FILM: Csendes éj
2014. december 25. írta: Monty H.

FILM: Csendes éj

Karácsonyi csoda

Úgy alakult, hogy egy kedves kolléga jóvoltából olyan filmet mutathatok be, ami köthető mind a karácsonyhoz, mind az ardenneki évfordulóhoz, egyszersmind azon, viszonylag ritka háborús művek sorát erősíti, mely az ellenfelek közti ünnepi megbékélésről szól - ráadásul megtörtént esemény alapján.

silent_night1.jpg

Nemrég, Charles Whiting vonatkozó kötetét, Az utolsó támadást olvastam, ahol a szerző felidézte egy Fritz nevű német kisfiú élményeit, akinek édesanyja 1944 karácsonyán eltévedt amerikaiakat, majd eltévedt németeket fogadott be szentestére, akikkel aztán együtt ültek le vacsorázni. Ebből a történetből készült tévéfilm 2002-ben, kellően drámai ízzel. A történetet nem is szükséges tovább boncolgatni, lássuk inkább a megvalósítást.

silent_night2.jpg

Mivel kanadai tévéfilmről van szó, a színészek többsége észak-amerikai születésű és alig akad köztük németajkú. Linda Hamilton (Terminator, Dante pokla) helyett mondjuk szívesebben választottam volna másvalakit az anya szerepére. Leginkább nála, de néhány más szereplőnél is éreztem, hogy picit túljátsszák a karakterüket, mintha nem is filmben szerepelnének, hanem színpadon állnának. A Fritzet alakító Matthew Harbour viszont újból kellemes meglepetést okozott mint gyerekszínész: őt a legtöbben valószínűleg az Equilibriumban látták, Christian Bale vagyis Preston fiaként.

silent_night3.jpg

Maga a forgatókönyv rendesen meglovagolja az alapanyagot. Nem sietteti a cselekmény kibontakozását, a drámai pillanatokat szépen kiemeli, bár tartalmaz pár leegyszerűsített vagy megszelídített részt is, illetve a megszokott - mondhatnánk: hollywoodi - módon felemlegeti a katonás német virtust, esetleg a jenki hozzáállást. Összességében azonban működik és családi megtekintésre is tökéletesen alkalmas tévéfilmet ad ki.

A Csendes éjt az internet tanúsága szerint magyarul is kiadták DVD-n, de soha nem láttam sehol boltban. Annyi tudható, hogy magyar és angol hangsávval rendelkezett, extrák nélkül.  

Nem tökéletes, de hatásos.
Értékelés: 7/10

Csendes éj (Silent Night)

Hallmark 2002
Háborús dráma (86 perc)
Rendező: Rodney Gibbons
Főszereplők: Linda Hamilton, Matthew Harbour
Zene: James Gelfand

 

us tank destroyers en route.jpgHa érdekelnek az ardenneki ütközettel kapcsolatos egyéb posztjaim - könyvekről, filmekről és videójátékokról -, akkor 
IDE KATTINTS.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr166947193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása