KÖNYV: A pokol kapujában (Claude Anshin Thomas)
2012. augusztus 22. írta: Monty H.

KÖNYV: A pokol kapujában (Claude Anshin Thomas)

Egy vietnami veterán útja az erőszak őrületéből a békéig

Nemrég mutattam be egy modern háborús veterán, Rudy Reyes életrajzi indíttatású életvezetési könyvét, és épp mostanában került megint a kezembe egy némileg hasonló kötet, melyet hat év elteltével most újra is olvastam.

Claude Anshin Thomas a második világháborút követő bébidömping tagjaként éppen akkor lépett ki a kamaszkorból, amikor a vietnami konfliktus egyre több katonát igényelt. Elsősorban apja hatására jelentkezett a hadseregbe, majd önként ment Délkelet-Ázsiába is. A csapatrepülő-alakulatok helikopterein szolgálva számos bevetésen részt vett és nemcsak a levegőből látott küzdelmet, hiszen nem egyszer a földi csaták kellős közepén találta magát…

Lelkivilága már a háború előtt sem volt nyugodt: családi körülményei riasztók voltak, és a hadsereg légkörét sem tudta azonnal megszokni, bár testileg egyáltalán nem volt puhány, hiszen kiemelkedően teljesített számos sportágban. A háborús élmények és a poszttraumatikus stressz adta meg a kegyelemdöfést: a veteránok meg nem értettsége, saját emlékeinek feldolgozatlansága, a bizalmatlanság és a kiszolgáltatottság érzése egyre mélyebbre húzták őt. Ivott, drogozott, házassága tönkrement, ő pedig egyik helyről a másikra vándorolt…

Eljött szerencsére a pillanat, amikor megálljt parancsolt saját zuhanásának és eltökélte, hogy tesz valamit sorsa jobbra fordítása érdekében. Ennek következményeként találkozott először a buddhizmussal, mely valóban megváltoztatta egész életét. Az Államokban és Európában volt alkalma számos szemináriumot és tábort meglátogatnia. A gyógyulási folyamat hosszú és nehéz volt, de Claude egyre jobban tisztába került azzal, mit kell tennie, hogy leszámolhasson múltja kísérteteivel. Idővel maga is szerzetes lett és sokat tett a kiszolgáltatott emberekért – ideértve akár az utcán koldulókat. Számos zarándoklaton is részt vett, melyek folyamán eljutott Auscwhitzba és Vietnamba is.

Könyve – Rudy Reyeséhez hasonlóan – egyszerre életrajz és életvezetési útmutató. Tényleges gyakorlati tanácsokat nemigen ad – kivétel a kötet végén található meditációs módszerek leírása – inkább saját élete eseményein keresztül igyekszik példát mutatni. Vallástól és nemtől függetlenül minden felnőttnek szeretettel ajánlom.


A pokol kapujában
Írta: Claude Anshin Thomas
Fordította: András Tótisz
Trivium 2005
192 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr64498930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

COLT 2016.02.01. 01:20:33

Ezt a könyvet hol lehet beszerezni? Sehol se találom...

Monty H. 2016.02.07. 09:54:59

@COLT: A bookline.hu-n van belőle példány, nem is drágán...

COLT 2016.02.09. 17:56:49

@Monty H.: És tényleg, úgy látszik elkerülte a figyelmemet. Kicsit mindig lemondok az ilyen vietnámi témás könyvekről, mert valahogy az igazán egzotikus darabok teljesen elkerülik hazánkat észrevételeim szerint. Karl Marlantes Matterhornja is igazi meglepetés volt a számomra.
süti beállítások módosítása