KÖNYV: II. világháború – Tervek, melyek sosem váltak valóra (Michael Kerrigan)
2012. november 28. írta: Monty H.

KÖNYV: II. világháború – Tervek, melyek sosem váltak valóra (Michael Kerrigan)

Füstbe ment tervek nyomában

A világtörténelem konfliktusai közül minden bizonnyal a második világháború a legnagyobb mértékben reprezentált a könyvpiacon, illetve a közemlékezetben. Az utóbbi időben többen is érezték úgy tehát, hogy érdemes lenne más oldalról közelíteni hozzá, felfedve a kevésbé ismert tényeket és érdekességeket. Ennek köszönhetően született a jelen poszt témája is, mely a háború füstbe ment terveit veszi górcső alá.

II vh tervek 1.jpgTermészetesen ez a konfliktus is tele volt előirányzott, de soha meg nem valósuló ötletekkel, projektekkel és haditervekkel. Némelyik már a tervezés fázisában porba hullt, míg mások egészen odáig eljutottak, hogy a kitűzött megindulás előtti órákban fújták csak le őket. Hogy miért? Erőforrások, esetleg idő hiányában, a megváltozott katonai vagy politikai helyzet következményeként, olykor puszta érdektelenségből. S hogy mindez miért volt fontos a szerző számára? Saját szavaival élve:

„Mit ér egy olyan történelemkönyv, amely arról szól, hogy mi nem történt meg? Ezzel a kötettel célunk bebizonyítani, hogy igenis sokat. Részben ironikus széljegyzet a megtörtént események margójára. Mára ugyanis olyan természetes, ami megtörtént, hogy könnyedén elfelejthetjük, kis híján másképp is alakulhatott volna a történelem. Ma pedig már magától értetődőnek, elkerülhetetlennek látszanak mindezek a történések, pedig akkoriban éppen ezek a jelzők nem voltak elmondhatók róluk.
És ez túlságosan is fontos részlet ahhoz, hogy elfelejtsük. Ha a második világháborút egyszerűen csak diadalmenetként fogjuk fel, figyelmen kívül hagyva az időleges terveket, a félresikerült próbálkozásokat, a rögtönzött megoldásokat, a kiváló, de porba hullt ötleteket, akkor a háború lényegéről feledkezünk el.”

Kerrigan a háború különböző szakaszain végighaladva mutatja be, mi mindent terveztek a politikai és katonai vezetők a színfalak mögött: hogy hogyan fontolgatták a britek a skandináv államok, vagy épp Írország, a németek pedig Svájc megszállását; hogy milyen szerepet játszhatott volna Spanyolország, esetleg az Azori-szigetek a konfliktus történetében; hogy mi lett a Sztálin, vagy épp Hitler meggyilkolásával megbízott kommandók sorsa; hogy miképpen akartak létrehozni az amerikaiak egy jégből készült repülőgép-hordozót; hogy a britek milyen mérgező anyagok bevetését tervezték Németország ellen; hogy a tengelyhatalmak miféle óceánrepülő óriásgépekkel akarták megoldani az amerikai kontinens bombázását, és így tovább.

A szerző a különböző témákat természetesen eltérő részletességgel vizsgálja, ami viszont nem meglepő, hiszen képtelenség lett volna ugyanolyan mennyiségű és minőségű információt begyűjteni azokról a tervekről, amelyek amúgy is más és más fázisukban buktak el, s persze dokumentálásuk sem volt feltétlenül létfontosságú a maguk idejében, illetve az adatok egy része óhatatlanul elveszett. A rendelkezésre álló dokumentumokból (emlékeztetőkből, utasításokból, tervvázlatokból, illetve fotókból) mindenesetre szemezget, alátámasztva mondandóját és megidézve a tervezők – mai szemmel nézve már sokszor meghökkentő – elgondolásait is.

„Ez hát a második világháború alternatív története. Bizonyos értelemben arról szól, hogyan történhetett volna másképp – a stratégák szemszögéből nézve bizonyára így kellett volna lefolynia, ám a tervek megfeneklettek a villámgyorsan változó valóság zátonyain. Ez a fajta történetírás tele van iróniával, ugyanakkor bepillantást is enged a katonai gondolkodás világába és a háború valóságába.”

Megjegyezném, hogy az eredeti angol kiadványnak kísérőkötete is akad, méghozzá a hidegháború füstbe ment terveivel. Remélem, egyszer ez is megjelenik majd magyarul.


II. világháború – tervek, melyek sosem váltak valóra (World War Two Plans That Never Happened)
Írta: Michael Kerrigan
Fordította: Havasi Máté
Szalay Könyvek 2012
192 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr34902510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása