kommentelője, aki mellesleg SEAL volt, ezt megerősítette.

lone survivor 5.jpg

Luttrell meglehetősen szemellenzős hozzáállása nem érhető annyira tetten Mark Wahlberg figurájában, viszont a forgatókönyv kezdettől fogva hozza azt az elfogult amerikai attitűdöt, ami nélkül a filmet valószínűleg le se forgathatták volna a haderő közreműködésével. Az első negyedórában lezavart eligazítással párhuzamosan máris láthatjuk, ahogy a tálibok brutálisan kivégeznek egy kollaborálással vádolt afgán férfit... (Nem mondom, hogy ilyen nem történt a valóságban, de elég egyértelmű, mire játszanak.) Szerencsére az eseményeknek kihagyhatatlan eleme a bajba jutott főhősön segítő hegyi emberek segítségnyújtása is, vagyis legalább ilyen téren nem fekete-fehér a karakterábrázolás. Mindenesetre a vége-főcímnél már senki nem kételkedhet abban, hogy akárhogy is nézzük, akárhogy is tiszteljük a SEAL-eket, propagandafilmről van szó. Mindenesetre örülök, hogy Luttrell kitüntetése már nem került bele a forgatókönyvbe, illetve, hogy a családi vonal láttatása is elmaradt. (Marcus családja végigaggódta ezeket a napokat, és úgy vélem, az olyan párhuzamos jelenetek, amilyeneket mondjuk a Katonák voltunkban láttunk, nem tettek volna jót a végeredménynek.) Az viszont méltó, hogy a bevetés szereplőinek arcképeit a végén felvonultatják. (Ehhez Peter Gabriel Heroes c. dalát választották, lásd alább.)

Megjegyezném, hogy az eseményeken - érthető módon - itt-ott variáltak - például Marcus ott volt Axe halálánál, vagy a mentőcsapatot hozó Chinook csak a tűzharc után érkezett meg és Luttrell nem is látta, mi történik a helikopterrel, de a túlélő menekülése és hazajutása sem ment olyan gyorsan, mint a filmen. Ami azonban az egyesek számára kissé hihetetlen szakadékba ugrásokat illeti, nos, az eredeti kötetben valóban szerepelnek, és bár a könyv egyes részleteit szakmabeliek is támadták már, a SEAL-mentalitást ismerve pont ezeket az elemeket nem tartom túlzásnak. 

lone survivor 4.jpg

A szerző egyébként egy apró szerep erejéig látható, például a reggeliző jelenet végén. Ő az, aki az újoncnak munkát ad azzal, hogy kiborít egy pohár kávét az asztalra. Rajta kívül más veteránok is láthatók statisztaként. A filmet egyébként igen kicsi, durván 40 millió dolláros költségvetésből hozták össze 42 nap alatt, s a stáb egy része jelképes összegért dolgozott be. Mark Wahlberg (Orvlövész, Sivatagi cápák) mellett láthatjuk Eric Banát (A sólyom végveszélyben, Trója), Ben Fostert (Pandorum, A harcmező hírnökei), Taylor Kitsch-et (Csatahajó) és Emile Hirsch-t (Út a vadonba). 

A film magyarországi bemutatója február 6-án várható. 

A téma iránt érdeklődőknek kötelező.
Értékelés: 8/10

A túlélő (Lone Survior)
Universal 2012
Háborús dráma (121 perc)
Rendező: Peter Berg
Főszereplők: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch
Zene: Steve Jablonsky

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr265760571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2014.01.18. 02:19:07

Komolyan azt hittem ez egy nagyon jó film lesz, szépen építkező, nem túl harsány felvezetés, hihetetlenül precízen láttatott és hatásos tűzharcjelenet.

Ezt adja ki a film 100 perce.

Csak a vége ne lenne olyan, amilyen, mert attól kaptam egy kisebb agyfaszt.

Amint a túlélő beteszi a lábát az afgán faluba olyan az egész mint egy elbaszott propagandafilm. Az afgán cukipofa kisfiútól és a kés kontra liba/pulyka/szarógalamb szcénától konkrétan a hányinger kerülgetett. De ez persze nem volt elég, mert ugye a valóság sosem elég látványos, az utolsó földharc az egyébként leamortizált hős és a barbár tálib között minek kellett ide, azzal az "épp időben érkeztünk menteni"- jelenettel és a beszólással, hogy a faluban ezentúl minden happy lesz.

Nem értem, miért kellett egy korrekt filmélményt teljes mértékben taccsra vágni a film végével. Bőven elég lett volna az is, ha bújtatják a fickót a faluban, amíg nem jön a lovasság, ennek is meg lett volna a feszültsége és a drámai jelentősége. Ehelyett viszont átcsúsztak egy annyira olcsó, szájbarágós "izgalomfokozásba", hogy az már tényleg kínos volt.

Szeretem ezt a filmet, a háromnegyedét, a vége el lett viszont ba...

g.d 2014.01.18. 22:27:08

A számomra legordítóbb bakit meg nem is említitek, amikor az Axe-et alakító színész Berettával irtja a tálibokat...

Amúgy ML több alkalommal is feltűnik a filmben, pl. a később lelőtt Chinook-on szállított SEAL-ek között is ott van.

Monty H. 2014.01.20. 10:45:26

@g.d: Igen, egy kis heroizmust ott még becsempésztek... Vagy itt az a gond, hogy Berettája van és nem SIG-je?

symor 2014.01.20. 23:53:28

@Monty H.:
@g.d:

Igen én is észrevettem a dolgot, de ezt még meg lehet magyarázni, a SEAL-ek vihetik magukkal a saját másodlagos lőfegyverüket is, ha bevetésre mennek.

Vagyis a rendszeresített Sig mellett lehet náluk más típus is. Többnyire visznek is más modelleket magukkal, általában Glock-okat és 1911-es pisztolyokat a nagyobb kaliber miatt.

Szóval lehet, hogy valami furcsa ízlésficam eredményeként ez a Seal elvitte magával a kedvenc Berettáját.

g.d 2014.01.21. 20:28:28

Én úgy tudom hogy azután cserélték le a korábban használt Berettát hogy több példánynak is kettétörött a szánja (gondolom ők egy "kicsit" többet lőttek vele, mint az átlag gyalogbaka), úgyhogy számomra elég furcsa lenne ha pont azt vitte volna magával a SIG helyett. Ettől persze még lehetséges, csak elég kicsi (mondhatni 0) az esélye...

Monty H. 2014.01.22. 21:40:09

@g.d: Így van, a típus enyhén szólva csalódást okozott nekik.

Megnéztem az imdfb.org-on és ott egy olyan kép is szerepel, ahol egy másik SEAL is ilyet visel hátul, az övében. Tehát duplán elrontották és ezt a szöveg is megerősíti.

www.imfdb.org/wiki/Lone_Survivor

Egyébként ez a "két oldalfegyver egy embernél" először furcsa volt nekem, de Afganisztánban szolgáló magyar katonák esetében is hallottam olyat, hogy a kincstári pisztoly mellett visznek magukkal még egyet (lehetőleg megbízhatóbbat).

symor 2014.01.23. 14:03:18

@Monty H.:

A magyar katonák Afganisztánban egy külön téma, szinte alig maradt náluk originál kincstári holmi odaát a vége felé, mert egyszerűen rájöttek, hogy totálisan alkalmatlanak a jelenlegi honvédség eszközei egy éles konfliktusban.

Amerikai, osztrák és német felszerelésben szolgáltak a katonáink, sokan még a Kalasnyikovjukat is lecserélték, vagy épp saját zsebből, kölcsönholmiból feltuningolták optikával, lézerrel, lámpával, modern betolható tussal, pofadékkal, elülső markolattal.

Hihetetlen milyen barkácsolást kellett végrehajtaniuk, hogy legalább némileg egy modern hadsereg benyomását keltsék.

Kiváló embereket küldtünk odaátra borzalmas, vagy legalábbis hiányos eszközökkel.

Amúgy a magyarok Glock-okra cserélték a legtöbben az iszonyú kényes, megbízhatatlan Parákat az oldalfegyverek közül.

A filmben látott Beretták még mindig magyarázhatók úgy, hogy egy olasz rajongói klub szolgált a Seal-en belül.

A haditengerészet amúgy élből elutasította a Beretta bevezetését, mint rendszeresített oldalfegyver.

Sig és HK pisztolyokat használnak helyettük, illetve nemrég rendszeresítették a köreikben a Colt USMC 1911 CQB pisztolyt, ami bizonyos fokú visszalépés a korábbi .45-ös maroklőfegyverhez.

Az amerikai tengerészek és katonák egyébként is inkább a .45-ös kaliber megállítóerejében bíznak jobban, emiatt szereznek be általában 1911-es és Glock pisztolyokat saját zsebből, ha máshogy nem.

Pötty1 2014.01.23. 17:10:42

Én azt olvastam valahol, hogy anno a 90-es években is felmerült a beretta rendszeresítése, csak szerencsétlen módon az egyik gyakorlaton történt egy baleset ami az egyik seal több fogába került, onnantól nem voltak hajlandóak használni. Így a haditengerészet se erőltette a dolgot.
Kiderült, hogy valami minőségbeli gond volt a pisztollyal.

symor 2014.01.23. 19:55:06

@Pötty1:

Igaz és ráadásul pont egy Seal kezében robbant fel a pisztoly :)

A Berettát egyébként sem a jobb minősége, hanem az olcsóbb beszerzési ára miatt választották a Sig Sauer helyett a kiírt tenderen.

Nagy baromság volt, a Beretta ritka silány egy pisztoly, ráadásul kényes a tartásra és a túlhasználatra.

Monty H. 2014.01.23. 21:49:23

@symor: "Ne feledd, hogy fegyveredet a legolcsóbban dolgozó cég készítette."
- részlet Murphy katonai törvényeiből

Igen, pár dolcsival olcsóbb volt a darabára, mint a SIG-nek, ami a világ egyik legjobb pisztolya. De sajnos láttunk már ilyet...

g.d 2014.01.23. 23:16:17

Mondjuk nekem a SIG-emnek is megrepedt a szánja, ettől függetlenül ha a Beretta és aközött kéne választani, akkor biztos nem az olaszt vinném magammal háborúba (hanem egy Glockot:D).
süti beállítások módosítása