KÉPREGÉNY: Rajzolt mozi (Fazekas Attila)
2009. december 08. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Rajzolt mozi (Fazekas Attila)


A nyolcvanas évek közepén egyszerűen faltam a képregényeket. És mikor már olvasni is tudtam, a képregények rajzolóinak nevét is megtanultam. Akkor ismertem meg Zórád Ernő, Korcsmáros Pál és persze Fazekas Attila nevét is, aki a szakma nagy veteránja. Legújabb kötete pedig éppen a nyolcvanas éveket idézi…

Az 1948-as születésű Fazekas Attila már a hetvenes évek óta foglalkozik rajzolással – műveit valószínűleg azok is látták már, akik nevét nem ismerik. Nemcsak képregényeket készített, hanem reklámokat és politikai tartalmú rajzokat is. Számos könyvet és filmet feldolgozott, s ezen képregények több folyóiratban feltűntek, a Magyar Ifjúságtól a Fülesig, de ne feledkezzünk el saját magazinjáról, a Botondról sem. A magyar képregénykészítők talán leghíresebb és legelismertebb alakja, aki több díjat is átvehetett már munkásságáért.

A Képregénymúzeum (szerencsére) sokadik kiadványáról van szó, mely 52 oldalon mutatja be Fazekas eddig kiadatlan vagy kevésbé ismert munkáit. Az Ómen című film (a főszerepben Gregory Peck, emlékszünk még?) rajzolt változata most jelenik meg elsőként nyomtatásban; a Bunyó a bisztróban, a Sárkányölő, illetve Az eltűnt frigyláda című pároldalas szösszenetek a magyar filmforgalmazók kérésére készültek, egy-egy mozifilm reklámjaképp. A két Linda-képregény pedig a sajnálatos módon csak két számot megért Radar magazinban jelent meg annak idején. Ezeket kiegészíti Balog Zoltán korrajza, egy interjú, illetve Fazekas Attila életrajza.

A Rajzolt mozi az őszi képregényfesztivál alkalmából jelent meg. Az érdeklődőknek azt javaslom, siessenek a beszerzéssel, mivel összesen 200 számozott példányt nyomtattak a kiadványból.

Rajzolt mozi
(Fazekas Attila)
Fekete Fehér Képregénymúzeum, Karton 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr851578077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása