KÖNYV: The Good Soldiers (David Finkel)
2011. február 28. írta: Monty H.

KÖNYV: The Good Soldiers (David Finkel)

Ilyen a modern háború

2007 januárjában Bush elnök újfajta stratégiát tett közzé az iraki szerepvállalással kapcsolatban, melyet „The Surge” néven emlegetett – ez többek között „fellendülést” vagy „nekilódulást” jelent. Hallgatósága közt ott voltak a 16. amerikai gyalogezred második zászlóaljának tagjai, akik akkor már iraki turnusukra készültek, mely áprilisban vette kezdetét és tizenöt hónapig tartott. David Finkel könyve az ő történetük, egyben a modern háború története.

Finkel nem kezdő a szakmában. 1990 óta dolgozik a Washington Postnak. Tudósított többek között Afrikából és Közép-Amerikából, de olyan háborús övezetekben is megfordult, mint Afganisztán, vagy Koszovó. 2006-ban a Pulitzer-díjat is elnyerte. Jelen kötete a közvetlen haditudósítás iskolapéldája lehetne. Az író kisebb kihagyásokkal összesen nyolc hónapot töltött a katonákkal Irakban, de nemcsak ott gyűjtött könyvéhez anyagot, hanem az alakulat támaszpontján, Fort Riley-ben, illetve a sebesülteket ápoló hadikórházakban. Az eseményeket egyes szám harmadik személyben meséli, ő maga nem is tűnik fel – s mivel nem is lehetett jelen minden egyes leírt eseménynél, ezek egy részét mások elmondása alapján, illetve jelentések és felvételek segítségével írta le. A hadsereg csak két helyen cenzúrázta az elkészült anyagot, mindkét esetben olyan technológiák említése folytán, melyek egyelőre bizalmas információnak számítanak. Minden más benne maradt, és ez nagy szó.

A kötetben helyet kaptak tehát mind a legénység, mind a tiszti állomány tapasztalatai, bár úgy éreztem, ez utóbbi volt a dominánsabb. Talán kevésbé tér ki a tűzharcok és a közvetlen életveszély élményeire, mint más hasonló könyvek, az iraki háború mégis tapintható közelségbe kerül. Semmi hősies, semmi magasztos, semmi humoros dolog nincs benne, csak a kőkemény valóság: bizakodó és kitartó zászlóaljparancsnok, félelmeikkel küzdő bakák, szövetséges iraki tisztek, megnyomorított és megkeseredett hadirokkantak és aggódó családtagok. Benne van szinte mindenki, aki közvetlenül érintett az Egyesült Államok legutóbbi fiaskójában, stratégiai, taktikai szinten, esetleg a hazai fronton vagy a szövetséges iraki oldalon.

Röviden és tömören, kiválóan megírt, elfogulatlan és maradandó kötet, mely ugyanúgy szól az iraki háborúról, mint nagy általánosságban a modern háborúkról, illetve a résztvevők érzéseiről és benyomásairól

The Good Soldiers
Írta: David Frankel
Atlantic Books 2009
292 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr982571300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2011.03.02. 01:57:09

A Zöld zóna mozi kapcsán nemrég kiadták nálunk Rajiv Chandrasekaran kötetét, ami a film ihletője volt bizonyos szempontból. Szerintem igazán emellé a könyv mellé tehetnénk azt a kiadást, hogy érzékelhető legyen az a különbség, amit a szolgálatot teljesítő katonák és a "demokráciaépítők" felfognak ugyanazon konfliktusból :)

Monty H. 2011.03.02. 15:43:43

@symor: A minap én is láttam a könyvesboltokban. Dicséretes, hogy ebben a témában is kiadnak végre valamit...
süti beállítások módosítása