KÖNYV: A digitális fotós könyv (Scott Kelby)
2011. augusztus 15. írta: Monty H.

KÖNYV: A digitális fotós könyv (Scott Kelby)

Ha egy fotós könyv címe ennyire szerény (főleg a határozott névelőnek hála), talán érdemes rá odafigyelni... De ez a háromkötetes sorozat nem nagyzolásból használja a fenti titulust – valóban komoly és értékes munka, melyet nem meglepő módon a világ egyik legismertebb fotósa, Scott Kelby követett el.

Fotózást kedvelő emberként az én kezemen is több fényképészettel kapcsolatos könyv átment már. Ez a széria azonban egészen más módon közelít a témához. Másutt a tematikusan megírt fejezetek és a részletekbe menő szakmaiság dominál (olykor meglehetősen töményen), Kelby azonban úgy állt hozzá, mintha egy barátjának akarná elmagyarázni saját módszereit, egyszerre csak egyet, és tematikusan ugyan, de sokkal lazább módon.

Így tehát az első kötetben először kitér az éles képek trükkjeire (például az előzetes tükörfelcsapásra vagy az állványhasználatra), majd folytatja a virágfotózással, az esküvői fényképészettel, a tájképekkel, a sporttal, a portréval, az utazási fotózással, de kitér a problémamegoldásra és a nyomtatásra is. Mindezt úgy, hogy egy oldalra csak egy témát helyez, azt viszont közérthetően és a maga sajátos humorával teszi, egy-két fotóval kiegészítve.

A második kötet fő témái a profi vakuhasználat, a házi stúdió összeállítása, újabb tanácsok a portré-, a tájkép-, az esküvői, az utazási, valamint a makrofotózáshoz, illetve egy halom trükk a végére.

A harmadik kötetben Kelby továbbmegy a vaku- és stúdióhasználattal, szól az objektívekről és azok kiegészítőiről, a szabadban való fotózásról, a termék-, a sport- és a portréfotózásról, illetve újfent kapunk trükköket és tanácsokat.

Emellett, mindegyik könyv végén találunk úgynevezett képrecepteket. Egy-egy jellegzetes, profik által is preferált beállításról van szó (például tipikus sport-portré), melynek összetevőit összefoglaló jelleggel elolvashatjuk, és szükség esetén előkaphatjuk.

Gépek terén Kelby a Nikon és a Canon márkák tükörreflexes típusaira összpontosít, többször is kiemelve a kettő közötti különbségeket, ám a gyártmány igazából csak egy-két esetben döntő, például ott, ahol a stúdióvakuk működtetését magyarázza, lépésről lépésre. Más szóval az egyéb márkát favorizáló fotósok sem maradnak hoppon, ha ezt a sorozatot választják. Én jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek, akkor is, ha csak hobbifotós, mert kevés vonatkozó kötetet találtam ennyire informatívnak és használhatónak.

A digitális fotós könyv (The Digital Photography Book)
Írta: Scott Kelby
Fordította: Magócsi Márton
Perfact Kiadó 2007, 2008, 2009
218, 222, 242 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr653120521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kifra · http://kifra.hu 2011.09.23. 22:31:40

@Monty
Ha jártál már a web lapomon azért,hogy megnézhesd még egyszer a
vendég könyvem.....
ha nem te vagy az "a" Monty aki járt már ott akkor azért......
De ahogy elnézem a blogodat te lehetsz az......
kifra.hu/

Monty H. 2011.09.25. 20:26:14

@kifra: Emlékeim szerint még nem jártam ott.

nzsigu 2011.12.18. 15:18:23

@Monty és bárki:
A kiadó oldalán lévő kiegészítések, illetve egy javítás:
www.perfactkiado.hu/adigitalisfotoskonyv/
süti beállítások módosítása