KÖNYV: Iacocca (Lee Iacocca & William Novak)
2012. augusztus 10. írta: Monty H.

KÖNYV: Iacocca (Lee Iacocca & William Novak)

Egy menedzser élete

Számos életrajzi és önéletrajzi kötet került már bemutatásra ezen a blogon, de most nem egy színész vagy egy zenész, hanem egy üzletember írása következik, mely az egyik leghíresebb amerikai közéleti személyiség életét mutatja be.

iacocca3.jpgLee Iacocca nevét a tengerentúlon persze lényegesen többen ismerik, mint errefelé, ezért kötelező röviden bemutatni őt. A leginkább „válságmenedzserként” ismert üzletember olasz bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot 1924-ben, és ahhoz a nemzedékhez tartozott, melynek tagjai saját bőrükön érezhették meg a világgazdasági válságot, majd a második világháború utáni gazdasági fellendülést. Iacocca az autógyártásban találta meg hivatását: a Ford cég dolgozójaként kezdte, s gyakorlatias, a részletekre is odafigyelő, lelkes munkaerő lévén egészen a vezérigazgatói rangig vitte. Többek között az ő nevéhez fűződik a Ford Mustang megalkotása, mely nemcsak a vállalat, hanem az amerikai autóipar történetének legsikeresebb termékének bizonyult. Amikor a tulajdonos, Henry Ford botcsinálta kifogásokkal elbocsátotta őt, az éppen a csőd szélén álló Chrysler kérte fel arra, hogy lépjen be közéjük. Iacocca a szó szoros értelmében csodát tett: többéves erőfeszítés árán, de megmentette a vállalatot, sőt, fel is virágoztatta. Nem csoda hát, hogy az önmegvalósító amerikai tipikus példajáként emlegetik őt.
iacocca1.jpg
Önéletrajzi könyve – mely odaát bestseller lett – egyszerre enged bepillantást az üzletember és a magánember életébe, méghozzá születésétől kezdve a nyolcvanas évek közepéig. Személyes hangvétele az anekdotázós életutakat idézi, de természetesen kitér a szakmai megfontolásokra, az autóipar jellegzetes világára, a gazdasági és a politai erők összefonódására, a vezetés problémáira és tulajdonképpen mindenre, ami a fenti témákhoz kötődik. A 448 oldalas könyv stílusa változó, néhol könnyed és nosztalgiázós, máshol technikai jellegű, akár a Mustang tervezéséről, akár a cégmentés pénzügyi részleteiről van szó. Emiatt úgy érezhetjük, itt-ott picit le is ül, esetleg nehezen érthetővé válik, de ez végül is önéletrajz és nem regény. 

„Sokan azt mondják nekem:
– Maga aztán igazi sikerember. Hogyan csinálta?
Hadd utaljak arra, amire a szüleim tanítottak: Foglald el magad. Tanulj, amennyit csak tudsz, de utána, a mindenségit, fogj bele valamibe! Ne téblábolj, ne várd, hogy majd csak történik valami! Nem könnyű, de ha szívósan és kitartóan dolgozol, egy szabad társadalomban olyan naggyá nőhetsz, amilyenné csak akarsz. És ez csodálatos dolog. És természetesen adj hálát Istennek minden adományáért.”
448.o.

A kötet ma már csak antikváriumokból szerezhető be.

Iacocca – Egy menedzser élete (Iacocca – An Autobiography)
Írta: Lee Iacocca & William Novak
Fordította: Félix Pál
Gondolat 1988
448 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr804700291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása