FILM: Goodbye Bafana
2013. december 09. írta: Monty H.

FILM: Goodbye Bafana

Mandela börtönőre voltam

Alig néhány napja, hogy elhunyt az elismert dél-afrikai politikus, Nelson Mandela. Életéről több játék- és dokumentumfilm is készült, melyek közül most Bille August rendezését mutatom be. Érdekességét az adja, hogy a forgatókönyv Mandela egykori börtönőrének visszaemlékezése alapján íródott.

goodbyebafana1.jpg

James Gregory 1968-ban érkezik családjával együtt Robben szigetére, ahol a dél-afrikai apartheid által börtönbe vetett legveszélyesebb foglyokat tartják, köztük Nelson Mandelát. Gregory bennszülöttek környezetében nevelkedett és tökéletesen beszéli nyelvüket, ezért ő lesz a cenzor, illetve beszélgetéseik kihallgatója. S bár elkötelezett híve a rendszernek, illetve számára sem mellékes a gyors előléptetés kérdése, egyre jobban hat rá legfontosabb őrizetesének személyisége, mígnem maga is válaszútra kényszerül…

goodbyebafana2.jpg

Egy olyan börtöndrámáról van szó, mely az elnyomottak csendes és eltökélt ellenállását ütközteti a bebetonozott uralmi rendszer elkényelmesedett, de kőkemény rutinjával. Itt nemigen láthatunk fizikai erőszakot, sokkal inkább a fogvatartó intézmény légkörével dolgozik a film, benne két személy lassan formálódó és gyökeresen átalakuló kapcsolatával. Ez az igazi konfliktus, mely még egy ilyen jellegű, évtizedeken átívelő forgatókönyvet sem tesz unalmassá.

goodbyebafana3.jpg

Joseph Fiennes (Ellenség a kapuknál, Szerelmes Shakespeare) alakítása most is meggyőző. Jól követhető rajta a változás, a fájdalom és a kétségek, ahogy életre kelti az elveivel fokozatosan szembekerülő férfit. Diane Krüger (Trója, Fegyverszünet karácsonyra) is magáévá tudta tenni a könnyed, ifjú feleségből érett háziasszonnyá váló nő szerepét. Egyszersmind úgy látom, eddigi alakításai közül talán itt a legszebb, legnőiesebb, pedig ő aztán minden filmjében odateszi magát. Dennis Haysbert (Bőrnyakúak, Szemtől szemben) pedig Mandelaként látható. Visszafogott méltóságában jól meg tudta ragadni egy olyan elszánt férfi személyiségét, akit a több évtizedes börtönévek sem tudtak megtörni.

A filmet minálunk is kiadták DVD-n. A lemezen 5.1-es angol és magyar hangsáv, illetve magyar felirat található. (A dél-afrikai angolt beszélő színészek kedvéért egyébként érdemes eredeti hangra kapcsolni.) Extraként mindössze egy előzetest kapunk.

Egyes források szerint Mandela önéletrajzában csak kétszer említi Gregory nevét, ami ellentmondani látszik annak a bensőséges kapcsolatnak, ami a film szerint kialakult kettőjük közt. Egy barátja, Anthony Sampson pedig egyenesen csalónak és hazugnak nevezte az egykori – és 2003-ban elhunyt – börtönőrt...

Emberközeli politikai dráma. 
Értékelés: 8/10

Goodbye Bafana (Goodbye Bafana)
Banana Films 2007
Politikai dráma (114 perc)
Rendező: Bille August
Szereplők: Joseph Fiennes, Diane Krüger
Zene: Dario Marianelli

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr95683192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.10. 10:55:36

Szeretem ezeket a cseppet sem elfogult, csakis a realitásokon és tényeken alapuló, s nem a propaganda filmek kategóriájába tartozó alkotásokat.
süti beállítások módosítása