KÖNYV: George Clooney (Kimberly Potts)
2014. február 12. írta: Monty H.

KÖNYV: George Clooney (Kimberly Potts)

Az utolsó filmcsillag

A mozi világában időnként rácsodálkozom egy-egy olyan arcra, aki az évek során észrevétlenül is bekerült nálam a kedvencek vagy a nem-kedvenc-de-nagyon-bírom kategóriába. Nemrég, a Gravitáció másodszori megtekintése után jöttem rá, hogy Clooney is közéjük tartozik már, és én is bemutattam már egy pár filmjét (például a Good night and good luckot vagy a Sivatagi cápákat). Hirtelen kíváncsi lettem hát arra, hogy is lett belőle az ezredforduló Cary Grantje...


George Clooney  Az utolso filmcsillag.JPGA Jaffa kiadó 2012-es megjelenésű (vagyis elég friss) kötetét aránylag könnyedén beszerezhetjük egy antikváriumból is. Kimberly Potts pedig a szülőknél kezdi a történetet, a hírolvasó apukánál, akinek révén a kis George először kaphatott nyilvánosságot - egyelőre csak az éteren át. Aztán megismerhetjük a 300 dollárral a zsebében Hollywoodba induló színészpalánta további sorsát, a számtalan, mindössze próbaepizódot megérő tévésorozatokban újra és újra bizonyító fiatalembert, aki nem adta fel, és akit igazolt az idő, illetve a bevételi statisztikák is, aki akkor sem feledkezett el első igazi sikerének tekinthető Vészhelyzet-szériájáról, amikor ismertsége már lehetővé tette volna, hogy aggályok nélkül búcsút intsen a televíziónak - és aki állandóan szórakoztatja a kollégáit, miközben kiáll a legutolsó stábtag védelmében is, aki megrögzött agglegényként kétszer is megnyert egy tekintélyes összegű fogadást két kolléganője (Michelle Pfeiffer és Nicole Kidman) ellenében, akik arra tettek, hogy negyvenedik, majd ötvenedik születésnapja előtt úgyis apa lesz belőle...

A szerző stílusa gördülékeny és jó érzékkel válogatott a kritikák, továbbá a színésszel kapcsolatos vélemények közül is. Clooney legfontosabb alkotásainak bemutatása, illetve a forgatások körülményei is sorra kerülnek, szóval a filmrajongók nem maradnak hoppon. Ráadásként a kötet végén megtaláljuk a színész filmográfiáját, száz legkedvesebb filmjének listáját, illetve egy pároldalas áttekintő életrajzot is. Egyedül a hatoldalas(!) képmelléklet okozott csalódást...

George Clooney - Az utolsó filmcsillag (George Clooney - The Last Great Movie Star)
Írta: Kimberley Potts
Fordította: Rézműves László
Jaffa 2012
272 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr35789978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2014.02.12. 20:38:11

Több színészéletrajzot kéne olvasnod, mert bár Clooney érdekes kötetet kapott a legjobbak közelébe sem ér. Nem azért mert rossz lenne, hanem mert egyszerűen "keveset" élt ehhez.

A magam részéről a két, eddigi legjobb magyar nyelven megjelent életrajzi kötet:

Jane Fonda: Eddigi életem
és
Marlon Brando: E dalra tanított anyám

Mindkettő hihetetlenül őszinte kötet, aminek szerzői (a színészek) egészen levetkőznek az olvasónak, mindennel kapcsolatban amire büszkék lehetnek és amit bizony szégyellhetnek is.

Fonda és Brando könyve nálam tehát az életrajzi kötetetek margója és origója is.

Monty H. 2014.02.12. 20:52:54

@symor: Nono, azért te is láthatod, hogy több életrajzot is bemutattam már :-)
Abban igazad van, hogy az ő élete még korántsem teljes, de akad más, még élő, még aktív közszereplő, akiről szívesen olvasnék.
Fonda könyvét mondjuk elolvasnám... (Pár nap múlva érkezik egy poszt az egyik filmjéről.) És Brando élete is igen érdekes lehet. Róla eddig csak egy rövid életrajzi zsebkönyvet olvastam.

symor 2014.02.13. 09:06:15

@Monty H.:

Nem is azt írtam, hogy eddig nem olvastál, csak ennél is többet kéne :) Főleg az érdekesebbek közül.

Brando-ról csak Berkes Ildikó zsebkönyvét ismerem, ami korrekt, bár inkább a pályaívvel, mint az életúttal foglalkozik.

Fonda rendkívül olvasmányos, főleg amilyen nyíltsággal beszél a családjáról (apjáról), a karrierjéről és a férjekről, akiket elfogyasztott.

Van is egy nagyon kedvező leértékelés jelenleg a könyvére 3500-ról 1000 Forintra, itt:

www.konyvbarlang.hu/szepirodalom-38-almenuvel/eletrajz/jane-fonda-eddigi-eletem-65856.html

Monty H. 2014.02.14. 10:43:23

@symor: Rajta vagyok, mert nagyon tanulságosak, mind emberileg, mind korrajzként és persze a szakmai háttér miatt. Ami még talonban van: Roger Moore, Romy Schneider, Ingrid Bergman, Elvis Presley, Kate Bush, Vic Armstrong, Krencsey Marianne, Audie Murphy...
süti beállítások módosítása