KÖNYV: Star Wars: Halálvilág (Joe Schreiber)
2015. december 28. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Halálvilág (Joe Schreiber)

Innen nincs kiút...

A horror műfaja aránylag ritkán találkozik össze a Csillagok háborújával, de épp a regények között már láttunk rá példát, méghozzá a magyarul is megjelent Halálosztag révén. A szerző, Joe Schreiber aztán nem sokkal ezután megírta az előzményeket is a Halálvilág című kötetben, mely pár héttel ezelőtt jelent meg magyarul.

halalvilag.jpgTöbb ezer évvel a yavini csata előtt, az Odacer-Faustin-i sith akadémián Darth Scabrous nagyúr kísérletezik a sötét oldal számára sem érdektelen örök élet megszerzésével. Az utolsó hozzávaló megszerzése után azonban a kísérlet nem várt fordulatot vesz és ismeretlen, de annál agresszívabb fertőzés terjed szét az intézmény falai közt, mely a nagyszámú jelenlevőket a halálnál is szörnyűbb sorssal kecsegteti. Természetesen az errefelé sertepertélő idegenek – néhány fejvadász és jedi-lovag is kivehetik részüket az össznépi túlélőtorna izgalmaiból…

A Halálosztag bemutatásánál már egyértelművé tettem, hogy Schreiber a modern horror műfajának jelenleg talán legnépszerűbb és sajnos kissé elhasznált válfaját vette alapul nos, előzménykötet révén itt sem várhattunk mást, az összhatást azonban valamivel meggyőzőbbnek értékelném. Kétségtelen, hogy egy-egy ilyen történet általában ugyanazt a vonalat követi, de az író olyan értelemben legalább jó munkát végzett, hogy nem akarja az olvasót mindenféle töltelékszöveggel fárasztani, hanem feszesen és pattogósan vezeti a cselekményt, a karakterekből éppen annyit megmutatva, amennyi alapján el tudjuk őket helyezni a megfelelő skatulyában. Ennél azonban nincs is többre szükség, hiszen a hangsúly inkább a történéseken és a borzongáson van. Ez utóbbi terén pedig nem csalódtam, mert a sablonos és többször is kiszámíthatónak nevezhető fordulatok mellett a vizuálisan erőteljes leírások többnyire át tudták adni az atmoszférát. (Csak egy-két esetben éreztem úgy, hogy bántóan gyorsan, egy-két mondatban letudott valamit a szerző.) Tulajdonképpen ez az, ami a történet gerincét adja és amiért élményt jelentett az amúgy nem túl hosszú, 222 oldalas kötet, illetve az a tény, hogy az elmúlt esztendőben megjelent Star Wars-regények után némi változatosságot jelentett egy másféle megközelítés.

Szóval borzongatós kikapcsolódásként nyugodtan ajánlhatom a Halálvilágot az érettebb rajongók figyelmébe, mondjuk a két ünnep között, feltéve, hogy nem éppen Az elveszett csillagokat olvassák, mely köztudottan az első lesz a nálunk is megjelenő, immár disneys Star Wars-kötetek sorában. Remélhetőleg nemsokára erről is beszámolhatok.

Star Wars: Halálvilág
(Star Wars: Red Harvest)
Írta: Joe Schreiber
Fordította: Oszlánszky Zsolt
Szukits 2015
224 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr818187110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása