FILM: Parancsra tettük
2009. február 06. írta: Monty H.

FILM: Parancsra tettük

Abu Ghraib titka

Az Egyesült Államok iraki jelenlétének egyik szégyenletes mementója az Abu Ghraib-börtönben történt atrocitások sora, amely – nyugodtan mondhatjuk – csaknem olyan nagy port kavart, mint annak idején a vietnami My Lai-ban elkövetett mészárlás. S mindkét esetben előkerült a „parancsra tettük” kifogás…

Errol Morris egy korábbi agyonsztárolt dokumentumfilmjét, mely a magyar kiadásban A háború ködében címet kapta, pár évvel ezelőtt láttam. Abban az egykori védelmi miniszter, Robert S. McNamara mesélt a hidegháború amerikai „titkairól”. A fenti, több nemzetközi díjjal is jutalmazott filmalkotás egy valamivel aktuálisabb, és a magyar nézők számára is közismert eseményt boncolgat, vagyis mindenképp érdemes volt kiadni nálunk is.

Egy ilyen érzékeny témát filmre vinni persze bonyolult dolog, de sokat segít, ha olyanok nyilatkoznak, akik ott voltak: nos, a dokumentumfilm több szemtanút és elkövetőt is megszólaltat, és a rendelkezésre álló kép-, illetve videóanyagból is válogattak. A kendőzetlen igazságot kapjuk tehát. Az összképet azonban valami rontja: nem tartom szerencsésnek például, hogy a film gerincét lényegében az egymás mellé vágott interjúmorzsák adják, megtámogatva játékfilmszerű bejátszásokkal. Ez így túlságosan lényegretörő, a szó póriasabb értelmében. A rendező talán lehetett volna olyan kedves, hogy a néző helyett vagy mellett összefoglalja a látottakat. Így annyi maradt meg, hogy a szemtanúk elmondták, mit láttak és éreztek, de nagyjából ennyi az egész, a tágabb összefüggések lemaradtak. Lehet persze, hogy az alkotók ennél nem is akartak többet, és a következtetések levonását eleve a nézőre akarták bízni. Nekem mindenesetre hiányérzetem támadt, főleg, hogy a 111 perces játékidő – a rendező előző filmjéhez hasonlóan – megint több volt annál, mint amennyire szerintem szükség lett volna.

A magyar DVD-kiadás az angol hang mellett francia, olasz és spanyol szinkront kínál, illetve magyar, angol, francia és számos más feliratot. Extraként rendezői audiokommentár és kilenc kivágott jelenet szolgál.

Hiánypótló témaválasztás, felemás szájízű megvalósításban.
Értékelés: 7/10

Parancsra tettük (Standard Operating Procedure)
Sony Pictures 2008
Dokumentumfilm (111 perc)
Rendező: Errol Morris
Zene: Danny Elfman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr84918301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása