KÖNYV: Roberts Ridge (Malcolm McPherson)
2009. október 15. írta: Monty H.

KÖNYV: Roberts Ridge (Malcolm McPherson)

Élethalálharc a hegycsúcson

Az immár nyolc éve tartó, úgynevezett „terror elleni globális háború” egyik fő színtere Afganisztán, ahova az Egyesült Államok különleges alakulatai már nem sokkal az ikertornyok leomlása után megérkeztek, és azóta is kiveszik a részüket a harcokból.

robertsridge.jpg2002 márciusát írták. Javában tartott már az Anakonda fedőnevű hadművelet, melynek célja az volt, hogy a Shah-e-Kot-völgyben állomásozó al-Kaida-erőket megsemmisítsék – a siker azonban egyelőre váratott magára. Ebben a helyzetben jutott valakinek eszébe a megfigyelőállásként kiválóan használható, durván 3000 méter magasan fekvő Takur Ghar elfoglalása. A hegycsúcs biztosítására egy SEAL-különítményt dobtak volna le helikopterről. Az érkező Chinookot azonban heves tűz fogadta, és sürgősen távoznia kellett. A gondot az okozta, hogy Neil Roberts géppuskás a heves manőverek közepette kiesett a már leszálláshoz manőverező helikopterből… A súlyosan megrongált madarat tíz kilométerrel arrébb sikerült végül biztonságosan letenni, és csak a személyzet megmentése után jöhetett szóba, hogy visszamenjenek magára maradt bajtársukért az ellenségtől hemzsegő hegycsúcsra. A mentőakció során az egyik helikopter lezuhant a hegyen és elhúzódó tűzharc kezdődött, miközben a túlélő amerikai katonák és pilóták egyszerre próbálták megóvni sebesültjeiket, távol tartani az ellenséget és koordinálni a mentést, illetve a légi támogatást. Tizenhét órán át tartott a dráma, melynek során hét amerikai veszítette életét…

Az újságíróként, illetve tudósítóként dolgozó, amúgy katonaviselt Malcolm McPherson Mark Bowdenhez (a Mogadisu-ügy írójához) hasonlóan szinte percről percre haladva mutatja be ennek a feszültségterhes tizenhét órának a történetét, kitérve a műveletben részt vett összes fontosabb szereplőre, a pilótáktól és fedélzeti géppuskásoktól kezdve az utolsó rangerig, a mentést végző helikopterektől a támogatást nyújtó vadászgépekig. Ennek eredményeként a kötet a történtek igen pontos krónikáját tárja elénk, stílusa viszont nem túlzottan fog lenyűgözni. Azt hiszem, a Black Hawk Downhoz hasonlóan ez a sztori is inkább filmen fog nagyot ütni… Ha fog valaha.

Roberts Ridge – A Story of Courage and Sacrifice on Takur Ghar Mountain, Afghanistan
Írta: Malcolm McPherson
Dell 2005
370 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr31455697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása