KÖNYV: Requiem egy tábornokért (Bajor Péter, Szabó Péter)
2010. február 05. írta: Monty H.

KÖNYV: Requiem egy tábornokért (Bajor Péter, Szabó Péter)

Legeza János vezérőrnagy élete

Az elmúlt húsz évben szerencsére számos olyan magyar vonatkozású háborús kötet megjelenhetett, amelyet azelőtt lehetetlen lett volna megjelentetni, a 2. magyar hadsereg doni tragédiája is egyike volt átírt történelmünk tabu témáinak, melyről több beszámoló és elemzés is kiadásra került. Legeza János azonban nemcsak a Donnál szolgált, és nemcsak a második világháborúban…

Legeza élettörténete elsősorban azért érdekes, mert iskolapéldája annak, hogy egy korántsem magyar anyanyelvű ember, aki származása és ifjúkori élete nyomán egyáltalán nem predesztinálódott arra, hogy Magyarországot tekintse hazájának (magyarul például csak felnőtt fejjel tanult meg), mégis itt kötött ki: végigélte a Monarchia felbomlását, két világháborúban is harcolt, részt vett a nyugatra kitelepített magyarok hazahozatalában, és sajnos jutott neki a kommunista rezsim éveiből is – az 1950-es évek elején aztán őt is végleg elnyelte a börtön.

Bajor Péter és Szabó Péter tudományos alapossággal járja körül Legeza János vezérőrnagy alakját. Először a tábornok életrajzát, utána első világháborús romániai, második világháborús oroszországi, végül 1945-ös bajorországi naplójának részleteit közlik, melyeket képmelléklet egészít ki. Szerkezetéből adódóan a könyv egyes részei nem annyira olvasmányosak, viszont szakmailag így is korrektek. Az előszót Nemeskürty István írta. A keményfedeles kötet megjelenése méltó a témához, ezt Környei Anikónak és Czakó Zsoltnak köszönhetjük. A 2008-as első változatot egy évre rá javítva újra kiadták.

Requiem egy tábornokért
Írta: Bajor Péter, Szabó Péter
Mikes Kiadó, 2009
264 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr501737345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borsi Miklós 2021.01.14. 12:00:49

II. Magyar Hadsereg összeomlásáról keresek de nem találok anyagot. Mert most aktuális, és tegnap újat tudtam meg miszerint az egésznek a táplálkozás volt az oka miszerint csak hering konzerv és hitler szalonna volt. Ez kiverte nálam a biztosítékot. Meg mondjuk Jány Gusztáv-t meg sem említik
süti beállítások módosítása