KÖNYV: 11/22/63 (Stephen King)
2013. december 04. írta: Monty H.

KÖNYV: 11/22/63 (Stephen King)

Hol leszel, amikor megölik Kennedyt?

Be kell vallanom, ez a legelső Stephen King-regény, amit olvastam. És ezt pont a téma miatt vettem kézbe - mely összecseng a Kennedy-évfordulóval -, ez ugyanis eltér a szerzővel általában összefüggésbe hozható horror műfajától. Amit itt kapunk, érdekes keveréke az időutazós történetnek és a kriminek, némi történelmi és romantikus felhanggal dúsítva.

Stephen King  11_22_63_.jpgJake Epping egyszerű kisvárosi tanár, akivel haldokló ismerőse, Al egy nap súlyos titkot oszt meg: tudomása van egy "időkapuról", mellyel vissza lehet utazni 1958-ba és megváltoztatni a múltat. Mivel egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy ő maga újra nekiinduljon, Jake-et kéri meg arra, ugorjon vissza és valamilyen módon akadályozza meg Kennedy elnök 1963. november 22-i meggyilkolását. Ehhez köti ugyanis az Egyesült Államok és a világ romlását. Az időkapunak van azonban egy érdekes jellemzője is: ha valaki újra ellátogat a múltba, minden, amit addig tett, törlődik, és visszaáll a dolgok addigi rendje. Jake ezért úgy dönt, először is főpróbát tart: öreg pedellusának apja egy ízben családja ellen fordult és szinte mindenkit meggyilkolt. Ezt fogja elsőként megakadályozni...

Ahogy látható, az alaptörténet merész és grandiózus. King pedig olyan író, aki képes megragadni és mesteri módon megcsavarni a cselekményt, ha kell. Márpedig egy ilyen jellegű sztoriban mindenképp szükség van rá, hiszen a "pillangó-effektus", vagy a múlt sokszor emlegetett csökönyössége, mellyel igyekszik az eseményeket a megszokott mederben tartani, újra és újra felbukkan, szegény Jake pedig nemcsak saját küldetésével birkózik, hanem egy sor dilemma és persze nem várt szerelem vár rá a hidegháború korában. 

"A múlt nagyon csökönyös. Nem akarja, hogy megváltoztassák. Ha próbálkozol, visszatámad. És minél nagyobb változást szeretnél elérni, annál ádázabbul küzd."

Mivel a regény öt éven és több mint 1100 oldalon át húzódik, kitalálható, hogy részletesen kidolgozott cselekmény és hiteles karakterek jellemzik. King rendesen elvégezte a házi feladatát, akár Oswald mindennapi ténykedéseiről, akár az akkori élet jellegzetességeiről van szó, ideértve a rasszizmust, a hidegháborús félelmeket vagy a politikailag is megosztott amerikai társadalmat. Az ötvenes évek és a kora 21. század összehasonlítása pedig elkerülhetetlen, és itt határozottan örültem annak, hogy King nem a hetvenes években írta meg ezt a regényt, ahogy eredetileg tervezte, hanem várt még úgy negyven esztendőt. A kontraszt ilyen módon kétségtelenül érdekesebb. Misztikum és rémület pedig nemigen akad benne; az egyetlen vonal, amely kiszámíthatatlan és igazi titkokat, illetve veszélyeket rejt, maga az időutazás. Összességében izgalmas és magával ragadó olvasmány. 

Már rebesgetik, hogy nemsokára a filmváltozat is elkészül. Kíváncsian várom, milyen lesz mindez a vásznon. Amit ide beszúrtam, sajnos még az is csak rajongói előzetes...

 

11/22/63 (11/22/63)
Írta: Stephen King
Fordította: Szántó Judit
Európa 2012
1132 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr235675444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.12.04. 14:36:09

Olvass többet King-től!!!

Monty H. 2013.12.04. 14:54:15

@symor: Azon leszek. Odahaza van még pár kötet. Te melyiket ajánlanád? Valahogy az Az c. regénye vonz...

khmizé 2013.12.05. 12:38:17

Stephen King for president:-) De tényleg. Olvass még King-et. Dolores, Holtsáv, Atlantisz gyermekei, bármi. A legroszabb King is jobb, mint bármi más.
Sokat olvasok, de mindig örömmel térek vissza King-hez.

symor 2013.12.05. 19:02:17

@Monty H.:

Küldtem választ, egy hosszú listával (linkekkel) mit érdemes Kingtől, de valahol, eltűnt a rendszerben :P
süti beállítások módosítása