KÉPREGÉNY: The Mammoth Book of Best War Comics
2010. január 03. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: The Mammoth Book of Best War Comics

Mivel mind a képregények, mind a hadtörténelem közel áll hozzám, már régóta szemeztem ezzel a kötettel, valahányszor csak Angliában jártam. A kötet elnevezés nem tévedés, mivel témájához képest meglehetősen tekintélyt parancsoló az 512 oldalas terjedelem, illetve a 16x23,5 centiméteres méret…

Huszonnyolc háborús témájú képregény került a könyvbe. Hogy érdekesebb legyen, nemcsak angolszász szerzők művei szerepelnek benne, illetve nemcsak a katonák, hanem a civilek szemszögét bemutató történetek sem maradtak ki. A vonatkozó konfliktusok között pedig nemcsak a második világháború szerepel, hanem például Vietnam, Irak, vagy az orosz-finn háború. Mindez biztosítja a változatos stílust, amely a hetvenes évek népszerű, vonalrajzos kommandós képregényeitől az elvontabb, sokkal elgondolkodtatóbb történetekig terjed. És ez utóbbi komoly érdeme a kötetnek, mivel a háborús témához is sokféleképpen lehet közelíteni, illetve érdekes dolog áttekinteni a műfajban bekövetkezett stílusbeli változásokat is, a kalandos-hősködős sztoriktól a realista, szinte számonkérő képregényekig. Kiemelném Keidzsi Nakazava Láttam! című történetét, mely a hirosimai atomtámadásról szól, az M-16-os puskák megbízhatatlanságát átkozó 5,56-os bluest, vagy a civilek kiszolgáltatottságát hangsúlyozó Tájképet.

Ami hosszú távon gondot okozhat, az a puhafedeles kivitel. Egy ilyen méretű kiadványnál szerencsésebb lett volna a kemény borító. Továbbá egyes képregények eredetileg nagyobb méretben jelentek meg, és ebben a formátumban némelyiknek bántóan kicsi a betűmérete… A kötet Magyarországon a Bestseller könyvesboltban kapható, de kedvezményes áron, postaköltség nélkül is megrendelhető a www.bookdepository.com weboldalról.

The Mammoth Book of Best War Comics
Szerkesztette: David Kendall
Robinson 2007
512 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr881633247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása