KÖNYV: Star Wars: Távoli csillagok (Tim Lebbon)
2016. március 20. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Távoli csillagok (Tim Lebbon)

Még annál is régebben, még annál is messzebb…

A D.E. (Disneyék előtti) Expanded Universe magyarul még éppen kiadott kötetei között jelent meg ez a regény tavaly év végén, melynek cselekménye jóval a Régi Köztársaság, illetve a Darth Bane-könyvek előtt játszódik, kb. 25 évezreddel a yavini csata előtt. Vagyis annyival korábban, hogy elsőre talán nehéz is lesz elhinnünk, még ugyanabban az univerzumban járunk. Pedig de. Sajnos.

into_the_void.jpgLanoree Brock, a Je’daii-rend képzett őrzője a Tythan rendszer békéjét védi. Mikor a tanács elé hívatják, megtudja, hogy egy fanatikus szekta egy hiperkapu beüzemelésén fáradozik, melyhez valamiféle sötét anyagot használnának fel. A szekta vezetője pedig nem más, mint Lanoree öccse, aki annak idején vele együtt vágott neki a kiképzésnek, de nem akarta magáévá tenni az Erő filozófiáját…

Már többször panaszkodtam, hogy egyes kötetek kronológiai szempontból egyszerűen túl messze esnek a Star Wars-univerzum jól ismert eseményeitől, ezért nem tudok hozzájuk kötődni. Na, a Távoli csillagok ilyen értelemben még kenterbe is veri ezeket. Lebbon akkora ugrást hajtott végre, hogy a Jedi-rend őskorában lyukadtunk ki, ahol még fénykard se létezik, csak fémkard. Ez talán még nem lenne baj, de pont ez a vonal enyhén szóval nincs túlreprezentálva, vagyis nem sokat tudhatunk meg róluk. Kapunk ugyan ízelítőt a kiképzési módszerekből (emlékképek formájában), de a cselekmény alapvetően a hajszára fókuszál, mely viszont kicsit sem kötött le. Ráadásul a szerző hiába próbálta szerethetővé tenni a karaktereket, egyszerűen nem izgultam értük. Az pedig az írói képzelet szegényességére utal, hogy valahányszor idegen, nem emberi fajok képviselői bukkannak fel és szerepük is van, akkor azok rendre vukik, zabrakok vagy twi’ilekek. Emellett a bevezetőben említett hiperkapu által jelentett veszély technokrata oldalról sem okozott semmiféle feszültséget, pedig az ilyen baljóslatú gépezeteknél általában adott ez a lehetőség is. A történetet viszonylag kiszámíthatónak éreztem, a beszúrt emlékképek pedig egy idő után unalomba fulladtak.

A regény egyébként kapcsolódik a Dawn of The Jedi című képregényszériához, melyet magyarul persze nem adtak ki. Így tehát nagyjából ugyanott tartunk, mint egy évvel ezelőtt, Az elveszett sith törzs esetében, azzal az eltéréssel, hogy ezt még annál is sótlanabbnak találtam, pedig az már minősítés. Komolyan nem értem, hogy a Szukits miért választotta pont ezt a könyvet. Lett volna ott még más önálló regény, például a Tatooine Ghost… Ech.

Star Wars: Távoli csillagok
(Star Wars: Into The Void)
Szukits 2015
Írta: Tim Lebbon
Fordította: Szente Mihály
320 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr238530272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása