KIÁLLÍTÁS: Robert Capa: A Játékos
2013. szeptember 21. írta: Monty H.

KIÁLLÍTÁS: Robert Capa: A Játékos

Időszaki kiállítással emlékezik a Magyar Nemzeti Múzeum a pesti vagányból lett világhírű haditudósítóra, Robert Capára, és okkal, hiszen születésének századik évfordulójától már csak egy hónap választ el minket. Az pedig külön örvendetes dolog, hogy egy évtized alatt ez már a harmadik fővárosi tárlat a témában...

rc kiallitas 01.jpgSpanyol köztársasági katonák sakkjátszmája a front mögött

Míg a Nemzeti Galéria 2003-as kiállítása a spanyol polgárháborúban készült Capa-anyagra koncentrált, a Ludwig Múzeum 2009-ben a fényképész egész életművéből válogatott. Jelen tárlat azonban a fotós emberi oldalára fókuszálva keresi a választ a kérdésre: mi is volt ő valójában? "Emigráns, aki sehol sem telepedett meg. Fotóriporter és haditudósító, aki írt és filmet is forgatott. Hős, akiről nemzedéke legjobb írói írtak elismeréssel. Charmeur, akit szerettek a nők. Ember, akinek szenvedélye volt a játék."

rc kiallitas 04.jpgHemingway és Gregory fia egy vadászaton

Ennek megfelelően a tematika is eltérő, hiszen Capát egyrészt ezekben a szerepekben és csak másodsorban témái, élményei alapján igyekszik bemutatni. Éppen ezért az elénk tárt anyagok talán kissé töredékesnek érződhetnek mindazok számára, akik jól ismerik életművét, de a cél itt nem is egy átfogó kép átadása lehetett, hanem saját emberi útjának elemzése, és ezzel párhuzamosan ízelítőt nyújtani legjobb munkáiból. A kiválogatott fényképek pedig ennek érdekében teszik a dolgukat, s a rendezőket dicséri a tény, hogy a kevésbé ismert fotókból is mertek válogatni. (Azt hittem, már elég jól ismerem Capa világát, de még én is összefutottam pár ismeretlen képpel...) És a tárlat nemcsak ezekre támaszkodik, hiszen a korabeli tárgyak, újságok, könyvek, enteriőrök vagy épp személyes levelek is sokat tesznek az összhatás érdekében. 

rc kiallitas 02.jpgBarcelona légiriadó idején

A kiállítás 2013. szeptember 18. és 2014. január 12. között látogatható (természetesen a hétfői napok kivételével). A belépő ára kissé borsos, de az érdeklődőknek feltétlenül ajánlom. További információk és jegyárak itt találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr135523342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása