FILM: A rajtaütés
2013. február 21. írta: Monty H.

FILM: A rajtaütés

Bejutni könnyebb volt, mint ki

Vérbeli akciófilm a realisztikusabb fajtából. Ezt a meghatározást az utóbbi időben nem használhattam túl sokszor. Ami most következik, az viszont vita nélkül megérdemli a fenti titulust, egyben az akcióműfaj trónkövetelőjének is kikiálthatnám.

theraid3.jpgEgy indonéziai SWAT-osztag éppen a környék maffiavezérére készül lecsapni. A célpont egy hatalmas lakótömbben rejtőzik, melynek módszeres megtisztítása azonban nem megy gond nélkül, és a rendőrkommandósok hirtelen azon kapják magukat, hogy a helyi banda elsöprő túlerővel esik nekik. Végzetes macska-egér játék következik, melynek során a behatoló különítmény létszáma és lőszerkészlete viharos gyorsasággal leapad…
theraid2.jpgHölgyeim és uraim, ez a film kőkemény. Semmi finomkodás, semmi mellébeszélés, semmi hollywoodi giccs. Amit a kritikákban olvashatunk, nevezetesen, hogy az utóbbi évek legjobb és legdurvább akciófilmjéről van szó, az utolsó betűig igaz. A történet semmi extrát nem nyújt, és annyi személyességet hordoz csak, hogy az egyik rendőrünk főhősnek érződjön, illetve az összecsapások szünetében is szóljon valamiről a párbeszédek java része. De enélkül is működik a sztori, mert amit akció címszóval kapunk itt, azt sokszor még nézni is fájdalmas, enyhébb esetekben pedig lélegzetelállító (és ezt most szó szerint értem). Úgy 90 százalékban egyébként még realisztikus is, ami itt történik, és csak nagy ritkán köthetünk bele az események logikájába.
theraid1.jpgAmit még kiemelnék, az a feszültségkeltés. Talán a kamerakezelés és a zene felelősek ezért leginkább, de tény, hogy már az első öt perc magában hordozza a félelemmel vegyes izgalom baljós elegyét: ahogy az osztagparancsnok megközelíti az épületet és felsandít rá, már itt éreztem, hogy ez most picit más lesz. És bejött. Talán annyi negatívumot említhetnék, hogy nagyon hamar áttérünk a fegyveres összecsapásról a pusztakezes és késes küzdelemre; elismerem, hogy a pofozkodást is mesteri szinten oldották meg, de a SWAT-os technikákat is élmény volt nézni, amíg kitartott a kincstári felszerelés és a lőszerjavadalmazás…
theraid4.jpgMellesleg az a hír járja, hogy egy hollywoodi stúdió már le is csapott a jogokra és hamarosan elkészül egy amerikai remake. Erre – némi rosszindulattal – csak annyit mondanék, hogy nagy gáz lehet, ha egy olyan országban akarnak feldolgozást készíteni egy olyan témából, amihez legsajátabb rendőrségük különleges feladatkörű alakulatainak tagjai bőven tudnának alapanyagot szolgáltatni… Szánalom. Jó hír viszont, hogy már készül az eredeti folytatása, és ennek története az első rész vége után néhány órával kezdődik majd… Már most várom, főleg, hogy állítólag már idén megérkezik.

A magyar mozik január 31-én mutatták be a filmet. Úgy számolom, legkésőbb a nyár folyamán megjelenik a DVD-változat is…


Le a kalappal.

Értékelés: 9/10

A rajtaütés (The Raid: Redemption)
Pt. Merantau Films 2011
Akciófilm (101 perc)
Rendező: Gareth Evans
Főszereplők: Iko Uwais, Ananda George
Zene: Mike Shinoda & Joseph Trapanese

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr735094215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2013.02.22. 09:30:53

Nem tudom neked már ajánlottam-e, de a nem észak-amerikai egységekről szóló műfaj királykobrája ma egyértelműen a Tropa de Elite (Elite Squad) eddig elkészült két része, amit a braziloknak köszönhetünk.

Ha ez az egyszerű kis hentelés tetszett, amiben én érdekesnek találom a "realista" jelzőt azért - bár foglyuk rá egy bizonyos pontig talán az - akkor az Elite Squad hiperrealizmusától és összetettségétől le leszel nyűgözve :)

Az első rész meg is jelent anno Elit halálosztók címen magyar szinkronnal is, de valójában a második rész viszi a prímet igazán.

A filmek a brazil B.O.P.E. alakulat életébe kalauzolnak el, akikhez Chris Ryan is ellátogatott, szerintem kicsit kétes értékű sorozatában, melyről írtál is.

Előzetesek:

1. rész
www.youtube.com/watch?v=cb-rUfBTQ1g

2. rész
www.youtube.com/watch?v=_gnJB10WTpE

Állítom ennél a kettőnél jobb film még nem készült különleges alakulatról, főleg, hogy jóval nagyobb horizontot fednek le velük, mint azt akár egy akció bemutatása tenné.

Monty, ha még ezeket nem nézted meg kötelező bepótolni valók lehetnek egy olyen érdeklődésű bloggernek, mint te :)

A témánál maradva egyébként Ázsia az ilyen típusú akciómozik terén is kezd egyre meghatározóbbá válni.

Gondolok is pl. Dél-Koreára, mely kezdi átvenni az utóbbi időkben az eddig Japán uralta filmpiacot. Indonézia pedig hasonlókép feltörekvő. Amíg ilyen filmeket termelnek egyébként nem is bánom ezt az erőátcsoportosulást :D

g.d 2013.02.22. 13:12:33

Tropa de Elite rulez!
Nekem mondjuk az első rész sokkal jobban tetszett, de a második sem rossz egyáltalán.

Pötty1 2013.02.22. 15:26:25

Igen a Tropa nagyon jó. Mind a 2 rész. Ez viszont nekem nem tetszett. Tudom egy akciófilmnél a történet nem elsődleges, de valahogy végig olyan érzésem volt, mekkora hülyeség már ami épp történik. Maga az akció része jó, sőt pár verekedős jelenet kifejezetten jó.
De én sem nevezném realisztikusnak.

Monty H. 2013.02.25. 08:12:55

@Pötty1: A bevezetőben ugyebár azt írtam, hogy a realisztikusabb fajtából való, de nem azt, hogy 100%-ig realista. Vesd össze pl. az Expendables eredendően könnyed stílusával, ahol röpködnek a beszólások, a poénok, a visszautalások. Itt, még ha az akció sok helyen a klasszikus hongkongi akciófilmeket idézte is, az volt bennem, hogy valósághű a hangulat, és tényleg az életükért küzdenek. Tehát ilyen értelemben realista mű, amúgy nyilván több dologba is bele lehet kötni, de erre utaltam... :-)

Az elit halálosztók DVD-változatával a boltokban már összefutottam, de elriasztott a címe. Ezek után viszont megnézem. Köszi az ajánlást.

symor 2013.02.26. 01:08:00

@Monty H.:

A második rész még az elsőnél is jobb, sajnos magyar megjelenése viszont eddig nem volt.
süti beállítások módosítása